Уисам Бен Йедер през този сезон се оказа истинска черна котка за английските отбори в Шампионската лига. През есента вкара три гола в два мача срещу Ливърпул, а сега се оказа екзекутор на Манчестър Юнайтед на осминафиналите, реализирайки и двете попадения за Севиля при успеха с 2:1 на „Олд Трафорд“.

Бен Йедер е от тунизийско семейство. Роден е на 12 август 1990 година в Сарсел – едно от най-бедните предградия в парижката столица. Именно там започва да играе футбол и оттогава датира мечтата му да играе за националния отбор на Франция. В същия квартал се запознава и сприятелява със звездата на Лестър Рияд Марез, който също е роден в Сарсел. Няколко години след това семейството му се мести в друг квартал - Гарж льо Гонес.

„Детството ми не беше лесно. Не всеки от тези предградия успява в живота. Там се раждат и развиват много таланти, но не всеси от тях получава шанс. Понякога всичко е до късмет. Именно заради трудностите, през които съм минал, моето мото е: Продължавай да се усмихваш“, признава Бен Йедер.

Вместо да играе със своите връстници Уисам Бен Йедер винаги се е опитвал да се вмъкне в отборите на по-големите момчета, за да се саморазвива. Футболът по парижките улици го насочва към футзала. Именно там придобива умението за сигурност пред вратата и бързото освобождаване на малко пространство. С качествата си дори си спечелва участие в два мача за националния отбор на Франция по футзал и има един вкаран гол. При това само на 20-годишна възраст.

Паралелно с футзала играе и за четвъртодивизионния Алфортвил от едноименния парижки квартал. През 2010 година преминава в елитния Тулуза. В първите си два сезона при „виолетовите“ е малко използван. Участва в три мача и записва съвсем малко игрови минути. Предимно е част от втория отбор, за който се отличава с 12 гола и шест асистенция. На 21 април 2012 година бележи първия си гол в Лига 1. Разписва се срещу Евиан, но тимът му губи с 1:2. Записва и девет мача за националния отбор на Франция до 21 години, в които се разписва три пъти. Следват четири изключително силни сезона за Тулуза, в които вкарва съответно по 15, 16, 14 и 17 гола в първенството.

Това не остава незабелязано. На 30 юли 2016 година преминава в Севиля с договор за пет години, а испанският клуб плаща 9 милиона евро. Дебютира на 14 август при загубата с 0:2 от Барселона, когато 29 минути преди края заменя Лусиано Вийето. Шест дни по-късно за първи път е титуляр и бележи първия си гол за андалусийския тим. Това става при победата с 6:4 над Еспаньол на „Рамон Санчес Писхуан“.

В първия си сезон в Севиля вкарва 11 гола в Примера дивисион, пет в Кралската купа и два в евротурнирите. До момента се е разписал шест пъти в първенството, три пъти за Купата и десет пъти в Шампионската лига. На 21 ноември реализира първите две попадения за севилци при драматичното равенство 3:3 срещу Ливърпул, когато мърсисайдци водеха с 3:0 в първите 30 минути на „Рамон Санчес Писхуан“. След това Бен Йедер предизвика Милан на профила си в „Туитър“: „Надявам се, че Милан гледа мача“. Френският нападател препраща към финала на Шампионската лига от 2005 година, когато „росонерите“ изтърваха аванс от три гола срещу „червените“ и в крайна сметка загубиха трофея след дузпи.

Уисам бен Йедер е един от петимата французи в Севиля, но той не е част от затворена групичка. Контактува с всички и не страни от останалите. За това му помага и детството от предградията в Париж, където дружи с децата на емигранти от Северна Африка, Карибския регион и еврейската общност. Признава, че в началото е имал проблеми с испанския, но лека-полека е свикнал с езика и живота в Андалусия.

Умението да дава прецизни пасове го прави полезен и на позиция зад нападателя и по крилата, а развитите във футзала качества го правят непредвидим за противниковите защитници. Не се бои от сблъсъци, а със скоростта си бързо се откъсва от бранителите. Заради ръста си от 170 см има проблем при играта с глава. Друга слабост е почти липсващото участие в защита.

Откакто напусна парижките предградия Уисам Бен Йедер върви все по-напред и по-нагоре. Силното му представяне през този сезон може да доведе и до преживяване на детската му мечта – да играе за Франция на световното първенство. Ако „петлите“ отново не му се доверят, има вероятност нападателят на Севиля да предпочете родината на родителите си, въпреки че до момента Бен Йедер седем път отказа да играе за Тунис. “Картагенските орли“ обаче се класираха за Мондиал 2018, а това вече звучи примамливо.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ