"Благодаря на Господ, че запази Алберт жив и той успя да се възстанови на 100%. Със сигурност живее втори живот!". Думите са на може би най-щастливата майка в България в момента Мартина Попова. Напълно обяснимо и заслужено тя е гостува в последните дни в почти всички родни телевизии след фурора на сина си Алберт. 21-годишният талант направи така, че България отново да има успехи в ските. Изключително борбеният Попов завърши на шесто място в слалома за Световната купа в Шладминг, приковавайки вниманието само дни след силното представяне и в Кицбюел. 

Алби накара цяла България да се гордее с постижението му. Oт годините на легендарния Петър Попангелов нямахме успехи в ските. За последно наш скиор е бил в Топ 6 на Световната купа преди цели 34 години. На 20 март 1985-а Попангелов става шести в Парк Сити, САЩ. 

За радост вече имаме нов герой, който упорито пише своята приказка, сбъдвайки мечтите си. Пише я и радва българския народ, живеейки втори живот...

Алберт и семейството му преживяват ужасен кошмар през 2015 година, когато настоящата сензация в ските оцеля в тежка катастрофа. Тогава Алби е едва на 17 г. Инцидентът се случи под глетчера Ретенбах в Зьолден. На път за поредната тренировка наставникът на нашите национали Драго Грубелник изпуска завой и джипът им се озовава в 270-метрова пропаст, преобръщайки се няколко пъти. Словенският специалист загина при ужасната катастрофа, младият Алберт и помощник-треньорът Димитър Христов са извадени от размазаната кола от отзовалите се спасители. Двамата тежко пострадали се възстановяват месеци наред. Алби е с потрошен глезен, счупена скула и още множество травми. Имаше опасност за загуба на зрението...

Талантливият скиор беше настанен в университетската болница в Инсбрук, където му беше извършена операция на глезена. Бяха му поставени и два пирона. Същинско чудо беше, че Алберт и Христов оцеляха. Нещо повече - почти отписаният за спорта Попов продължи да се състезава и след като прескочи трапа сбъдва мечтите си, радвайки българския народ.

Месец след катастрофата имах възможност да се срещна с Попов. Само дни след като беше изписан от болницата в Инсбрук, макар с патерици, Алберт присъства на церемонията по награждаването на "Спортните чудеса на България 2015: Младите шампиони", организирана от вестник "Стандарт". Десетките присъстващи му стискахме ръката и му желаехме по-бързо възстановяване и успехи по белите писти. 

"Гледам напред и не искам да се връщам назад!", отсече Алберт, изразявайки амбициите си за бързо изправяне след инцидента. 

"Държа се мъжки, гледам само напред. Очаквания не искам да казвам, празни надежди също. Искам да съм читав и като нов за следващия сезон", добави талантът, обирайки овациите на присъстващите на церемонията.

Преследвайки мечтите си и трудейки се упорито, Попов заслужено жъне успехи. И отново обира овациите, но вече на милиони свои сънародници.

След катастрофата той смело надигна глава и се върна по белите писти още по-амбициран. В началото на сезон 2017/2018 Алби отново се състезаваше, като успя да спечели бронзов медал в гигантския слалом на световното първенство за младежи в Давос (Швейцария). Дебютира и на Зимни Олимпийски игри (28 място в гигантския слалом в Пьонгчанг 2018).

"Най-важното е, че останах жив. Гледам да съм обективен, искам да забравя тази случка. Психически съм доста мотивиран. Осъзнал съм, че трябва няколко месеца да се възстановя и съм го приел. Психически съм добре, приел съм, че е имало да става и гледам напред", коментира след инцидента Алберт, тъгувайки по загубата на треньора си Драго Грубелник. 

Алберт и семейството на загиналия словенец вярват, че Драго го подкрепя от небето. "Ако не знаете, момчето, което зае деветото място, е Алберт Попов. Той бе в катастрофата, в която загина Драго. Алберт, знай, че той те подкрепя от небето и сега се радва, че е дал поне частица за твоя успех", написаха близките на Грубелник във фейсбук страницата му, която продължиха да поддържат след като той загина.

Сега Алберт е по-силен отвсякога и амбициран да прославя България. С нетърпение очакваме представянето му в Гармиш-Партенкирхен, след което следва световното първенство в Оре (Швеция), както и Световната купа в Банско (22-24 февруари). Очакванията към него логично се покачват. И както той обича да казва: "Българите можем!". Смело напред, Алби! 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ