Маркос Алонсо Мендоса, популярен повече като Маркос Алонсо, вече втори пореден сезон е изключително важен играч за Челси. През миналия сезон той помогна на „сините“ да спечелят шампионската титла във Висшата лига, но историята на семейството му е доста интересно.

26-годишният ляв халф-бек е един от тримата успешни футболисти в семейството си с това име. Освен Маркос Алонсо Мендоса в Челси, историята на испанския футбол познава още дядо му Маркос Алонсо Имас (известен и като Маркитос) и баща му Маркос Алонсо Пеня (наричан просто Маркос). Вероятно тримата правят най-успешната династия в испанския футбол.

Маркос Алонсо Имас е бивш футболист на Реал (Мадрид) в един от най-славните периоди в историята на клуба. Бившият защитник е част от тима на „белия балет“, който печели пет шампионски титли и шест пъти КЕШ през втората половина на 50-те години на ХХ век. Има и два мача за националния отбор на Испания. Има една спечелена Междуконтинетална купа през 1960 г., една Купа на генералисимуса през 1962 г. (тогавашното име на Кралската купа) и два пъти триумфира в Латинската купа (турнир с участието на отбори от Испания, Италия, Португалия и Франция). 

Маркос Алонсо Пеня е юноша на Реал (Мадрид), но е известен с престоите си в Атлетико (Мадрид) и Барселона. По време на престоя си на „Камп Ноу“ играе с легендарните Диего Марадона и Гари Линекер и под ръководството на Тери Венебълс. С каталунците става шампион на Испания за 1985 година, печели Кралската купа през 1983 година, Купата на Лигата през 1983 и 1986 г., както и Суперкупата на Испания през 1983 г. Играе в злополучния финал за КЕШ срещу Стяуа през 1986 г., когато Барса пада след дузпи. Част е от националния отбор на Испания за Евро'84, където „червените фурии“ губят на финала от Франция. Като цяло има 22 мача и един гол за представитениния испански тим.

Маркос Алонсо Мендоса също е юноша на Реал (Мадрид) и дори започва кариерата си в „белия балет“, но има само един мач за първия отбор. През 2010 година е продаден на Болтън, а три години по-късно преминава във Фиорентина. През пролетта на 2014 година е преотстъпен на Съндърланд. От лятото на 2016 година е част от Челси. Със „сините“ освен шампионската титла участва и във финалите за ФА Къп и Къмюнити Шилд, но не успява да ги спечели. Още няма мач за първия отбор на Испания, въпреки че в три случая е носил екипа на националния тим до 19 години.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ