Кризата в Италианската футболна федерация (FIGC) след провала на „адзурите“ в квалификациите за Мондиал 2018 може да доведе до отделянето на Серия „А“ по примера на английската Висшата лига. Така италианската елитна дивизия може да опита да върне старите си лидерски позиции в европейския футбол.

Италианският олимпийски комитет (CONI) обяви, че ще назначи специален комисионер да управлява футболната централа, тъй като FIGC не успява да намери кандидат за поста на подалия оставка президент Карло Тавекио.

В тази връзка „Лега Серие А“, обединение на клубовете от италианския елит, планират да се отцепи, за да поеме под собствено управление съдбата на отборите. Подобен ход през 1992 година предприеха отборите от английската Първа дивизия, което създадоха Висшата лига.

В същото време преговорите за нов президент на FIGC между отборите от Серия „А“ все още продължават, като всички са разделени на поддръжници и противници на Клаудио Лотито. Президентът на Лацио издигна бившия шеф на федерацията Тавекио и мнозина считат, че така той се е сдобил с прекалено голяма власт.

Сега Лотито издига бившият шеф на италианската икономическа полиция Уго Маркети. Голяма част от другите клубове обаче са обединени около кандидатурата на Сами Кахале – президент на „Проктър енд Гембъл Саут Юръп“. Има вероятност клубовете от Серия „А“ да не участват в изборите на 30 ноември и така да позволят на CONI да назначи комисионер. Тази идея се подкрепя и от министъра на спорта на Италия Лука Лоти.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"