Барселона назначи бившия си нападател Ернесто Валверде за треньор на отбора. 53-годишният специалист наследява на поста Луис Енрике. Валверде играе за „блаугранас“ в периода 1988-90 година. За това време има 24 мача и осем гола, като печели КНК (1989) и Кралската купа (1990).

Британският журналист Сид Лоу, който живее в Испания и всяка седмица има своя рубрика за испански футбол на страниците на в. „Гардиън“, разказва за изключително интересната биография на Валверде.

Когато на 19 април 2012 година Ернесто Валверде сложи край на втория си престой в Олимпиакос, Пеп Гуардиола беше попитан какво е значението на тази промяна. Тогавашният треньор на Барселона отговаря: „Гърция загуби голям треньор, а ние си върнахме един чудесен фотограф.“ Валверде остави невероятно впечатление в Атина, което може да се види не само във витрината на стадион „Георгиос Караискакис“ и на стените на центъра за временно изкуство „Илеана Тунта“. За отношението към него свидетелстват и думите на Мичел Гонсалес, който пое Олимпиакос девет месеца по-късно. Испанецът обяви, че Ернестно Валверде е божество в Гърция.

Божество е думата, която самият Валверде не би приветствал. Един от бившите му играчи е категоричен, че той не обича комплиментите към себе си, а предпочита фокусът да пада върху футболистите му. Човекът, който изведе Олимпиакос до три шампионски титли и две купи на Гърция, а през 2015 година донесе на Атлетик (Билбао) и първи трофей на клуба от 31 години, започва да учи фотография в „Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya“ през 1986 г. Тогава отива да играе в Еспаньол. През 2012 година издава колекция от черно-бели фотографии. Печалбата от продажбата на снимките отиват за различни социални проекти в Атина.

Един от добрите приятели на Ернесто Валверде е баският поет и писател Бернардо Ачага. Този факт толкова много впечатлява бившия играч на Реал (Мадрид) Мигел Пардеса, който има докторска степен по философия и амбиции в литературата, че нападателят на „белия балет“ започна разговор с Валверде в тази връзка още на терена по време на мач.

Освен това новият треньор на Барселона е в близки отношения със сценариста Давид Труеба, баския фолк изпълнител Рупер Ордорика. Брат му Микел е аниматор, а съпругата му Моника е биолог. Бащата на Валверде се мести от Екстремадура в баската област, където работи във фабрика за автомобилни гуми, а през 60-те години на ХХ век участва в шестмесечна стачка във Витория по времето на диктатурата на Франко.

Ернесто Валверде е фен на английската рок група „Стоун Роузес“. Той сравни завръщането си в Атлетик (Билбао) през 2013 година с втория филм от поредицата „Кръстника“. На 20-годишна възраст като футболист на Сестао започва да учи биология в университета. Това обаче не продължава дълго, тъй като през 1985 година преминава в Еспаньол. Там 172-сантиметровият нападател решава да се занимава с фотография след края на кариерата си. Впечатлен е от работата на фоторепортерите по време на мачовете. Човекът, който тогава твърди: „Футболът изпива мозъка“, няма намерение да става треньор. Съдбата обаче има друго предвид и в момента той е начело на Барселона.

А изглежда точно треньорската професия му е била предопределена. Играе две години за Еспаньол, където треньорът Хавиер Клементе го нарича Мравката. След това играе за Барселона още два сезона. Там работи под ръководството на Йохан Кройф и признава, че холандецът е оказал голямо влияние върху него. През 1990 година преминава в Атлетик (Билабо), а седем години по-късно прекратява кариерата си след един сезон в Майорка. През 1994 година, осем години преди Валверде да поеме втория тим на Атлетик (Билбао), Кройф пише за него: „Той беше интелигентен и винаги показваше желание да се учи. Когато стане треньор, ще бъде един от най-обещаващите.“

Сегашното му назначение начело на Барселона, не е първият случай, в който каталунците се обръщат към Валверде, но тогава не бяха само те. Преди две години Ернесто беше първи избор за Реал (Мадрид), а вторият беше Рафаел Бенитес. Валверде отказа. Когато Пеп Гуардиола напусна Барселона през 2012 година той препоръча двама специалисти за поста си: Валверде и асистента си Тито Виланова. Клубът избра Виланова, за да има последователност и наследственост. Година по-късно, след влошеното здравословно състояние на Тито Виланова, последва предложение към Валверде. То беше оттеглено заради желанието на самия Виланова да продължи. Така Мравката се завърна в Атлетик (Билбао). Когато лекарите забраниха на Тито Виланова да продължи да работа, вече беше твърде късно за Барса – Ернесто Валверде беше дал обещание на „лъвовете“ и държи на думата си.

Тата Мартино застана начело на „блаугранас“, а когато година по-късно напусна последва нова оферта към Валверде. Той още един път отказа. Когато дойде предложението на Реал (Мадрид) – отговорът беше отрицателен. Барселона назначи Луис Енрике, но предупреди треньора на Атлетик (Билбао) – Ние ще се върнем! Когато стана ясно, че Енрике напуска, последва нова оферта към Ернесто Валверде. Самият той в същото време постигна споразумение с Атлетик, че е време да се разделят.

Трудно може да се намери футболист, който да не говори с уважение за новия треньор на Барселона. Той е пленителен, интелигентен, открит, на моменти забавен, но най-вече – уважаван навсякъде. Всичките му положителни качества ще бъдат поставени на изпитание на „Камп Ноу“, където освен футбол са намесени и много различни интереси, бизнес и политика. Самият Валверде признава, че в Атлетик (Билабо) е било лесно. В съблекалнята са присъствали предимно скромни играчи, които споделят общи ценности и идеи. Когато напусна „лъвовете“ той заведе на прощална вечеря 200 души от клуба. Там 53-годишният специалист е заявил, че иска да се пробва на място с повече трудности.

Напрежението не е нещо, с което той не може да справи. Примери за това има много. В Билбао се справи с недисциплинираното поведение на Фран Йесте и Асиер дел Орно, които извади от отбора. В Гърция работеше под натиска задължително да спечели титлата, а в същото време имаше проблеми на трибуните и по улиците. Асистентите му живееха в квартали, в които електричеството периодично беше прекъсвано заради протестите. Близките и приятелите му споделят: „Напрежение? Той не се влияе от това. Ако трябва да остави Неймар или Меси при резервите, ще го направи!“

Стилът на игра, налаган от Ернесто Валверде, ще се хареса на феновете на Барселона. Той иска от футболистите си да играят като него самия от времето на състезателната му кариера. Още като нападател на Еспаньол Валверде получава похвала от Йохан Кройф: „Удоволствие е да гледаш играта на Еспаньол. Радвам се, че там има играчи като Ернесто, които играят по начина, по който хората искат. Точно това е същността на футбола.“ Един приятел на новия треньор на Барселона го нарича Сина на Кройф. През 2007 година Шави Ернандес заявява: „Отборите на Валверде играят красив футбол. Обичат притежанието на топката, а не просто да я ритат.“

Подобни сравнения ще се харесат на феновете, но не гарантират успехи на Ернесто Валверде. Самият той знае, че всичко е успех на добър баланс и гледа философски. За това свидетелстват и думите му при откриването на фотографската изложба в Атина:„Светлината има значение, головете още по-голямо. При снимките и във футбола е нужен баланс. Двете неща зависят от елементите, с които разполагаш.“
Превод със съкращения ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ