Вратарят на Барселона Марк-Андре тер Щеген е засипван от похвали в последните дни от всички страни. Първата хвалба дойде след последния съдийски сигнал директно от легендата Джанлуиджи Буфон след равенството 0:0 между Ювентус и Барселона в мача им от груповата фаза на Шампионската лига. Италианецът аплодира и прегърна сърдечно германския национал – реакция на пълен респект към постигнатото от Тер Щеген в срещата. Германецът отново не допусна гол във вратата си, както често му се случва в последните седмици. В добавеното време той отрази със супер реакция удар на аржентинската звезда Пауло Дибала, а със спечелената точка каталунците си осигуриха крайната победа в групата и класиране за 1/8-финалите на турнира.

„Спасяването беше императорско”, написа каталунския вестни „Спорт” след мача, а „Мундо Депортиво” го описа като „прекрасно” и нарече Тер Щеген „стена”. Приближеният до Реал (Мадрид) вестник „Марка” пък обяви германеца като един от ключовите играчи на Барса заедно със звездата Лионел Меси: „Тер Щеген е играч, който печели срещи – точно като Меси”. В анкета на вестника германецът е избран със 64% от гласовете за най-добър вратар в света пред контузения вратар на Байерн Мануел Нойер, получил само 7%. За легендата Джанлуиджи Буфон са гласували само 6% от феновете.

Цифрите също говорят добре за вратаря: Тер Щеген е инкасирал само пет гола в 17 мача във всички турнири, а в 12 от тези срещи не допусна попадение. В последния мач срещу Леганес (3:0) за първенство германският национал направи седем ключови спасявания, а треньорът Ернесто Валверде също не спести похвалите си: „Марк играе страхотен сезон и ни дава голяма сигурност”.

След мача с Ювентус съотборникът на германеца Люка Дин каза: „За мен той е най-добрият вратар в света за момента. Той играе на едно страхотно ниво”.

В националния тим на Германия Тер Щеген също показа убедителни изяви при 0:0 в контролата срещу Англия на „Уембли”. Така ако Мануел Нойер не се възстанови навреме, вратарят на Барса може да се надява, че ще бъде №1 на Бундестима за световното първенство в Русия догодина.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН