Барселона е само на крачка от спечелването на шампионската титла, след като спечели с 2:0 при гостуването си на Алавес в среща от 34-ия кръг на испанската Примера дивисион и увеличи аванса си на върха до 12 точки, но с една среща повече от Атлетико (Мадрид). Каталунците може да триумфират с титлата при загуба на „дюшекчиите“ у дома от Валенсия в сряда вечер. Ако това се случи, Барса ще стане първенец 4 кръга преди края, което се е случвало 4 пъти в историята (сезони 1984/1985, 1990/1991, 1997/1998 и 2012/2013).

Голмайсторът на гостите Лионел Меси остана резерва в началото и се появи след почивката веднага след втория гол на мястото на Усман Дембеле.

Играчите на Ернесто Валверде доминираха от самото начало, но головите положения бяха рядкост. Пропуски през първата част направиха последователно Луис Суарес и Филипе Коутиньо.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Домакините играеха стабилно в защита, но тя капитулира в 54-ата минута, когато Карлес Аленя се разписа след асистенция на Сержи Роберто. Малко след това при разбъркване в наказателното поле на домакините Пике бутна топката зад голлинията, но след преглеждане на ситуацията с ВАТ съдията даде дузпа, реализирана в 60-ата минута от Луис Суарес. Това бе 21-и гол за уругваеца този сезон, а веднага след него в игра на мястото на Дембеле се появи Меси. До края на мача обаче не се стигна до други попадения и каталунците заслужено си тръгнаха с трите точки.

След успеха си Барселона има 80 точки на върха и докосва спечелването на 26-а титла в историята. Алавес е осми с 46 точки и на 6 зад шестия Севиля, който е на позиция, даваща право на участие в Лига Европа.

Ако Атлетико не загуби от Валенсия, то титлата може да бъде спечелена от Барса срещу Леванте у дома и каталунците да триумфират 3 кръга преди края, което са правили два пъти досега - сезони 1998/1999 и 2017/2018).

По-рано в други срещи от този кръг Уеска срази у дома Ейбар с 2:0 и съхрани надеждите си за оцеляване в елита, а Валядолид излъга гостуващия Жирона с 1:0 и вече е над зоната на изпадащите с точки пред 18-ия Леванте, който не е изграл мача си срещу Бетис от кръга.

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19