Президентът на Славия Венци Стефанов, който е и член на Изпълкома на БФС, даде обширно интервю за БЛИЦ. В първата част той говори главно за "белите", като засегна и темата за формата на Първа лига. Сега ви представяме мнението на Стефанов за националния ни отбор. 

Бизнесменът, който в последните години показва на колегите си как се трансферират футболисти в чуждестранни клубове срещу добри суми, говори и за талантите на българския футбол.

- Г-н Стефанов, коментарът ви за старта на националния отбор в евроквалификациите - равенствата с Черна гора и Косово.
- Хубчев си знае работата, дано няма сътресения. Той е интелигентен човек, знае много добре какво върши.

- Вече изразихте недоволство от формата на Първа лига, но има ли и други фактори, които пречат на футбола ни да се развива?
- Да, форматът пречи, но това, че само се направиха лампи по стадионите, не променя качеството на футбола. Нужно е да се започне отдолу, както се казва - още от семейството, където се възпитават децата, училищата и държавата също да имат главна роля и чак тогава можем да говорим за националния ни отбор. Хубчев не е Дейвид Копърфийлд, за да може да скрие топката на Англия, Черна гора или на който и да е съперник. Играчите на терена, те трябва да я скриват. Но за това трябва и манталитет, и възпитание и това, което е в панталоните.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Имате ли любимец в настоящия ни национален отбор? 
- Разбира се, Ради Кирилов - нашият футболист. Но пак да се върнем на това как да се работи. Мисля, че и треньорското ръководство в националния отбор трябва да направи няколко сериозни инструктажа, ако мислят, че ще ги оставят и в бъдеще да работят, разбира се. Защото и там трябва да настъпят промени. Има футболисти, които ги гледаме 10 години вече. 

- Да разбираме, че желаете да настъпи подмладяване ли?
- Години наред говорим за прословутото подмладяване. Видяхте Хубчев като пусна Мартин Минчев от Черно море как добре се включи момчето (б.р. - срещу Черна гора в София). Трябва и смелост, бих му казал "Пускай ги да играят, имаме страхотни таланти". Но и ръководството на БФС трябва да е зад треньора. 

- Бихте ли посочили младите футболисти, които ви правят добро впечатление?
- Има доста, не е само Минчев. Бих посочил нашите близнаци, които трансферирахме в Италия - Петко и Андреа Христови. Калоян Кръстев от Болоня също. Има и едно дете от Дунав, собственост на Лудогорец е - Светослав Ковачев. Антов и Турицов от ЦСКА, при нас имаме Янис Карабельов и други момчета.  В един момент, ако наистина се започне да се прави подмладяване в националния отбор, спокойно могат да извадят 6-7 от куфарите и да се пускат младите.

- Куфари? Кого визирате?
- Няма да цитирам имена, но има няколко човека, които тупуркат вече години наред, но нищо... Имаме таланти, но трябва да им се даде шанс. Едно време, като беше Димитър Пенев, даде шанс на младите и след това бра плодовете. Докога ще ни топлят спомените от САЩ`94? Трябва да се гледа в перспектива, а не от днес за утре - това са кърпежи. Желая живот и здраве на всички. И тези, които ми мислят злото - и на тях желая много здраве.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ