"Майка ми и баща ми са ме качили на ските още от тригодишен. Първият ми осъзнат момент е на 5 годинки, когато започнах да ходя с тях по лагери и състезания". Това сподели преди година състезателят по ски ориентиране Станимир Беломъжев в интервю за БЛИЦ СПОРТ, дни след като направи фурор в Тула (Русия), спечелвайки цели три златни медала на световното студентско първенство. 

Сега Тачо пожъна още по-голям успех в Красноярск и вече е световен шампион. Той е "виновникът" българският трибагреник да се вее най-високо на руска земя. Триумфът му идва напълно заслужено. Състезателят от Троян дочака своя миг. Дочака го цялото му семейство, най-вече баща му Иван, който освен треньор изпълнява функциите и на масажист, и на ваксмайстор на ските...

29-годишният Беломъжев отново демонстрира класата си и детронира най-добрите в спорта, в който се състезава - Ерик Рост (Швеция) и Ларс Мохолд (Норвегия), оставяйки ги след себе си. Тачо не само се състезава, той е изцяло отдаден на ски ориентирането, вече няколко години е част от елита на този не толкова популярен спорт в България. Прави го с невероятна страст и емоция, която открито пролича след финала му оня ден, когато не се сдържа и от кеф строши щеките. Избухването дойде може би донякъде, за да му олекне, защото наистина много му се беше насъбрало. 

Спортистът от Троян години наред се бори с трудностите. Само той и семейството му знаят през какво са минали. Беломъжев разказа преди време как се е наложило баща му да работи в строителството в Норвегия, за да събират пари и да покриват разходите по участията му в различни точки на планетата, най-вече в Скандинавието. Имало е и случаи, когато Тачо едва е намирал финансови средства, за да плати самолетния билет на път към поредното състезание. Той наистина извършва геройства. А трудностите не го отказват нито за миг, а напротив - правят го още по-силен. Нашият герой е яркият пример как упоритият труд рано или късно се възнаграждава.

Най-логичното е след спечелването на световната титла спонсорите и рекламодателите да му обърнат още по-голямо внимание. Беломъжев ще продължи да ни радва и бъдете сигурни, че ще направи всичко възможно да защити световната си титла, дублирайки я, а защо не да се окичи и с трета, и с четвърта... По силите му е да го стори. Гонеше този голям успех години наред и сега няма как да позволи световната титла да му бъде отнета. Нашето момче вече се доказа в спорта си и конкурентите му в Скандинавието треперят като чуят името му. А то спокойно и напълно заслужено може да бъде променено на Златомъжев! Злато от Световно, три златни медала от европейски първенства, трите златни от световното студентско първенство в Тула... още безброй медали, завоювани с къртовски труд и не само. "Ски ориентирането е много динамичен спорт. Често попадаш в екстремни ситуации, в които се изисква максимална концентрация и вземане на светкавично решение", разказва световният №1. 

Нашият №1, защото Тачо никога не е мислил да зареже трудностите в България и да се състезава под друг флаг, за страна, която би му осигурила всичко необходимо. Само можем да се гордеем, че имаме такъв спортист. И да съжаляваме, че ски ориентирането не е част от олимпийската програма. Беломъжев обаче сериозно трябва да помисли дали наистина няма да бъде добре да се включи в ски бягането на Игрите в Пьончан догодина. Желаем му още много успехи! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ