Левски се завърна! Онзи Левски, който всички помнят, но който се бе загубил последните 10 години. Години, които минаха в лутане, в много трусове, смяна на треньори, на власт. Години на безпаричие, години без трофеи и по-лошото – без много футбол. Години, в които „сините“ дори бяха и във втората част на таблицата.

Е, след снощния мач с Лудогорец (0:0) можем да го кажем – Левски се завърна. Онзи Левски с хубавия футбол, с правилния футбол. Но не на Мъри, а на Делио Роси.

Италианецът и Спас Русев са двете единици, които промениха „сините“ за няколко седмици. Собственикът доведе имена, с които ясно заяви – искам силен Левски, искам Левски на върха. Доведе и треньор, а той започна да върши това, което явно много добре умее.

Левски вече не е хаотичен отбор. Левски вече не е лесно пробиваем в защита. Левски вече има мисъл, има тактика, има футбол.

Естествено, Роси не е магьосник. Няма да видим за 3-4 седмици истинското лице, до което може да стигне. Но виждаме наченките, което е най-важното. Виждаме израстването. Брилянтно тактически изигран всеки един от четирите мача. Три победи и равенство срещу шампиона. Четири мача без допуснат гол.

Вижда се, че футболистите имат пълно уважение към италианеца и изпълняват стриктно изискванията му. Борят се непримиримо, изпълняват си задачите и нещата се получават. Дори с човек по-малко „сините“ показаха, че са напълно наясно как да се справят с атаките на своя съперник.

Роси има отличен за родното първенство състав. Състав с дълбочина, на който просто му трябва още малко време. Габриел Обертан и Жорди Гомес са класа. Цветкович забрави колебанията от първите си срещи и вече се справя много добре в зоната си. Буш и Мапуку правят отлична конкуренция в атака, от която всички печелят. Пиргов възвръща формата си и се сработва с Яблонски все по-добре. Васил Панайотов пък показа, че има всичко необходимо да бъде титуляр в Левски и въпреки, че не бе приет с много позитивни коментари, накара всички, които се съмняваха в качествата му, да се извинят.

Най-хубавото обаче е, че с новия Левски и с Делио Роси, се завърнаха и хората по трибуните. Снощи имаше деца, младежи, големи мъже, възрастни хора, жени. Качени по оградите, по дърветата дори. Те вече имат своя Левски, както Левски винаги е имал тях.

А няма по-голямо богатство от това - публиката на Левски да дочака своя Левски. Защото феновете, малко или много, винаги са били на стадиона, но долу невинаги е бил Левски, когото искат да виждат.

И след 10 години феновете могат да си отдъхнат. Защото Левски е силен, Левски отново е тук и защото този Левски, който заслужават, се завърна.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ