Манчестър Юнайтед никак не върви добре от началото на сезона. Титлата вече е пълен мираж, отпадането от Купата на Лигата е факт. С две думи – само неприятности за Жозе Моуриньо. Има обаче и още един повод португалецът да си блъска главата. Двама от футболистите, които са хит в настоящия сезон на Острова, преди години бяха обявени за некадърни от Специалния.

Става въпрос за Мохамед Салах и Кевин де Бройне. Единият лети с екипа на Ливърпул, а другият с този на Манчестър Сити. А  преди време и египтянинът, и белгиецът бяха част от отбора на Моуриньо. Или по-точно – в Челси. Тогава популярният мениджър не оцени качествата им.

Мохамед Салах премина от Базел в Челси през януари 2014 година срещу 16,5 милиона паунда по настояване на португалския треньор, който през лятото на предната година се беше завърнал на „Стамфорд Бридж”. Със синия екип нападателят записа само 19 двубоя във всички турнири. Накрая Челси го преотстъпи на Фиорентина, а след това и на Рома. Впоследствие римляните откупиха правата му и го продадоха на Ливърпул за 42 милиона паунда.

Кевин де Бройне премина в Челси от белгийския Генк срещу 7 милиона паунда на 31 януари 2012 година, когато Специалния още не се беше върнал в лондонския клуб. Белгиецът подписа за 5 години със „сините”, но остана до края на сезона в Белгия. През лятото на 2012 година изигра няколко контроли с Челси, но през август го пратиха под наем във Вердер за един сезон.
Точно след една година Жозе Моуриньо подписа с лондончани и го прибра обратно на „Стамфорд Бридж”. Но вместо да му дава шанс, взе да го забива на пейката. Оправданието, че Де Бройне има контузия не важеше, защото тя бързо отшумя. През януари 2014 година Челси продаде белгиеца на Волфсбург за 18 милиона паунда и той отново заигра в Бундеслигата.  След силни изяви със зеления екип през август 2015 година Кевин премина в Манчестър Сити срещу 55 милиона паунда.

Моуриньо винаги е твърдял, че има нюх към футболистите и знае кои от тях да привлече в отборите, където работи. Вероятно е прав. Но има и изключения като Салах и де Бройне. 

По ирония на съдбата Специалния днес ближе рани в Манчестър Юнайтед, а двамата подценени от него играчи са сред най-добрите във Висшата лига. Според много английски колеги те са в топ 5 на настоящия сезон заедно с Хари Кейн (Тотнъм), Рахим Стърлинг (Манчестър Сити) и Серхио Агуеро (Манчестър Сити).
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА