Животът продължава. Левски загуби след дузпи финала за Купата на България срещу Славия. Но какво от това? Няма отбор, който да не е губил мачове, да не е губил финали, да не е отстъпвал на рулетката на дузпите. Да, 10 години за клуб като Левски са много. Три загубени по много злощастен начин финала са много, загубена титла с автогол, е много... Но идва нов ден, нов мач, нов сезон. И нови надежди. 

Левски игра добре. Левски беше отборът, който през цялото време търсеше гола, търсеше победа. Но понякога топката просто не влиза. А понякога има отсреща един огромен Георги Петков, който може да е голям циркаджия, но никой не може да отрече чисто вратарските му качества. И при всеки друг на вратата на Славия "белите" щяха да отнесат доста сериозна загуба. Да му се чуди човек на Георги Петков защо дава най-доброто от себе си само в определени мачове. Да му се чуди защо нямаше такива прояви в доста мачове с екипа на Левски. Защо примерно не пази така срещу Спортинг, срещу Дебрецен? Но това е друга тема. 

Във футбола, както и в живота, няма "ако". Ако Гомес бе вкарал дузпата, ако Паулиньо и Буш бяха уцелили вратата, ако гредата на Обертан бе гол... Уви, не се случи. Няма смисъл да се търси проклятие тип "Бела Гутман", но в нашенски вариант "Емил Велев-Кокала". 

Левски игра много добре. Няма смисъл да се обвинява Делио Роси, защото отборът му излезе и смачка с футбол своя съперник по целия терен. Но Делио Роси не бие дузпите, не може да застане на мястото на Обертан, Буш, Паулиньо, Тиам и останалите. Не може да влезе и да вкара топката във вратата. Да, Роси направи грешки в този мач, но те не бяха в основата на случилото се. 

Мачът вече мина. Тежко за един , щастливо за други. Ако гледаш назад, пропускаш това, което е пред теб. А пред Левски има работа - както сега, до края на сезона, така и през лятната пауза. Първата работа е на ръководството - да реши отсега остава ли Делио Роси или си тръгва. При оставане - да се започва веднага работа по селекция и това как трябва да изглежда клуба през новия сезон. При треньорска смяна - треньорът да е ясен в следващите седмици, за да може да си направи селекция и подготовка. Втората работа е на Делио Роси - да направи така, че Левски да се докопа до участие в Лига Европа. И да вдигне играчите, защото след този финал предстоят още три финала, от които зависи следващия сезон на Левски. Участие в Европа ще донесе приходи, ще бъде основа за надграждане. 

Колкото до Славия. Трябва да ги поздравим. Спечелиха Купата. Независимо дали е с анти футбол, дали е с безкрайно лежане по земята, дали с нещо друго. Славия е отбор, който е съставен от млади български момчета, които заслужават да спечелят трофей. Но е жалко, ако ги учат, че футболът представлява циркаджийски номера със симулации и лежане по терена всяка минута. Но Славия спечели - това е. А победителите не ги съдят. И още след месец никой няма да помни как точно Славия, който мина центъра три пъти, е спечелил Купата. Ще пише Купа на България 2017/2018 - носител Славия.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ