Реал (Мадрид) се класира за 1/8-финалите в Шампионската лига, но в Примера дивисион ситуацията е кризисна. Преди мача срещу един от аутсайдерите Малага в събота от 17:15 часа българско време треньорът Зинедин Зидан е разкъсван от критики. Под въпрос е въобще дали при „кралете” може наистина да възникне ера на Зидан.

„Сериозно и професионално”, така подобрилият настроението си Зинедин Зидан описа постижението на неговия отбори при убедителната победа с 6:0 в Шампионската лига като гост на кипърския първенец АПОЕЛ (Никозия).

Сериозен и спокоен е треньорът на Реал, когато става въпрос за критика срещу неговия тим. Спадът на формата на „белите” обаче е явен. Десет точки изоставане от вечния съперник Барселона в Примера дивисион, второ място в групата в Шампионската лига. За клуб като Реал настоящият сезон досега е катастрофа. След загубите от новака Жирона и Тотнъм напрежението в клуба е по-голямо. Вялото 0:0 в дербито на Мадрид срещу Алетико не може да подобри настроението. Реал се намира в криза, въпреки че Зидан не желае да слага тази дума в устата си.

„Костюмът на Зидан получи петна”

Гостуването на Тотнъм в Шампионската лига трябваше да даде обрат след неприятната загуба с 1:2 в Жирона. Вместо това се стигна до унизителното 1:3 в Лондон и голяма доза отрезвяване. Испанските спортни медии бяха изпълнени с критика. „Зинедин Зидан изгуби контрола”, написа каталунският вестник Sport. „Беше най-черната нощ на Зидан”, отбеляза тогава „Марка”, а след издънката на „Уембли” от приятелския за Реал вестник „Ас” написаха: „Костюмът на Зидан получи петна”.  

Роналдо критикува политиката на трансфери

Проблем за Зидан е и грешната трансферна политика. С Алваро Мората, Пепе и дадения под наем на Байерн Хамес Родригес напуснаха трима ключови играчи на клуба. Загубата на триото не се хареса и на звездата Кристиано Роналдо, който преди дербито с Атлетико се изказа пред Diario Gol и то критично: „Ако ме питате, на всеки тим на света ще му липсват тези играчи”. Привлечени бяха млади таланти, нито един от тях на повече от 23 години. Всичко те не могат да постигнат световното ниво, което Зизу изисква от играчите си. Дори и тук Роналдо вижда проблем: „Младите играчи са нашето бъдеще, но те са твърде млади, а понякога опитът е извънредно важен”.

Хладнокръвният Зизу

Зидан остава въпреки всички критика винаги сериозен и хладнокръвен. „Има други работи, които не са толкова лесни като тази. Оставам оптимистичен, независимо какво се случва. Имам доверие на играчите. Преминаваме през ситуация, в която някои хора са обезпокоени, но аз не съм”, категоричен е френският специалист.

На най-новите упреци Зидан реагира дори поетично. „Аз не съм най-добрият треньор в света. Точно толкова малко бих твърдял в момента, че съм и най-лошият. В живота има както добри, така и лоши дни”, направи паралели 45-годишният треньор.

Със сигурност Зидан има своето право. Следващи добри дни, най-добре още срещу Малага, при всички случаи ще помогнат на французина и неговия тим, ако наистина трябва да възникне „ера на Зидан” в Мадрид.

По материал на Ленарт ВЕГНЕР от Sport.de
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ