Ще използва ли Кепа Арисабалага шанса да се наложи в тим от тежка категория, или 23-годишният вратар ще изкара цялата си кариера в Билбао?

Поглед назад във времето: След шест години в цветовете на Атлетик (Билбао), в които между другото стана два пъти шампион на Испания, вратарят Андони Субисарета сложи край. Баският вратар премина през 1986 година в гранда Барселона за 1,7 милиона евро, тогава рекордна сума за неговата позиция. Това решение няколко години след това се оказва правилно, защото с поемането на тима от Йохан Кройф за каталунския клуб предстояха едни от най-успешните времена. Не само Субисарета става шампион в Примера дивисион с Барселона в четири поредни години, но и през 1992 година за първи път в клубната си история каталунците печелят трофея в КЕШ (Купата на европейските шампиони), предшественик на Шампионската лига.

Три десетилетия по-късно феновете на Атлетик се страхуват, че историята се повтаря и отново един талантлив любимец ще последва славата на един от двата гранда в първенството. Младата надежда между двете греди този път се казва Кепа Арисабалага. Също като Субисарета 23-годишният страж иска да стане твърд титуляр в испанския национален отбор, с чийто екип дебютира преди две седмици в контрола срещу Коста Рика. И също като Субисарета младият Арисабалага трябва да реши как би трябвало да изглежда неговата кариера. Чрез постоянните си добри изяви вратарят попадна в полезрението на големите европейски клубове, сред които преди всички Реал (Мадрид). Слуховете за интерес от страна на победителя в Шампионската лига стават все по-сериозни с наближаването на отварянето на трансферния прозорец. Още по-интересни стават тези информации заради факта, че договорът на Кепа в Билбао изтича през лятото на следващата година, когато той ще може да си тръгне от Атлетик със свободен трансфер. Така Арисабалага стои преди едно решение, което трябва да му покаже пътя на неговата кариера: Ще използва ли той шанса да се наложи в тим от тежка категория, или цялата му кариера ще премине под знака на родния му клуб?

Както много баски и Кепа има специално отношение към неговия клуб. Роден в Ондароа, едно малко рибарско селце в провинция Биская, още на 10 години той се присъединява към Атлетик. Вратарят преминава през всички юношески формации на клуба, а през 2011 година е даден под наем на Баскония, един приближен отбор на „лъвовете” за обиграване на играчи, за да може да се докаже на едно по-високо ниво.

След като Арисабалага изкарва две години в баското малко градче, през 2013 година идва и дебютът му за втория отбор на Атлетик. Още тогава се забелязва, че баските имат с това момче в редиците си вратар от висока класа. Този факт не убягва и на тогавашния треньор Марсело Биелса, който включва редовно момчето в тренировките на професионалистите. За да се мотивира още повече и да се наложи в професионалния футбол, младежът играе под наем в Понферадина, а след това и във Валядолид.

След неговата кратка обиколка из Испания в крайна сметка Кепа отново се връща в Билбао и в през изминалия сезон трябва да се сменя с ветерана Горка Ираисос. На 11 септември 2016 година юношата на Атлетик дебютира в Примера дивисион и използва шанса си, измества своя конкурент от вратата и под ръководството на Ернесто Валверде си спечелва титулярно място, което и до ден днешен не може да му бъде отнето. Ираисос пък напуска клуба след 10 години и преминава в новака Жирона. За новия резервен страж на „лъвовете” Яго Ерерин остава възможността да се отличава в срещите от Лига Европа.

В Испания Арисабалага отдавна е считан за един от най-големите таланти на неговата позиция. Той има отлични рефлекси, предугажда ситуациите и може да подава топката перфектно с крак като „играещ вратар”. Според испанските медии точно заради този пакет от качества „кралският” клуб мисли да смени титулярния Кейлор Навас с Кепа. Друга причина е, че 30-годишният костариканец продължава да не е убедителен, а желаният кандидат Давид Де Хеа е трудна задача за привличане от Манчестър Юнайтед през последните години.

От тази зима Арисабалага може да води разговори с други клубове най-вече заради ситуацията с неговия договор. „Знам, че има слухове, защото моето семейство и приятели четат новините и слушат радио. И аз естествено не съм глух и сляп”, потвърждава вратарят. „Слуховете ме правят нервен. Мога да влияя само на това, което правя, но не и на това, което се пише”, допълва Кепа.

Въпреки че неговото последно изказване („Ще се радвам да продължа тук”) не изключва вероятността, че Арисабалага непременно иска да напусне клуба, в Билбао са наясно, че има опасност да загубят таланта през лятото. Атлетик иска да запише като клауза сумата от 70 милиона евро в неговия договор и ще направи всичко, за да го убеди да продължи контракта си. Ако все пак 23-годишният вратар се реши да поеме в посока Мадрид, това ще означава голяма загуба за Билбао. Клубът преживя през последния години немалко напускания на звезди и този път също няма да се отчае.

Давид Де Хеа посъветва своя сънародник да остане в Испания, а не веднага да следва славата в чужбина. 27-годишният страж на Манчестър Юнайтед говори от своя собствен опит: „Представянето, което човек има в Примера дивисион, не може да се сравнява с другите европейски първенства”.

Арисабалага ще трябва да се реши дали ще следва философията на Атлетик като най-висок свой приоритет с цел може би един ден да се превърне в легенда на клуба, или като Субисарета преди 30 години да приеме предизвикателството да се наложи в един по-голям клуб, с който да може да спечели много титли.

По материал на Селин ХОРУС, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ