Вчера националът Кирил Десподов официално премина в италианския първодивизионен Каляри срещу рекордната за България сума от 4,8 милиона долара, а в момента повечето български футболни привърженици се питат кой е въпросният отбор, в който той акостира. БЛИЦ Спорт ще се опита да илюстрира на своите читатели с всичко по-интересно като история и факти за тима от Серия "А". 

История
Клубът е основан през 1920 година. Пълното му име е Каляри Калчо С.п.А. Официалните цветове на тима са червено и синьо, които са основните такива в емблемата на отбора. Червените са препратки към герба на Савойската династия, която е властвала над Савоя и Пиемонт, а от 1861 до 1946 година е давала кралете на Италия, когато тя е била кралство. Родът на династията в известен период от време е владял и части от Западна Швейцария, Графство Ница, Вале д'Аоста и Сицилия, както и Сардиния. Синият цвят е символ на небето и морето, а също и на замък, тъй като старият исторически център на Каляри е бил ограден и е наричан Кастейо (б.р. - идва от castle, което означава замък). Прякорът им е червено-сините. През годините отборът е имал няколко различни емблеми, като всички са включвали флага на Сардиния. Другият прякор на отбора е "островитяните", тъй като те са основани в Сардиния.

Успехи
Каляри не може да се похвали с кой знае колко много футболни успехи, но все пак тимът е ставал шампион на Италия веднъж. Това се случва през сезон 1969/70. Тогава "червено-сините" оставят зад гърба си на второ Интер, трето Ювентус и на четвърто място Милан. "Островитяните" имат и титла в Серия "Б", която идва преди 3 сезона - 2015/16. С нея отборът успя отново да се изкачи на най-високото ниво в италианския футбол, където е и до момента. Безспорно най-големият успех след единствената титла е полуфинал в Купата на УЕФА през 1993-94 година. Тогава на 1/2-финалите те отпадат от бъдещия шампион Интер, като един кръг по-рано са отстранили действащия такъв - Ювентус. Освен тези успехи Каляри има и няколко титли в Серия "C", както и едно второ място за Купата на Италия от 1969 година. 

Стадион
Дългогодишен дом на "червено-сините" е стадион "Сант Елия", който приема срещи на Каляри от 1970 година до 2017 година. На няколко пъти той е реновиран, но в крайна сметка е разрушен преди 2 години, за да бъде построено ново модерно съоръжение, което ще носи името "Каляри Арена". Все още няма конкретна дата за влизането му в употреба, но се предполага, че 25-хилядният стадион, който ще може да приема и срещи от Лига Европа и Шампионска лига, ще отвори врати през 2019 година. В момента домакинските двубои на Каляри се състоят на китното малко стадионче "Арена Сардиния", което е с капацитет от малко повече от 16 хиляди седящи места. То бе построено през 2017 година, за да приема срещи от най-високо ниво в Италия, докато се построи новият стадион. 

Известни бивши футболисти
В историята на Каляри е имало няколко доста известни футболни имена, защитавали цветовете на тима. Безспорно една от най-интересните фигури е италианската легенда Джанфранко Дзола. Бившият атакуващ играч завършва голямата си кариера именно при "червено-сините", като там играе в рамките на сезоните 2003-2005. Друго от интересните имена, преминали през Каляри, е Енцо Франческоли - уругвайска легенда, носител на 3 трофея от Копа Америка. Любопитно е да се отбележи, че Пеле го поставя в списъка си със 125-те най-добри живи футболисти през 2004 година. Зинедин Зидан пък дори кръщава единия от синовете си Енцо, тъй като е голям фен на Франческоли. През Сардиния преминава и друг известен уругвайски футболист - Даниел Фонсека. Най-голямата легенда на тима обаче е Луиджи Рива. Той е бивш нападател, защитавал цветовете на Каляри цели 13 години - от 1963-1976. Рива е легенда и на италианския футбол, като за "адзурите" той бележи впечатляващите 35 гола в 42 срещи. Тук трябва да отбележим, че и легенда на тима е Давиде Астори, който между 2008 и 2016 година записва 174 срещи за "червено-сините". След трагичната му смърт преди близо година, от Каляри оттеглят в негова чест номер 13, който той е носил в тима. В момента най-известното име в отбора е това на Дарио Сърна.

Известни бивши треньори
В момента Каляри е ръководен от известния треньор Роландо Маран, а през годините през тима са преминали едни от най-големите имена в бранша. Няма две мнения, че като се погледне въпросния списък на едно от първите места се отличава името на Силвио Пиола. Легендарният италианец води на два пъти тима от Сардиния. Той се превръща в символ на световния футбол с неговия известен „удар над главата“ – „задна ножица“ (наречен „ала Пиола“, в стил Пиола). Друго от легендарните имена, водили тима е това на Луис Суарес - първият футболист на Барселона със "Златна топка". Други не по-малко известни са имената на Джовани Трапатони, Клаудио Раниери и Оскар Табарес.

От всичко изброено дотук става ясно, че Каляри има своята история и успехи, макар и в последните години тимът да е на незавидните места в средата на таблицата. Остава единствено да разберем дали след време Кирил Десподов ще се нареди до имена като Пиола, Рива и Дзола.