Два часа след полунощ... Той е сам, седи в центъра на терена. Около него няма никого, стадионът е зловещо празен и пуст. Само допреди няколко часа над 84 000 души скандираха името му и пееха песни за него. А някои плачеха и бършеха сълзи. Но сега той има нужда да остане сам. Да вдиша последни струи от онази магия, която му дава неговият дом. Да усети тревата, която 22 години бе неразделна част от живота му. Да вдигне поглед към трибуните, които 22 години бяха зад гърба му и му вдъхваха сили. Да си спомни всички моменти на щастие, триумфи и провали. Да върне лентата назад, а тя да прожектира 32 трофея със синьо-червената фланелка...

След 674 мача за Барселона и 22 години на „Камп Ноу“ Андрес Иниеста каза „сбогом“. „Сега ще продължа напред, но вие оставате в сърцето ми завинаги. Това бяха невероятни 22 години, изпълнени с гордост. За мен бе чест да представлявам този клуб – най-добрия в света. Благодаря за цялата любов и уважение, които получих тук, още от момента, в който пристигнах като дете. Сега си тръгвам като мъж", каза Иниеста със сълзи на очи. След края на последния си двубой срещу Реал Сосиедад Ел Капитано трябваше да каже нещо, но няколко пъти спираше. Очите му се пълнеха със сълзи, а той не можеше да продължи.

Дон Андрес, както също наричат феноменалния Иниеста, бе изпратен с подобаващо грандиозно събитие. След края на двубоя с Реал Сосиедад светлините на стадиона угаснаха и шоуто започна. Един по един бяха извикани абсолютно всички служители и треньори в отбора, а след това и футболистите. Последен бе Андрес Иниеста. Съотборниците му направиха шпалир и го посрещнаха на терена с овации. След това капитанът вдигна 9-ата си шампионска купа на Испания под мощните възгласи на препълнения „Камп Ноу“.

Радостта бе неописуема, почти всички звезди на каталунците се появиха на награждаването с децата си, а след това на терена слязоха и половинките им. В очите на повечето футболисти обаче се видяха и сълзи. Камерите няколко пъти показаха Луис Суарес, който не се сдържа и се разплака при речта на Иниеста.

Последните няколко дни всичко около Иниеста е под мотото и хаштага #infinit8iniesta (Иниеста до безкрайност), като номер 8, с който играеше, бе завъртан настрани, за да се получи знакът за безкрайност... Безкрайността на един от най-големите футболисти на нашето време.

Иниеста не е Роналдиньо или Меси. Не е Ромарио или Стоичков. Не е Марадона или Кройф. Но за Барселона Иниеста завинаги ще остане в историята като един от най-интелигентните, скромни и виртуозни футболисти. Той никога не се замеси в скандал, името му остана чисто и неопетнено до последната минута със синьо-червения екип. А такива личности заслужават уважение...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Цялото шоу с връчването на шампионската купа и сбогуването с Иниеста