Изминалият уикенд в Серия „А“ представи на света една затрогваща история, която би минала за нещо съвсем нормално, ако не се беше случила на футболния терен. Един син доведе до сълзи от радост изпълнения си с гордост баща. И това се случи по време на загуба.

Младият талант на Дженоа Пиетро Пелегри вкара и двата гола за Дженоа при домакинското поражение с 2:3 от Лацио. Само на 16 години 184 дни нападателят стана най-младият автор на две попадения в един мач в историята на Серия „А“.

След втория гол на Пелегри в 73-ата минута, изравнителен за 2:2, камерите показаха резервната скамейка на Дженоа, където един мъж бършеше сълзите си. Това беше помощник-треньорът на „грифоните“ Марко Пелегри – бащата на младия футболист. Пиетро Пелегри влезе в игра срещу Лацио като резерва в 33-ата минута на мястото на аржентинеца Адриан Сентурион като тактическа смяна.

„За мен и баща ми това е специален ден. Той ме въведе в света на футбола от малък. Подкрепяше ме във всяка моя стъпка от школата до първия отбор. Не пропускаше моя тренировка или мач, без значение дали беше слънчево, студено или валеше“, призна младият футболист след мача.

„Работим доста за развитието на Пиетро. Той игра като истински опитен централен нападател срещу Лацио. Това е невероятна история. Неговият баща Марко не само, че е мой асистент, но двамата сме много добри приятели. Радвам се, че може да види съвсем отблизо как играе неговия син“, коментира треньорът на Дженоа Иван Юрич.

Пиетро Пелегри е роден в Дженоа и започва да тренира футбол в школата на „грифоните“. Самият той признава, че от малък е закърмен с любов към клуба. Баща му е голям фен на отбора. „Основна част от възпитанието беше превръщането ми в привърженик на Дженоа“, признава Пиетро.

Постижението на младия Пелегри не е първият рекорд в кариерата му. Той дебютира за първия отбор на любимия си клуб на 22 декември 2016 година, когато в 88-ата минута излиза на терена при загубата с 0:1 като гост на Торино, а баща му дава напътствия край страничната линия. По това време нападателят е на 15 години и 280 дни, с което изравнява рекорда на бившия италиански национал Амедео Амадей за най-млад футболист в Серия „А“. До този момент рекордът на Амадей стои неподобрен от 2 май 1937 г.

В последния кръг на миналия сезон Пиетро Пелегри поставя ново върхово постижение в Серия „А“. На 28 май 2017 година той вкарва първия гол за „грифоните“ при загубата с 2:3 като гост на Рома. Така става първият футболист в италианския елит, роден след 2001 година, реализирал попадение в първенството. Постижението на младока обаче остава в сянката на тържествата на „Стадио Олимпико“, тъй като това е последният мач в кариерата на легендата на Рома Франческо Тоти.

И в неделя рекордът на Пиетро Пелегри остана в сянка. Той беше засенчен от друг футболист. Чиро Имобиле вкара два гола за Лацио, включително победния. Така италианският национал реализира шест попадения в рамките на осем дни и всички ахнаха заради формата на 27-годишния таран на „орлите“.

Младият Пелегри може би още е далеч от подобна резултатност, но 193-сантиметровият юноша върви уверено по стъпките на своя кумир Златан Ибрахимович. Сравненията между двамата вече са съвсем актуални. Младият италианец изключително много наподобява на шведа по своята техника, увереност при играта с гръб към противниковата врата, както и с мощта си в наказателното поле.

Със сигурност Пиетро Пелегри още е далеч от класата на Ибрахимович, но младокът вече беше забелязан от настоящите шефове на шведския нападател в Манчестър Юнайтед. Според информациите още през 2015 година „червените дяволи“ са направили оферта за таланта, след като са го наблюдавали как извежда формацията на Дженоа до финал в турнир, домакинстван от Юнайтед. Дори в тази надпревара Палегри участва в отбор, където съотборниците му са по-големи от него.

Счита се, че Манчестър Юнайтед е предложил добре платена работа на Марко Пелегри в Англия, за да може да бъде осъществен трансфера на сина му. Бащата отказал, тъй като желанието му било поне един път да види сина си с екипа на мъжкия отбор на Дженоа в мач на „Стадио Луиджи Ферарис“.

Интересът на грандовете към Пиетро не спира. През това лято такъв заявиха Ювентус и Интер, а към момента Милан изглежда фаворит да вземе младия талант още през януари. Предстои да разберем дали Дженоа ще се лиши толкова бързо от таланта, когото клубният президент Енрико Прециози в началото на тази година нарече Новия Меси.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"