Владимир Далаклиев е единственият български таекуондист с медал в олимпийска категория от Световно първенство. 25-годишният състезател от Ботевград спечели бронз в Муджу (Република Корея), а преди дни и сребро от Европейското в София. Далаклиев вчера получи поредната си награда, след като бе избран за №1 сред Спортните таланти на "Еврофутбол" за 2017 година. След церемонията таекуондистът даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Влади, честито! Представи се много силно тази година. 
- Да, така е. Изпращам най-успешната ми година до момента. Знам, че мога още. Надявам се занапред да постигам максимума. 

- Окичи се със сребро на Европейското в София. Големите очаквания към теб натовариха ли те и прегоря ли на финала?
- Не бях прегорял. През годините свикнах с тази тежест на плещите ми. Наистина се стремях да се представя максимално добре. Всички сме изморени от изминалата година - състезания, подготовки. Мисля, че се представих подобаващо. 

- Какво ти предстои през 2018 година?
- Най-сериозната надпревара ще бъде Европейското първенство, както и Гран При турнирите, които са от много висок ранг и ме изтеглят напред в ранглистата.

- Освен "Еврофутбол", кой още ти помага? Кои са хората до теб? 
- Много съм благодарен на "Еврофутбол", както и на Българска федерация по таекуондо. До мен са още треньорът ми Пламен Трънски, семейството ми, други близки хора, както и община Ботевград - родният ми град. Нашият клуб "Сунг Ри Атлантик" (Ботевград) - това са хората, които ме подкрепят и са зад мен.

- Чувстваш ли се вече звезда?
- Чак звезда - не. Доста хора обаче ме познават, най-вече в Ботевград. Успехите ми тази година не са първите. Хората в Ботевград са свикнали да слушат за таекуондото. Нашият спорт е с традиции в града ми. За летене в облаците изобщо не бива да се говори, здраво стъпил съм на земята. 

- Суеверен ли си? Имаш ли някакъв ритуал преди битка? 
- Когато влизам на дожанга си правя подготовка, за да се мобилизирам, това е общо-взето.

- С каква музика се надъхваш?
- Предимно с хип-хоп. Обичам бързата и ритмична музика.

- Очакваш ли да попаднеш в Топ 10 в "Спортист на годината" за 2017-а? 
- Силно се надявам. Това ми е най-успешната година - не само за мен, а и за българското таекуондо. Нищо чудно да попадна в Топ 10.

- Какво си пожелаваш за 2018 година?
- Амбициран съм да постигна още по-добри резултати.

- Как се насочи точно към таекуондото и какви други спортове си практикувал? 
- От много малък тренирам таекундо. Баща ми ме записа, когато бях на 5 годинки. Не съм имал възможност да избирам. Просто този спорт ме грабна и до ден-днешен не съм спирал да се състезавам, въпреки че имам влечение и към други спортове?

- Кои са те? 
- Футболът е един от тях. Рядко обаче си позволявам да ритам с приятели, тъй като се опасявам да не се контузя. Но много ми се играе. Много е забавно да ритам с приятели. Сега през почивката ще си позволя да играя футбол. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ