Божинов разтрогна, Божинов пее, Божинов в Левски, Божинов и Биляна, Божинов с нова прическа… Постоянно, навсякъде Валери Божинов.

Донякъде на някои им омръзва. На други им е забавно, а трети просто търсят кого да напсуват и виждат идеален обект в лицето на бившия ни национал. Други пък питат защо постоянно някой някъде пише за Божинов.

Истините са няколко...

Валери Божинов е един от малкото останали действащи разпознаваеми футболисти в България. Всеки знае, и то не само в България, кога е дебютирал в Серия А, кога е бил в Ювентус, в Манчестър Сити…

Да ме прощават сегашните национали, но повечето от тях могат спокойно да се разхождат по улиците без дори никой да подозира, че са футболисти и са част от националния ни отбор. Това обаче Валери не може да го стори. Всеки го гледа, всеки го сочи, и най-важното – всеки го познава.

„Малкото коте“ е търсен от медии от цял свят. Разпознаваем е в почти цял свят. Издания дори явно си измислят интервюта с него. В Китай му платиха луди пари, само защото е Валери Божинов и ще им направи реклама.

Валери Божинов е интересен. Дали с жените, дали с някой чат, дали с видео от колата. А всъщност аз лично познавам над 50 човека, които си пеят в колата и се снимат и се качват в социалните мрежи. Но не са Валери Божинов. И когато той го направи – го приемаме за лошо. Още не съм чул някой да каже, че Патрис Евра е „тъпо парче“, защото всеки ден се снима и пее.

Валери Божинов е обект на завист. Дали заради пари, дали заради коли, дали заради жени…

Има хора, които просто съжаляват за Божинов и таланта, който не успя да реализира изцяло. Да си обявен за един от най-перспективните играчи в света, да дебютираш на 15 години в Серия „А“, да минеш през Юве, Фиорентина и Манчестър Сити. Да, Божинов можеше да бъде следващата българска „Златна топка“, ако бе реализирал потенциала си. И много хора искрено ги е яд, че не успя да го стори.

Но, който и от всичките варианти да е, истината е, че Божинов просто е интересен. Затова се пише за него, затова се чете за него.

Наскоро Божинов ми каза нещо, което не знам дали трябва да издавам, но ще го направя. Чухме се покрай мачовете на националния отбор и Валери каза:

„Ако аз съм в националния, дори без да играя, ще има още 5000 души на трибуните, които ще дойдат само и само да ме напсуват. Но това са 5000 продадени билети повече и 5000 гърла повече подкрепа за националния отбор“. И е прав!
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ