Четири мача, четири победи! Интер се представя на старта на новия сезон под ръководството на новия треньор Лучано Спалети толкова силно, колкото отдавна не е правил. Каква е причината?

Три тима от Серия „А“ са пълен актив след четири кръга. И докато спечелените 12 точки са очаквани за кандидатите за титлата Ювентус и Наполи, то впечатление прави третият тим в таблицата. Това е Интер, който има най-добрата защита в първенството. Хаос трупата от миналия сезон!

„Интер изглежда напълно друг тим в сравнение с миналата година“, казва експертът на Goal.com за „нерадзурите“ Ренато Майсани за неоспоримия старт на 11-орката на Спалети. Вместо колебливи изяви като сезон 2016/17, в който тимът накрая остана седми, „нерадзурите“ се представят стабилно, ефективно и успешно.

Програмата на старта беше смесена. Със СПАЛ и Кротоне грандът от Милано имаше два по-слаби съперника, но с Фиорентина и Рома при всички случаи с два отбора, които се очаква да финишират в горната третина от таблицата. Надеждите за първото Топ 3 класиране от 2011 година и дори за първа шампионска титла от 2010 година са живи.

Goal.com представя четири причини за силния старт на сезона.

НОВА СТАБИЛНОСТ
Общо 49 гола инкасира Интер миналия сезон, а от Топ 7 само Лацио (51 попадения) получи повече във вратата си. Защитата на тима от Милано бе твърде рехава и ангажирана с игра в атака. Както в системата, така и в персонален план липсваше постоянство. Понякога отборът играеше с трима в отбрана, а друг път с четирима. Всеки кръг различна формация в защита.

През този сезон е друго. Във всички четири досегашни срещи от Серия „А“ Интер играе с четворка в отбрана и със система 4-2-3-1. Миранда и новото попълнение Милан Шкриниар оформят с всяка минута новото силно дуо в центъра на отбраната. Отдясно константа е Данило Д‘Амброзио, а отляво Далбер, привлечен от Ница. Преди това на негово място бе Юто Нагатомо. Един квартет, който до момента се представя много добре. Интер има най-силната защита в първенството, инкасирайки само един гол. Шампионът Ювентус вече е получил три гола. Освен това досега „нерадзурите“ са допуснали само 11 удара към вратата си, а лидер в тази статистика с 8 е Наполи. Това прави средно по три противникови удара на мач за „нерадзурите“, а през миналата кампания бяха по четири.

Допълнителен бонус е, че вратарят Самир Ханданович е много сигурен на голлинията. „Шкриниар и Ханданович заедно с Икарди и Перишич са най-добрите играчи досега“, подчертава експертът Майсани.

НОВ ТРЕНЬОР
„Лучано Спалети успя да промени манталитета на Интер“, казва Майсани. Новият треньор, който пристигна от Рома, се грижи за спокойствието в тима. Той вече може и да променя нещата в движение. Във втория кръг при победата с 3:1 срещу бившия му клуб Рома Спалети реагира на слабото първо полувреме, връщайки Борха Валеро от позицията на плеймейкър в такава на дефанзивен халф. На този пост Валеро блесна и организираше играта от дълбочина. Оттогава се наложи схемата с двама дефанзивни халфа – Валеро и Галиардини.

Един ориентиран в пасовете играч (Валеро) и един силен в единоборствата (Галиардини), които много добре се допълват. Трябва да се отдаде дължимото на Спалети, че бързо намери своят формация, която в последните два мача е непроменена на терена. Освен това трябва да бъде оценен и фактът, че Спалети има заслуга, че Иван Перишич устоя на предложенията на Манчестър Юнайтед през лятото и остана в Милано.

ДВЕ СУПЕРЗВЕЗДИ, КОИТО ДОМИНИРАТ
Иван Перишич е във формата на своя живот в момента. Благодарение на него лявата страна на Интер е истинско оръжие. Гостуването срещу Рома хърватинът реши с две фамозни асистенции и почти сам. 28-годишният футболист, който през лятото силно бе спряган за Манчестър Юнайтед има още една асистенция и сам реализира три гола, след които един с феноменално воле за 2:0 срещу СПАЛ.

Вторият в тази връзка е Мауро Икарди. Капитанът е огромна опасност в наказателното поле още с първия превъзходен контакт и хладнокръвен завършек. Пет гола от първите четири мача говорят сами за себе си. Почти всеки втори удар на Икарди влиза във вратата. Той се е разписвал досега на всеки 70,8 минути.

Еднмо число, което показва стойността на двете суперзвезди. В девет от десетте досегашни гола на Интер в Серия „А“ поне един от двамата е бил замесен.

УМНИ ТРАНСФЕРИ
Активността на Интер остана през лятото в сянката на онези почти 200 милиона евро, които градският съперник Милан похарчи за нови звезди. „Нерадзурите“ се държаха умно на трансферния пазар както за нови попълнения, така и по отношения на продажбите.

С Далбер, Валеро и Шкриниар бяха привлечени три изгодни за днешните условия играчи, а те веднага станаха титуляри. Валеро и Шкриниар дори ключови фигури. А Матиас Векино, който дойде от Фиорентина, е първокласна алтернатива в средата на терена и при победата в Рим дори се разписа.

Интер инвестира и за бъдещето, привличайки Алесандро Бастони (18-годишен от Аталанта, даден под наем в Бергамо до 2019 година), Факундо Колидио (17-годишен от Бока Хуниорс) и Ян Карамо (19-годишен от Каен).

Също толкова важно е, че Интер прочисти състава си. Евен Банега, Стеван Йоветоч, Жофри Кондогбия, Марко Андреоли, Кристиан Ансалди, Гари Медел, Габигол, Родриго Паласио или Джейсън Мурило, които имат качества, но при Интер те не функционираха. Всички те си тръгнаха от отбора.

По материал на Оливер МАЙВУРМ, Goal.com
Превод от немски, Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ