Големият талант на Левски Станислав Иванов е един от ключовите футболисти на юношеския национален отбор до 19 години, който е в Грузия за участието си на Евро 2017. Нападателят даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ преди първия мач на селекцията на Ангел Стойков - срещу Англия. Двубоят е утре от 16:30 часа българско време. Както е известно, в групата на "лъвчетата" са още Германия и Холандия. 

- Как протече подготовката и готови ли сте за Евро 2017?
- Подготовката протече по план. Изпълнихме исканията на треньора в подготвителния период. Остана много малко време до първия мач, но мисля че сме готови. 

- Изиграхте контроли срещу мъжки отбори, на които не отстъпвахте. Ти дори вкара гол на Славия при загубата с 1:3, а срещу Литекс спечелихте с 1:0. Трудно ли ви беше срещу опитни футболисти, при положение, че сте юноши?
- Изиграхме две много полезни контроли за нас. Всеки гол, който вкарвам за националния отбор, е много важен за мен, но най-важното е отбора да върви нагоре и да побеждава. Няма лесен мач, мисля че самите ние показваме, че вече не сме юноши и се доближаваме все-повече до мъжкия футбол . 

- Разузнахте ли добре противниците - Англия, Холандия и Германия? 
- Да, наясно сме с качествата и играта им. Имахме и контроли с някои от тях.  

- Осъзнавате ли какъв идеален шанс ви се открива? На Европейското ще бъдете под светлината на прожекторите и можете да хванете окото на водещи клубове, ако се представите силно.
- Наистина това е един голям шанс за всеки един от нас, който трябва да използваме по най-добрия начин, и така и отборът ще се представи на нужното ниво.

- Кои са най-важните напътствия, които селекционерът Ангел Стойков ви дава преди важните мачове?
- Това ще си остане между нас. 

- Реално докъде може да достигне България на Европейското?
- Щом сме стигнали до Топ 8, а и вече сме побеждавали най-добрите отбори, можем да постигнем нещо голямо в Грузия. 

- Чувстваш ли се твърд титуляр?
- Никой от нас не трябва да се чувства твърд титуляр, защото това е национален отбор и колкото и време да си на терена, трябва да защитаваш цветовете/емблемата на България.

- Българският футболен съюз мотивира ли ви преди важния форум? 
- Нормално е да ни мотивират, не всеки ден играем на европейско първенство, но и без мотивация ние самите осъзнаваме къде шанс получаваме.

- Кой е най-близкият ти в отбора?
- Всички са ми близки. Наистина сме много добър колектив, но момчетата от моя клубен отбор Левски ги чувствам най-близки, което е нормално, защото всеки ден сме заедно.

- В края на сезона игра в няколко мача на Левски. Готов ли си за мъжкия футбол и каква оценка си поставяш за представянето до момента?
- През втория дял от първенството записах доста мачове, за което благодаря на треньорския щаб, че ми гласува доверие и мисля, че с всеки изминал мач се чувствам все по-готов и все по-добре. 

- Беше ли на "Герена" за мача със Сутиеска в четвъртък? 
- Не ходихме, защото в петък рано тръгнахме за Грузия. Левски не трябва да има затруднения и ще продължи напред. 

- След Евро 2017 ще получите ли почивка или се присъединявате веднага към клубовете си? Май това лято нямаше възможност да отидеш на море?
- След като приключи Евро 2017, дано всичко да мине подобаващо, се присъединяваме към клубовете, защото започва първенството. Отлагаме почивката. 

- Феновете на Левски продължават да те свързват с онзи брилянтен гол за победата над Лацио в юбилейния мач за 100-годишнината. Това ли е най-паметният ти миг до момента?
- Наистина този гол ще остане винаги един от най-паметните моменти за мен, но тепърва се надявам да радвам феновете на Левски и да имам още много такива моменти и вкарани попадения. Не искам да ме помнят само с онзи гол срещу Лацио. 

- За какво мечтаеш?
- Мечтая да спечеля купа с Левски, да играя в Шампионска лига, която е една от най-големите ми мечти. Искам да направя добра кариера.

- Вече няколко месеца си пълнолетен. Изкара ли шофьорска книжка и каква кола караш?
- Все още не съм изкарал книжка, защото нямам време. Но е въпрос на време, скоро и това ще се случи. 

- Разкажи повече за себе си, за семейството си, и как се озова в Левски?
- Преди около 4 години се озовах в Левски. Харесаха ме на един турнир, повикаха ме, като аз и семейството ми изобщо не се замислихме. Никога няма да забравя първия ми ден на "Герена". Отидох дядо ми, който много ме подкрепя, и се представих много добре на тренировка, вкарах няколко гола и тогава си казах, че това е моето място за развитие - Левски. За семейството искам да кажа, че изключително много им благодаря, че ме подкрепят не само в хубави, но и в лоши моменти. Каквото и да става, винаги са до мен. Иска да ги карам да бъдат горди с мен както досега.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ