Героят от САЩ'94 и помощник-треньор на тур­ския Сивас Златко Янков изгледа двубоя на Ботев срещу Маритимо от Лига Европа в родния Бургас. Фара коментира настоящата си работа пред "24 часа" и разкри, че от клуба му са искали двама български национали.

- Златко, добре до­шъл отново в родния Бургас, как се чувстваш като помощник-треньор на тур­ския Сивас, клуба с който подписа преди месец?
- Няма да е пресилено, ако кажа, че всичко е пер­фектно. В настоящия ми клуб нещата са уредени на суперпрофесионално ни­во. Треньорите, дали си старши, асистент, кондиционен или такъв на вра­тарите, са тачени от фут­болистите, а феновете са невероятни.

-Как си устроен?
- Всички сме настанени в самостоятелни апарта­менти в базата на клуба. Всичко ти е осигурено. Мислиш само за футбол.

-Изгледа от трибуните на стадион „Лазур" мача между Ботев и Маритимо от третия квали­фикационен кръг в Лига Европа. Хареса ли някой играч за Сивас?
- Определено ми се понравиха двамата крайни нападатели на Маритимо Пикети и Рикардо Валенте. От Ботев безспорно интересен футболист е Омар Косоко. Той е в нашето полезрение. Лошото е, че не е типичен нападател, а ние търсихме точно такъв. Затова вече привлякох­ме тарана на Евертън Аруна Коне. От Мона­ко взехме левия бек, бразилеца Елдерсон. В понеделник чакаме още петима нови класни футболисти, между които централен защитник от шведския Гьотеборг. Със старши треньора Самет Айбаба, с когото сме близ­ки още от моя престой като футболист на Бешикташ, стягаме от­бор за атака на Лига Европа.

-Може ли да видим след време някой бъл­гарски футболист с еки­па на Сивас?
- Имахме нужда от въ­трешни халфове. Искахме да привлечем Симеон Славчев или Ивайло Чочев. Смятам, че щяха да ни свършат работа. По една или друга причина нещата не се получиха.

-Три много успешни сезона с екипа на Си­вас изигра бившият нападател на Черно­морец Атиф Шаешу, който вече е играч на Фенербахче. Какви са отзивите за францу­зина?
- Всички привърже­ници на отбора говорят само със суперлативи за него. На специално та­бло на стадиона е поста­вена и негова снимка. Та той е голмайстор на тур­ската суперлига преди 2 сезона. Заслужил си е уважението.

-Докога си обвързан с настоящия турски клуб?
- Договорът ми е за 1 година.

-Няма ли да има сантименти у теб, когато се срещнете с бившия ти клуб Бешикташ?
- Там имам много прия­тели, но дотук. Сега за­щитавам интересите на Сивас.

-Докога оставаш в Бургас?
- Престоят ми е кратък и е в паузата след лагера на отбора в Болу. В събо­та сутринта пътувам с кола до Истанбул, а от­там със самолет до Сивас.

-За финал, смяташ ли, че Ботев има шансове да отстрани Марити­мо?
- Ако късметът на ре­ванша на 3 август е на страната на пловдивчани, смятам, че класиране за плейофите не е утопия.