Кристиано Роналдо е като табела на една успешна ера, но той ли е най-добрият и велик играч в историята на Реал (Мадрид)?

CR7 ще влезе в историята като един от най-великите играчи в историята на футбола. Португалецът е най-добрият голмайстор на Реал (Мадрид) за всички времена с над 400 гола. Той спечели четири пъти „Златната топка” и е на път да го направи за пети път, има четири триумфа в Шампионската лига и три в испанската Примера дивисион. Достатъчно ли е това нападателят да бъде обявен за най-добрият досега в историята на клуба?

Ако човек попита в обкръжението на Барселона, всеки ще каже, че Лионел Меси е най-силният футболист, който някога е играл за каталунците. Някои дори ще твърдят, че аржентинецът е най-добрият в историята на футбола. Разбираемо е, че той е считан за най-добрия на Барса. Меси беше лицето на най-успешната ера на клуба, изведе го до требъл на два пъти през 2009 и 2015 година, до осем шампионски титли и четири трофея в Шампионската лига. Меси вкара при това повече от 500 гола и асистира за много, много други.

По същото време Роналдо играе също толкова голяма роля. Той задмина рекорда на Раул от 323 гола още през 2015 гола и вкарва средно повече от веднъж на мач. Португалецът е една невероятна печалба за клуба, инвестирал за покупката му само 94 милиона евро през лятото на 2009 година, когато той пристигна на „Сантяго Бернабеу” от Манчестър Юнайтед.

Въпреки че историческата ера на Барса с Пеп Гуардиола и Луис Енрике край страничната линия вече е назад във времето и „белите” спечелиха три пъти турнира на богатите в последните четири години, това не е най-великият период за мадридския гранд. Когато преди известно време репортер на Goal говори с фенове на испанския рекордьор по титли пред „Сантяго Бернабеу”, всички бяха единни в това, че Роналдо е сред най-добрите играчи, които са носили белия екип. За най-добър футболист в клубната история обаче повече не избират CR7.

„В историята на Реал (Мадрид) е имало няколко велики играчи. Затова няма да е честно, ако забравим играчи като Алфредо ди Стефано, който не само е един от най-великите футболисти на Реал, но и сред най-великите за световния футбол. Кристиано е истинска легенда на Реал, но е трудно да се каже, че най-добрият футболист, който някога е играл за клуба. Със сигурност обаче той е в топ 3 на такава класация”, каза бившият вратар на тима Пако Буйо.

През годините Реал е разполагал с много фантастични футболисти. По-младите фенове избират в повечето случаи Роналдо, по-старите пък си спомнят за златната ера на 50-те и 60-те години на миналия век. „Има много играчи, които може да се споменат. Ференц Пушкаш и Пако Хенто например. Хенто спечели шест европейски клубни трофея. Няма да е честно това да бъде забравено”, допълва Буйо, който е шесткратен шампион с Реал.

Ще бъде ли помнен актуалният тим за в бъдеще като Реал (Мадрид) на Роналдо, както през 50-те и 60-години на миналия век бе свързван с Ди Стефано? „Кристиано е звезда във всяко едно отношение. Той спечели с Реал всичко, което имаше да се спечели. Той спечели дори европейското първенство с Португалия. Това показва на какво ниво играе той. Всичко обаче ще зависи от това какво ще се случи в идните години – дали например ще спечели още повече трофеи от Шампионската лига”, коментира Буйо и си спомня: „Реал (Мадрид) около Ди Стефано, Хенто, Раймон Копа и Пушкаш спечели пет поредни европейки клубни купи. Това е изключително могъщество”.

Хуго Гати, бивш вратар на Бока Хуниорс, Ривър Плейт и аржентинския национален отбор, дава своето впечатление колко специален е бил Ди Стефано като играч. „Играх на бенефиса на Хенто през 1965 година срещу Алфредо, а през 1984 и 1985 година той беше мой треньор в Бока. Той правеше с топката това, което винаги е правил. На 70 години беше по-бърз от всички нас. Беше най-добрият. След Пеле, за мен най-добрият в света беше Алфредо”, спомня си Гати, който шест месеца в годината живее в Мадрид и работи там като телевизионен експерт. Той е постоянен гост на „Бернабеу” и фен на мадридския колос. А освен това Гати е и голям привърженик на Роналдо. „Възхищавам се на Роналдо във всяко отношение. На терена той е номер 1. Но ти трябва да бъдеш велик и извън терена. А за мен Кристиано е най-добрият на и извън терена. Той е специален, един лидер. Обичам го”, казва бившият вратар за CR7.

И докато в днешни времена всяко движение, всяко вдишване на един играч е улавяно от камерите, видеоматериалите на Ди Стефано са рядкост. Какъв е бил той като играч? „Когато играх срещу Ди Стефано, той беше вече на 39 или 40 години. Мисля, че той играеше за Еспаньол, беше бенефисът за Хенто, а той беше феноменален. Той все още играеше като в годините преди това. Той нападаше и защитаваше. За мен Алфредо е най-великият в историята на Реал, в Европа също. Той беше играчът, който направи революция в европейския футбол”, категоричен е Гати, според който Роналдо идва в класацията едва след Ди Стефано: „Той има други отличителни черти. Алфредо беше играч, който винаги искаше да прави напредък, който беше много експлозивен. Кристиано е един тип, който никога не спря да се учи. Той е победител, един превъзходен нападател. Иска постоянно да се подобрява и винаги да печели. Кристиано и като Рафаел Надал в тениса. Той иска винаги повече, повече, повече”.

Хуанде Рамос тренира Реал (Мадрид) до лятото на 2009 година и за малко пропусна възможността да работи с Роналдо. Той би искал да е разполагал с Роналдо в тима си. „Когато имаш играчи като Роналдо или Меси, знаеш, че те може да вкарат във всеки мач, във всеки момент. В завързани срещи такива играчи могат да направят разликата”, споделя Рамос.

Между 2004 и 2010 година Реал не успява да премине 1/8-финалите в Шампионската лига, а с Ронадо тимът спечели три пъти трофея в последните четири години. Това според Рамос е разликата, която играчи като Роналдо правят. Въпреки това е трудно 32-годишният португалец да бъде сравняван с други заслужили играчи на клуба. „Не съм гледал Ди Стефано, но хората говорят само добро за него. Раул игра много години за клуба и беше много важен за Реал. Хенто спечели шест пъти европейската клубна титла. Не мога да сравнявам Роналдо с по-ранните топ футболисти, бяха прости други времена”, допълва Хуанде Рамос.

И докато Роналдо би спечелил избора за най-добър играч в историята на Реал сред по-младите фенове, сред по-старите винаги ще има различни мнения.

По материал на Бен ХАЙУАРД, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ