Халфът Марко Асенсио се превърна в една от изгряващите звезди на европейския клубен шампион Реал (Мадри) през сезон 2016/16. „Кралете” обаче трябва да благодарят преди всичко на най-популярния тенисист в страната Рафаел Надал за този футболист.

„Кралският” клуб привлича Асенсио през лятото на 2015 година, но през следващата една година го преотстъпва на Еспаньол, където той събира игрова практика и стига дори до испанския национален тим. Малко преди европейското първенство за младежи 21-годишният футболист продължи договора си с клуба до лятото на 2023 година, а колко ценен е той за клуба показва освобождаващата клауза в контракта му – 350 милиона евро.

През миналия сезон роденият в Майорка футболист направи име в Реал. Той се разписа при 4:2 срещу Байерн на 1/4-финалите и при 4:1 срещу Ювентус на финала в Шампионската лига. В първия си сезон с екипа на „белия балет” Асенсио записа 38 участия, 10 гола и 4 асистенции във всички турнири. Тези изяви скоро може да го изведат до титулярно място в състава на Зинедин Зидан.

В интервю за радио Onda Cera президентът на Реал Флорентино Перес разкри, че Рафаел Надал като голям фен на отбора е допринесъл изключително много за трансфера на Асенсио от Майорка. Тогава чичото на Рафа и бивш футболист на Барселона Мигел Анхел Надал е спортен директор в Майорка. Така Перес използвал контактите на тенисиста, за да приключи сделката.

„Обадих се на Рафа Надал и му казах, че трябва да говори с чичо си и да му каже, че искаме да привлечем Асенсио”, разказва Перес. Носителят на 10 титли от „Ролан Гарос” бил перфектният посредник при преговорите и допринесъл за успешния им завършек. Реал плати тогава 3,5 милиона евро за Асенсио, който в момента е оценяван поне на 50 милиона евро, а който иска да го има, ще трябва да плати клаузата от 350 милиона евро в договора му.

Някои хора може би казват, че „кралският” клуб не се доверява на млади играчи или купува само за много пари, но примерът с Асенсио благодарение на Надал показва точно обратното.