Когато бе назначен за първия национален селекционер на Черна гора Зора Филипович разкри задоволството си, че му се пада честа да пише история. След 18 месеца подготовка, истинската история ще започне в събота, когато е първият официален мач на тима – световна квалификация с България. Следващата сряда пък Ейре гостува в Подгорица, а през октомври Италия приема Черна гора. Повечето песимисти вече коментираха, че световните квалификации за тима може да приключат едва месец, след като са започнали.

Но има твърде малко причини за подобно черногледство. Черна гора не е аутсайдер, каквито са Андора и Сан Марино, въпреки че е ниско в световната ранглиста. Би било невероятно една страна с население от 600 000 жители да завърши на второ място в групата си, но това не е невъзможно. Единствено Швеция успя да победи тима в Подгорица, а в същото време бе взет скалпа на Унгария, Норвегия и Казахстан. Тимът пък може да се радва на страстна и патриотична подкрепа.

Това, което националният тим няма е дълбочина. Всяка контузия, наказание или загуба на форма може да доведе до сериозни сътресения. В тази връзка селекционерът Филипович изненада мнозина, когато повика нападателя дебютант Деян Дамянович. Очакваше се треньорът да подсили защитата, след като преди месец тимът направи 3:3 с Унгария. Вариант за това бе 19-годишният Невен Суботич от Борусия (Дортмунд), но етническият сърбин, който има босненски и американски паспорт и може да кандидатства за черногорски, изглежда ще вземе германско поданство. Така Дамянович остава единственото ново лице в състава.

27-годишното острие, което е родено в босненския град Мостар и има баща черногорец, се мести за живее в Белград, когато започва войната. Започва кариерата си в Железник, след това преминава в Бежания, а през 2007 г. напуска Сърбия, за да заиграе в Южна Корея. Там започва прогрес в кариерата му. След 14 гола в 26 мача за Инчеон Юнайтед, той преминава във ФК Сеул, където до момента е забил 14 попадения в 16 срещи. Головете му в Южна Корея може и да не са нищо особено, но ръстът му от 193 см е впечатляващ.
Филипович харесва движението на Дамянович без топка, а ръстът му позволява да играе като самотен нападател в използваната от Черна гора схема 4-2-3-1. Тази формация бе популяризирана в Испания през 90-те години, като списание “Трейнинг Футбол” твърди, че за първи път е използвана от Хуанма Лийо във втородивизионния Културал Леонеса. Според Филипович тази схема е въведена през 70-те години от бившия треньор на Цървена звезда Милян Милянич, където именно селекционерът на Черна гора е играел ролята на единствен нападател.

Този спор е маловажен, системата обаче е идеална за Черна гора, тъй като тимът страда от липса на типични нападатели, но пък има на разположение няколко талантливи атакуващи полузащитници. Най-напред такъв е Мирко Вучинич от Рома, който се разписа във всеки от първите 4 мача за националния си отбор. Обикновено той играе в дясно на халфовата тройка, като от вътрешната му страна е 18-годишният Стеван Йоветич, за кого през лятото Фиорентина даде 8 милиона евро. Йоветич е един от най-добрите за възрастта си в Европа и има огромен потенциал, но най-интригуващ от полузащитната линия е човек от ляво – Бранко Бошкович.

На 28 години, той стигна възрастта, когато се приема, че неговата кариера няма как да се развие по-нагоре. 18-годишен той премина от Могрен в Цървена звезда. Тогава изглеждаше, че той притежава всичко, за да се превърне в световна звезда – докосване, поглед, нюх за гола, хладнокръвие и дори това, което е необходимо в днешни дни за един добър маркетингов продукт – прилика с Киану Рийвс. Когато през 2003 г. той се присъедини към ПСЖ сякаш направи първата крачка към нещо голямо.  

Това обаче не се случи. Бошкович се скара с треньор Вахид Халилходжич, прекара две години в периферията след наем в Троа и шест месеца без клуб. През миналото лято бе спасен от Рапид (Виена). Неприятните преживявания биха могли да го укротят, но Бошкович никога не е бил арогантен, дори и в пика на славата си. Сега той се завръща към формата, с която впечатли преди 8 години – вкара 8 гола в 34 мача за Рапид и се представи чудесно при равенството 3:3 с Унгария и при победата с 3:0 над Казахстан.

Само ако можеше качеството на атакуващото каре да бъде подсигурено и със солидност и на другите постове. Двата дефанзивни халфа, Никола Дринчич и Милорад Пекович, имат навика да се крият по терена, докато левият бек Владимир Божович играе като полузащитник в Рапид (Букурещ). Черна гора вкара голове, но и допуска такива. Това със сигурност не е достатъчно да осигури на тима участие на световно първенство, но поне ще подобри националния коефициент, което ще им отреди по-реалистично място при поставянето на отборите за квалификациите за Евро 2012. Освен това може да си спечелят много симпатизанти извън Черна гора. Джонатан УИЛСЪН/вестник "ГАРДИЪН"