Рома победи Порто с 2:1 в първи осминафинал на Шампионската лига. И двете попадения за „вълците“ бяха реализирани от един 19-годишен тийнейджър, който е напълно непознато име за феновете, които не следят Серия „А“. С двата си гола Николо Дзаниоло стана най-младият италиански футболист, разписал се два пъти в един мач от най-силния континентален клубен турнир.

„Невероятна нощ. Не съм очаквал такъв мач. Аз работих много здраво, но винаги го правя с мисъл за отбора. Да отпразнувам гол с феновете беше необикновено преживяване. Няма думи да го опиша. Надявам се да вкарам още много голове”, коментира младият футболист.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Халфът на Рома е роден на 2 юли 1999 година в град Маса. Баща му Игор е бивш футболист, който предимно е играл за отбори в Серия „Б“ и Серия „Ц“. Майка му Франческа пък е изключителна красивица, която въпреки че е на 41 години, събира доста погледи на трибуните на „Олимпико“. Николо започва школата на Фиорентина, където остава до 2016 година. Освободен е, след като ръководството на клубната академия на „виолетовите“ преценява, че привлечените през лятото нови чуждестранни играчи са по-добри от него. Начинът, по който е прогонен, оставя горчив привкус в Дзаниоло и го принуждава да премине във Виртус Ентела.

Първо играе за младежкия тим на клуба от град Киавари. На 11 март 2017 година 17-годишният полузащитник дебютира в Серия „Б“ при победата с 3:2 над Беневенто. За „бяло-небесните“ изиграва общо седем мача във второто ниво на италианския футбол. Това е достатъчно за трансфер в Интер срещу 1,8 милиона евро, а Виртус Ентела може да получи 1,7 млн. от допълнителни бонуси.

Изиграва първия си мач за мъжкия тим на „нерадзурите“ на 7 юли 2017 година при победата с 2:1 над австрийския Ватенс. Така и не успява да играе в официален мач за Интер, тъй като е използван за младежкия тим, с който става шампион и със 13 попадения се превръща в голмайстор на отбора.

През миналото лято Интер използва Николо Дзаниоло и Давиде Сантон като разменна монета за трансфера на Раджа Наинголан от Рома. Халфът минава тестовете на 25 юни 2018 години и подписва контракт за пет сезона. Само от неговата сделка „нерадзурите“ получават 4,5 милиона евро и дори запазват 15% от следващата негова продажба.

„Бяхме изненадани от нивото на Дзаниоло. Мислехме да го дадем под наем в някой отбор за шест месеца и след това да видим как да постъпим по-нататък. Той обаче ни изненада, тъй като е напълно готов за първия отбор“, разкри през лятото спортният директор на „вълците“ Мончи.

На 1 септември, без дори още да няма нито един изигран мач в Серия „А“, Дзаниоло получава повиквателна от Роберто Манчини за националния отбор на Италия за предстоящите мачове с Полша и Португалия от Лигата на нациите. Така става един от малкото футболисти от началото на 21 век, които са повикани при „адзурите“, без да имат зад гърба си минути в калчото. Такива са още Масимо Макароне (от Емполи през 2002) и Марко Верати (от Пескара през 2012). Не успява да дебютира за мъжкия отбор на „адзурите“, но записва първия си мач за младежкия тим на Италия на 11 октомври 2018 година при загубата с 0:1 от Белгия в контрола.

„Бяхме шест години във Фиорентина и накрая ни казаха, че синът ми не става за този клуб. За три години Николо мина през Виртус Ентела, Интер и Рома, за да се окаже в националния отбор. Не знам какви хора работят в школата във Флоренция и дали разбират от футбол“, коментира Игор Дзаниоло повиквателната за сина си от Роберто Манчини.

Дебютът на Николо Дзаниоло за Рома е на 19 септември при загубата с 0:3 от Реал (Мадрид) в Шампионската лига. Седмица по-късно изиграва първия си мач в Серия „А“ при домакинския успех с 4:0 над Фрозиноне. 26 декември носи важен коледен подарък на тийнейджъра. Халфът вкарва първия си гол в калчото, когато направо прави за смях защитата и вратаря на Сасуоло при победата на „вълците“ с 3:1. На 19 януари откри резултата за успеха с 3:2 над Торино, а на 3 февруари донесе равенството 1:1 срещу Милан.


„За мен Николо е футболист, който има качествата да стане добър като Стивън Джерард и Франк Лампард. Просто трябва да е по-уверен в себе си и да тренира по-усърдно“, коментира треньорът му в Примаверата на Интер Стефано Веки, който в момента е начело на втородивизионния Венеция.

В края на януари стана ясно, че младият халф на "джалоросите" попада в сферата на интересите на Ювентус. Селекционните планове на "бианконерите" излязоха наяве, след като спортният директор Фабио Паратичи забрави бележка с имената на набелязаните играчи в ресторанта на хотел в Милано.

Какво ще е бъдещето на Николо Дзаниоло, може да каже само някоя врачка със стъклено кълбо. Ние не разполагаме са такива свръхсили и затова остава само да наблюдаваме развитието на младия италиански футболен талант.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ

ИТАЛИЯ, СЕРИЯ "А" - СЕЗОН 2018/2019