Барселона се наложи с категоричното 6:1 в домакинството си на Жирона в мач от 25-ия кръг на Примера дивисион. Двубоят ще се запомни с поредния рекорд, който Лионел Меси записа. Звездата на световния футбол вече е футболистът с най-много асистенции в историята на испанския елит. Меси, който вкара два от головете за победата тази вечер, подаде на Луис Суарес в петата минута, който изравни резултата - 1:1. За Лео това е 148-ата асистенция, с което той изпревари легендата на Реал (Мадрид) Мичел, като оглави еднолично и тази класация.

Меси игра на висота срещу Жирона, след като в навечерието на мача научи неприятната новина за кончината на дядо му. След първия гол аржентинецът вдигна ръце и погледна към небето, очевидно посвещавайки попадението на един от най-близките си хора. 

Жирона изненадващо поведе на "Камп Ноу" още в третата минута. Порту бе точен, след което обаче каталунците се разгневиха и головете във вратата на гостуващия отбор започнаха да валят един след друг. Още до почивката Барселона водеше с 4:1. По две попадения вкараха Меси и Луис Суарес, а през втората част Филипе Коутиньо направи 5:1 в 66-ата минута. В 76-ата пък Луис Суарес оформи хеттрика си, разписвайки се за крайното 6:1 след асистенция на Усман Дембеле. 

След този мач каталунците подобриха клубното си постижение за най-дълга поредица без поражение в испанското първенство. Барса вече в 32 последователния двубоя в Примера дивисион не познава вкуса на поражението. До този момент рекордът на отбора беше от сезон 2010/11, когато под ръководството на Хосеп Гуардиола каталунците не допускат загуба в 31 последователни мача в първенството.

След гръмката победа на Жирона Барселона продължава да води убедително в Примера дивисион. Меси и компания събраха 65 точки, докато Жирона е девети с 34. Вторият Атлетико (Мадрид) има 55 и мач по-малко от каталунците. Реал (Мадрид) е трети с 51 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН