Въпреки фурора, който направи Вирджил Мисиджан след транс­фера си в Лудогорец, Марселиньо си остава най-важният футболист на шампионите. Брази­лецът е човекът, от ко­гото в най-голяма сте­пен зависи играта на „орлите". Той е спосо­бен да вкара, да даде асистенция, да поведе отбора си при негати­вен развой. Ето какво каза Марселиньо пред "Меридиан Мач".

Марселиньо, ка­къв е за теб предстоящия мач с ПСВ Айндховен в Лига Ев­ропа?
- Решаващ. Този мач обаче е по-важен за холандците, които ще искат да вземат ре­ванш от нас. Ние вече се класирахме в след­ващата фаза, сега мо­же да си осигурим и първото място в групата. Това е. Постепенно изпълняваме целите си. Дано да си осигу­рим първото място след мача в четвъртък.

Как прие победата над ПСВ в Айндхо­вен?
- Беше фантастично, наистина невероятно. ПСВ е голям клуб, не само в Холандия, но и в цяла Европа - с име, традиции, класа. Ние отидохме в Холандия с идеята да играем фут­бол и да постигнем не­що на терена. Не е се­риозно да кажа, че сме очаквали победа, но знаехме, че трябва да играем агресивно, за да изненадаме съ­перника.

Реваншът с ПСВ в София обаче се очер­тава като по-труден...
- Да, и то защото в първия мач ПСВ ни бя­ха подценили, това бе видно. Може би мисле­ха, че ще спечелят, без да се напрегнат максимално, като запа­зят някои от титуляр­ните си играчи. Това обаче не омаловажава победата ни с 2:0. Зас­лужихме я напълно, защото бяхме по-доб­ри и повече искахме победата.

Сега вече вярваш ли, че Лудогорец е най-добрият отбор в групата?

- Вярвам само, че фланелката вече не иг­рае. Затова победихме ПСВ Айндховен, а мо­жем да го направим и пак. Мачовете се взи­мат на терена от отбо­ра, който е по-концент-риран и покаже повече умения. Засега в на­шата група това е Лу­догорец. Дано да про­дължаваме със същото желание и занапред.

След като се кла­сирахте вече за след­ващата фаза в Лига Европа, избрал ли си си съперник?
- Не е моя работа. Ясно е, че ще бъдат все големи отбори, ко­ито са печелили и ще печелят трофеи. За Лудогорец е чест да бъдев такавакомпания.Можем да спечелим опит и да трупаме са­мочувствие. При всич­ки положения ще се опитаме да елимини­раме който и да е съ­перник и да продъл­жим още по-напред.

Според теб по-добър ли е Лудо­горец та­зи година в сравне­ние с ми­налата?
- Да, по-добър от­бор сме. Не трябва да се подценяват го леми играчи катоГъргоров, Генчев и Деко, които са писали историята на Лудогорец. С тях спечелихме всичко. Сега обаче дойдоха гладни за ус­пехи футболисти, кои­то са играли в големи първенства като тези на Испания, Португа­лия, Холандия. Мисля, че вдигнахме нивото. Осигурени сме напъл­но, технически сме на много високо ниво, ко­ето ни позволява да печелим някои срещи благодарение на от­делни отигравания.

Би ли направил сравнение между бившия ви треньор Ивайло Петев и нас­тоящия Стойчо Стоев?
- Не обичам да пра­вя сравнения между треньори. Хората са различни, макар и вижданията на двама­та да не са толкова различни. Все пак те са от едно поколение, млади са, имат модер­ни виждания за игра­та. Ивайло Петев е спечелил всичко, ня­ма какво да го комен­тираме. Той е успе­шен треньор. Стоев е отличен специалист, започна много силно при нас, сигурно и той ще вдигне трофеи.

Как ще коменти­раш инцидента, при който ултрасите на "Левски" съблякоха Петев?
- Грозна история. Едва ли има човек, на когото да му е било приятно. Обадиха ми се хора за инцидента. От Бразилия, Колум­бия и Испания ме пи­таха за Петев.Това бе нещо, което вреди на имиджа на българския футбол в чужбина.

Близо ли е Лудого­рец до трета поредна шампионска титла?
- Да кажем така -имаме отлични шансо­ве да го направим. Но мачовете до края на първенството са твърде много. Ние трябва да играем с еднаква моти­вация във всички турнири и го правим - в Лига Европа, както и за Купата на България. Само така можем да вървим напред.

Кой е най-сериоз­ният ви съперник в първенството?
- Не подценяваме ни­кой. Литекс, "Левски" и ЦСКА са големи отбо­ри. Всеки от тях иска да е на върха, което минава през нашето сваляне оттам. За­това трябва да внимаваме.

В коя страна и в кой отбор би про­дължил кариерата си, ако имаше из­бор?
- Много е трудно да се каже. Поддържам отлични отношения с Кирил (б. а. - Домусчиев), обсъждали сме често по телефона та­зи тема. Имам жела­ние и амбиции да иг­рая в първенство с по-големи традиции от българското. Това мо­гат да бъдат шампионатите на Русия, Холандия или Турция. Последно имах пред­ложение от Китай, но аз харесвам Европа. Сега трябва да сме внимателни. Наближа­ва месец декември и ще се отвори пазарът. Сигурно ще пристигнат оферти, които трябва да се проучат от клуба.

Може ли да се го­вори за бразилска ко­лония в Лудогорец?
- Не, по-скоро за бразилци, които се чувст­ват добре в Разград. Голямо предимство е да бъдеш със съна­родници в някоя да­лечна страна. Предс­тавете си как се чувс­тва българин в Брази­лия. Или китаец някъ­де в Европа. В нача­лото бяхме само с Шоко, който бе младо момче, на 17 години, и дори трябваше да се грижа за него. Сега сме постоянно заедно с другите бразилци. Аз обаче се разбирам с всички, защото гово­ря испански, а вече и български.

Защо добрите бразилски футбо­листи идват в Евро­па?

- Защото шампио­натите са добри, гле­дат се навсякъде, а и в Бразилия няма мяс­то за всички добри иг­рачи. Аз също бях за кратко в гранд като Сао Пауло, но не ус­пях да подпиша професионален договор и трябваше да си търся късмета другаде. Иг­рах в по-малки отбори и стигнах до Лудого­рец в Европа. Вземе­те Неймар. Той беше абсолютен идол в Бразилия, носеха го на ръце. Той обаче дойде в Барселона, за да играе в Шампионс­ката лига. Това е ис­тинското предизвика­телство.

Ще помогне ли Неймар на Бразилия да стане световен шампион?
- Дано успее, той със сигурност е най-добрият бразилски футболист в момента. Всичко зависи от това дали Бразилия ще се справи с напрежение­то. За нас не е добре, че сме фаворити. Всички очакват да по­беждаваме, което мо­же да ни натежи мно­го. Успехът на Купата на конфедерациите бе ценен, но не знам да­ли можем да го повто­рим.

Може ли Лудого­рец да пробие в гру­пите на Шампионс­ката лига?
- Това е следващата ни амбиция. Казах ви, че действаме стъпка по стъпка. Тази година не бяхме готови да се противопоставим на Базел, превъзхожда­ха ни във всичко. Вяр­вам обаче, че ако работим повече, ще бъ­дем по-близо до тази мечта. Първо, трябва да станем шампион на България. Второ, да направим отлична подготовка и селек­ция, което още ще вдигне класата си. Трето, хубаво е да имаме късмет при жребия, както и на те­рена в решаващите ситуации.