Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Треньорката на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова също е играла в ансамбъла като състезател. Тя е световна и европейска вицешампионка с ансамбъла на България през 1991 и 1992 г. Веднага след завършване на спортното училище, Весела Димитрова започва работа като треньор в клуб „Илиана”, а през 1999 г. работи с националния ансамбъл – девойки, който печели сребърен медал на Европейското първенство в Будапеща. После Весела Димитрова прави свой клуб по художествена гимнастика в Пловдив, а от 2009 до 2013 г. е старши треньор на отбора на Швейцария. С този ансамбъл тя започва от нулата и стига до медали - бронзов от Световна купа и четвърто място от Световно първенство. Съпругът й Венцислав Димитров е бивш футболист на Славия, а дъщеря й Лидия е шампионка на Швейцария по художествена гимнастика и тренира при Анелия Станчева – сестра на Весела Димитрова.

Още с първия си сезон с българския национален ансамбъл през 2017 г. Весела го извежда до златните медали. От общо 19 спечелени медала през годината, 9 са златни. И така заслужено Димитрова е избрана за треньор №1 на България за 2017-а. В навечерието на Световното първенство по художествена гимнастика в София, стартиращо днес, Весела Димитрова даде интервю за вестник "Доктор": 

- Г-жо Димитрова, как поддържате тази фигура на гимнастичка?
- Бях болна предишната седмица, сигурно затова ви изглеждам по-слаба. (смее се) В интерес на истината, правя упражнения, поддържам тялото си. Нашият кондиционен треньор Цветелина Кирилова ми помага от време на време. След психическото напрежение през деня обикновено се разтоварвам с малко физически упражнения. Не съм на диета, но се стремя да не ям хляб и сладки неща. Хапвам си предимно салати и месо, пия много вода. Водя здравословен начин на живот, с повече физически упражнения и активност. Това е „тайната” ми. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Пиете ли лекарства за нещо?
- Не. Дори днес ме боля главата и търсех нещо обезболяващо вкъщи, но не намерих никакви лекарства. Обикновено се случва така: ходя на лекар, изписват ми рецепта и всичко свършва дотам. Може би, защото нямам сериозни здравословни проблеми. Чувствам се добре.   

- От спортната ви кариера на гимнастичка останаха ли ви травми?
- Имах две доста сериозни контузии, но ги излекувах и никога след това не са ми напомняли за себе си. Имам операция на коляното и разкъсване на ахилесово сухожилие, заради което бях три месеца в гипс. Но сега съм добре, не са ми давали отражение.

- Кой ви оперира коляното?  
- О, нямам спомен. В България ме оперираха, но бях толкова млада, че не обръщах внимание на тези неща. Важното е, че след операцията на коляното продължих да се състезавам. И сега ми няма нищо. 

- Алтернативни методи на лечение ползвали ли сте? Зная, че гимнастичките натоварват много гръбнака си, получават дискови хернии.
- Не съм имала този проблем, да чукна на дърво. Вярвам в народната медицина. Баба ми много се занимаваше с билки. Благодарение на нея имам вяра в този вид медицина. При настинка пия чай от билки и много мед. Ям чист, натурален мед. Медът много подобрява имунната система. Като малка бях много слаба и баба ми ме подсилваше с билкови отвари – да имам енергия и да съм здрава. 

- Живяхте доста време в Швейцария, там е още семейството ви. Може ли да сравните здравните системи и медицината там и тук?
- Медицината в Швейцария е на ултрависоко ниво. Не знам какви са швейцарските лекари като специалисти, но като база, обслужване и обгрижване на пациентите всичко е изключително. Там обаче здравните осигуровки са много високи. Аз плащах 600 швейцарски франка на месец. Това е почти една шеста от заплатата ми. На базата на тази осигуровка плучавах перфектни медицински грижи. Всички хора в Швейцария, дори и тези, които не работят, са задължени да плащат здравни осигуровки. За деца до 18 години също се плащат здравни осигуровки,  но те са много по-малки, а децата след това ползват без доплащане всички здравни услуги. Студентите също имат някакви преференции. Но в Швейцария нищо не е безплатно. В България се оплакваме от здравеопазването, но няма как да стане по-добро, ако всички не си плащаме редовно осигуровките?

- А нещо на ръка доплаща ли се извън здравните вноски?
- За повечето медицински грижи не се доплаща. Претърпях една операция и за нея доплатих само 5% от сумата. Основно всичко се поема от тамошната Здравна каса. Но за разлика от България в Швейцария здравните вноски са безумно високи.

- Когато имате нужда от лекар, трябва ли да чакате за преглед?
- Да. Записването за преглед при специалист става много бавно и трудно. Обикновено си насрочваш дата месеци преди това. При спешни състояния се ползват услугите на личния лекар. Както и в България, джипито те насочва към специалист, но наистина се чака доста време. 

- Имали ли сте някакъв сблъсък с българската здравна система и какво ви е впечатлението? 
- Направи ми впечатление, че болниците са в доста окаяно състояние. Иначе  имаме разкошни лекари. Искам специално да благодаря на лекарите от „Александровска болница”, които много ни помагат както за здравето на състезателките от националния отбор, така и за нас, треньорите. Аз съм ползвала техните грижи и съм доволна. Имаме сключен договор с „Александровска болница” и гимнастичките ползват всички услуги там, когато се наложи. Ако трябва да се направи изследване с ядрено магнитен резонанс, прави се веднага. Винаги са готови да ни окажат медицинска помощ.

- В момента има ли някакви травми и проблеми при момичетата от ансамбъла?
- Ели Бинева има дискова херния, която се обостри миналата седмица. Сега вече е по-добре. Останалите момичета са здрави и готови да покажат най-добрата си игра на световното първенство в София. Конкуренцията работи усилено, ние също. 

- Ще ви помага или ще ви пречи емоционалната атмосфера в залата заради това, че ще играете пред българска публика?
- Силно се надявам да помага, въпреки че това е огромна отговорност – да представят България пред екзалтираната българска публика, а момичетата от ансамбъла всъщност са си деца. Но мисля, че ще се справят. Искам просто да излязат и да си изпълнят съчетанията с удоволсвие, да не мислят нито за оценки, нито за класиране. Нека покажат колко са добри. 

- А те наистина са много добри. Не сме виждали толкова силен български ансамбъл, който започна да печели състезания още с дебюта си. Как ще го обясните?
- Много работим за това – и момичетата, и целият треньорски екип. Представяме малко по-различна гимнастика от общоприетата напоследък. Точно поради този факт, сме по-интересни за публика и съдии. 

- Какво ви коства на вас лично толкова много работа в залата?
- Нищо не ми коства. Работата е удоволствие за мен. Единствено сега, преди световното, сме повече притеснени, нервите са малко в повече. Но работим с голямо удоволствие – и аз, и момичетата. 

- Въпрос на фантазия или на трудолюбие е да създадете тези оригинални композиции?
- И на двете. Опитах се да вложа максимално фантазията си, за да покажем с ансамбъла красотата на художествената гимнастика.

- Доволна ли сте от качествата на гимнастичките – могат ли да изпълнят всичко, което вие може да измислите?
- Те могат да научат всичко, което аз измислям.
МАРА КАЛЧЕВА/ВЕСТНИК "ДОКТОР"