Един от водещите баскетболни мениджъри Йорго Патапатиу даде кратко интервю за агенция БЛИЦ. Агентът е представител на компанията „Интерперформансис“, с която са свързани доста трансфери на наши баскетболисти. Последната гореща сделка е преминаването на талантливия юношески национал Кръстан Кръстанов от ЦСКА в Левски. За него се твърди, че е едно от имената, за които съвсем скоро ще се говори още повече.

-Йорго, как се стигна до трансфера на Кръстан Кръстанов от ЦСКА в Левски? Вярно ли е, че е имал оферти от Берое и още няколко други отбори?
-Това, което мога да кажа, е че момчето имаше оферти от Левски и няколко други български отбора, които бяха финансово по-добри. Той обаче подписа с Левски. За него водещото беше игровото време, не толкова финансовите параметри. Приоритет за Кръстан е да играе, това е най-важно за него в този момент.

-Добрата работа на Левски с млади баскетболисти повлия ли на избора му да премине в отбора?
-И това е така, вижда се, че Левски работи добре с младите български баскетболисти. Естествено, помага и лошата финансова ситуация на клуба.

-Ако има нещо добро в лошата финансова ситуация на клуба е, че развива младите българи, нали така?
-Точно така. Щом отборите нямат желание сами да наложат младите, финвансовата ситуация ги задължава да го направят. Което за мен е много хубаво заради младите български играчи.

-Как виждаш бъдещето на Кръстан Кръстанов в Левски?
-Надявам се Левски да не купува чужденец на този пост и Кръстан да играе. Имам големи надежди за него, много е талантлив. За мен тази година не беше важно къде ще играе, а да получи игроро време. Бях много разочарован, когато миналата година по това време имахме официална оферта от Малага, но клубът му реши да не го пусне, а да го задържи. Въпреки че офертата имаше много добри финансови параметри и за клуба, и за него. Това е истината, за Кръстан Кръстанов имаше предложение за три години. Той обаче остана в България.

-Разбрахме много добра новина, че Реал (Мадрид) е пратил човек, за да гледа български млади талантливи баскетболисти.
-В София по покана на нашата компания е главният скаут на Реал Мадрид Алфонсо Касас. Лично го поканих, за да направи тренировки на осем млади баскетболисти. Той искаше да дойде, защото Реал (Мадрид) е заинтересуван от българските таланти. Знаете, че Константин Костадинов стана MVP на финалите на своята възраст и помогна на Реал Мадрид да стане шампион. Той е най-добрият в Реал Мадрид в своята възраст. Ето защо Реал е положително настроен към българския баскетбол. Не случайно ги поканихме точно тях.

-Какво означава, когато главният скаут на баскетболния гигант Реал Мадрид пристигне в София, за да гледа български деца?
-Означава, че нещата се промениха. България е европейска страна, българските деца по нищо не отстъпват на връстниците си от други националности. Манталитът на европейските отбори е професионален, отворени са към всяко талантливо момче, независимо от коя националност е. Преди 4-5 месеца в София отново по наша покана беше Танер Гюнай - скаутът, който отговаря за всички млади гарнитури и академии на европейския клубен шампион Фенербахче. С него проведохме частни тренировки и наблюдавахме още талантливи деца. Много е приятно тези грандове да посещават България и да взимат под внимание българските таланти. Тези отбори наистина имат интерес да дойдат и да видят българските деца. Важното е колкото се може на по-ранна възраст българчетата да отиват там, където баскетболната програма е по-развита. Просто трябва да се възползват. Може би един ден българската програма ще изравни тази в европейските клубове и няма да има нужда да пращаме децата там, но все още сме далеч. И сега затова каним тези хора от Реал Мадрид и Фенербахче, за да видят таланта на децата.

-Как избрахте децата, с които да работи скаутът на Реал Мадрид в София?
-Тези деца не са случайно избрани. Това са деца, които представлява нашата компания и са най-добрите от своите възрасти. Аз съм почти сигурен, че България ще има още подобни таланти на Костадинов в Реал (Мадрид). Дори мога да открехна леко вратата, две от децата са много харесани. Надявам се силно поне един от тях, ако не и двамата, да подпишат договор с Реал Мадрид.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ