Младата каратистка Ивет Горанова продължава да жъне успехи. 19-годишната състезателка от Плевен завоюва златото на Европейските игри в Минск, справяйки се с конкуренцията в категория до 55 килограма "кумите". За Ивет това е още едно ценно отличие в актива й след бронзовите медали от световно и европейско първенство. 

Възпитаничката на треньора Ангел Ленков от клуб "Петромакс" смая света през 2018 г., когато заслужи третото място на Мондиала в испанската столица Мадрид. И то още при дебюта си при жените. 

След поредния успех Ивет е още по-амбицирана за олимпийска титла догодина. Несъмнено е сред фаворитките за Игрите в Токио. Големият ни талант силно се вълнува и тръпне в очакване, като дори сподели, че ще посети японската столица месеци преди Олимпиадата. Именно в Токио през есента Горанова ще участва в една от Премиер лигите, чрез които трупа точки за олимпийска квота. Сензацията в световното карате даде откровено интервю за БЛИЦ: 

- Честито злато, Ивет! Къде почиваш след големия успех?
- Бях за пет дни на море. Заминах веднага след като се прибрах от Беларус. Сега съм си у нас - в Плевен, ходя да черпя наляво и надясно за медала. В залата на клуба ми "Петромакс" ми организираха много хубаво посрещане, изненадаха ме. Всички бяха събрани - треньорите, учителите от спортното училище, бяха направили специално видео клипче с победите ми. Всички се радват много на успехите ми, по улиците ме спират много хора да ме поздравяват, включително и непознати. Не съм свикнала и това доста ме учудва. Сега съм за малко вкъщи и после пак по лагери и състезания.

Winbet -най-голямото разнообразие от пазари! (18)

- Какво предстои? 
- На 3 август заминавам на лагер в Украйна. В края на август - от 25 до 1 септември сме на лагер с националния отбор в Кранево. 5 и 6 септември ни е първата Премиер лига в Токио. След това всеки месец имаме по две-три състезания. Чрез Премиер лигите трупаме точки за класиране на Олимпиадата в Токио догодина. В Премиер лигата участваме състезателките, които сме в Топ 100. Коефициентът там е 6, което значи, че точките, които вземем се умножават по 6. Имaме и Серия "А", което също дава точки, но няма ограничения за броя състезатели в категорията и се събираме по 140-150 човека при жените, а мъжете са над 200. Там коефициентът е по 3 и следователно се събират по-малко точки за Олимпиадата. Октомври пък е световното първенство до 21 години. То обаче не носи точки за Олимпиадата. 

- Но пък може да ти донесе още един златен медал.
- О, да. Атакувам златото и там. Световната титла си е световна титла, няма значение в коя възраст си я завоювал.
 
- Колко трудно беше достигането до титлата на Европейските игри в Минск? 
- Какво във всяко състезание винаги е тежко. Откакто съм влязла при жените няма слабо състезание. В Минск участвахме първите осем в Европа, всички в много добра форма, отлично подготвени. Това състезание беше най-важното за тази година. Да, не ни дава директни квоти за Олимпиадата в Токио, но е една голяма крачка към Игрите. 

Беше трудно наистина. С водачката в ранглистата играх два пъти - украинката Анжелика Терлюга. С нея мога да кажа, че са ми най-тежките срещи. Преди това играх с туркинята, от която загубих на Европейското и ме спря на финала. Имах да й връщам и успях да взема реванш. В Минск нямаше слаба среща, всички бяха много интресни. Финалът беше изключително оспорван и до последно не се знаеше кой ще победи. В последната секунда можеше да се промени резултата. Трябва да си концентриран във всеки мач от първата до последната секунда и да не се отпускаш в нито един миг, защото това може да ти коства победата. 

- Треньорът ти Ангел Ленков сигурно доста ти говори и те държи здраво стъпила на земята?
- Да, много ми говори. Ако той не е с мен, може и да не спечеля в  някои ситуации. В повечето той играе важна роля. За мен това е най-важното - да е с мен и да имаме добра комуникация най-вече. Да си вярваме, да имаме доверие и каквото ми каже да го правя без да се замислям дали е правилно или не. 

- Разкажи за страстта към сладоледа. Много се зарадва, когато видя твоя приятелка да те очаква на летището със сладолед в ръка. 
- Ех, този сладолед... разкриха ме пред всички. Близките, които са постоянно покрай мен, добре знаят, че много обичам сладолед. От много години вече няма ден, в който да не съм яла сладолед. Само преди състезание забравям за него, тъй като не е полезен. Все пак се налага да свалям килограми заради категорията.  

- За състезанието в Минск наложи ли се да смъкваш килограми?
- Откакто влязох в категорията до 55 кг преди Световното 2018 г., за всяко състезание се налага да свалям килограми. Не много - по 2-3 кг. Винаги последният килограм обаче е най-тежък и доста се мъча докато го сваля. Но не се оплаквам, вече съм свикнала. Само в началото, когато се сблъсках с това, беше голям проблем. Много се натоварвах, чувствах се доста поизморена. Вече не е проблем за мен, дори смятам, че ми помага. Като сваля 2-3 кг точно преди състезание, се чувствам по-лека и по-бърза. 

- Може ли да се наложи да смениш категорията?
- Не, защото се чувствам добре в моята си категория, въпреки че се налага да свалям килограми. Това не е само при мен, 90 процента от съперничките ми също свалят кг. Това е част от играта. 

- Премиер лигата в Токио сигурно ще бъде по-специална за теб, предвид факта, че Олимпиадата догодина е именно в столицата на Япония.
- Досега не съм ходила в Токио, само в Окинава съм била. Със сигурност ще бъде много интересна Премиер лигата, ще видя много нови неща и такива, което са свързани с предстоящата Олимпиада. Очаквам състезанието да бъде в залата, в която ще бъдат и Игрите през 2020 г. Тогава ще е голямо шоу наистина и ще е много интересно, нямам търпение. 

- Едва на 19 години си, но май вече имаш солидно количество медали, включително и бронз от световното първенство, който завоюва още при дебюта си при жените. Къде ги колекционираш? 
- Закачам ги по стените в моята стая, но не всички, а само най-ценните. В колекцията си имам вече над 200 медала. Ако закачам всичките по стените, сигурно къщата ще падне. Медалите от състезанията в България съм ги прибрала, на показ са най-ценните - от световни и европейски първенства. 

- Пожелавам ти да закачиш на стената и олимпийското злато догодина. 
- Много силно го искам и за това работя. Силно желая да радвам цяла България с успехите си. Играя не за себе си, а за родината! На състезанието в Минск бях единствената каратистка от България. Целият  колектив, който бяхме, всеки един от тях играеше не само за себе си, а за цялата ни делегация. Този медал е за всички, които бяхме там. Подкрепяхме се, беше супер емоционално. За първи път бях на подобен голям форум, представям си колко по-зрелищно ще бъде на Олимпиадата в Токио.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

*Снимки: КОСТАДИН АНДОНОВ/БЛИЦ