Президентът на Славия Венцеслав Стефанов подкрепи президента на БФС Борислав Михайлов и селекционера на националния отбор Петър Хубчев. Босът на “белите” даде ексклузивно интервю пред главния редактор на „Витоша Нюз“ Милен Димитров:

–Г-н Стефанов, в началото на 2018 г. предстои конгрес на БФС. Вече в публичното пространство се появиха имената на Наско Сираков и Любослав Пенев като евентуални кандидати за президентския пост. Какво мислите за тези варианти? Имат ли те шанс срещу Борислав Михайлов?
-О, вижте. Ако става въпрос за тези момчета, които Боби ги носи на гръб толкова години, не им прави чест. А що се отнася до техните шансове…Техните ги оценявам на не повече от 1 процент.
–Няма да ги подкрепите, така ли?
-Не (категорично). В никакъв случай! Първо, за да излезеш да се кандидатираш, ти трябва да обявиш каква е твоята програма и платформа. Какво смяташ да напраавиш по-добре от това, което е сторил Боби Михайлов. Как ще го направиш? Какво мислиш за бъдещето на нашия футбол? Седим сега и чакаме някой да стане…Добре, излез и кажи като мъж: „Аз мога да направя това, това, това и това…Ще ме подкрепите или не?“ А така – седиш, като плъх у брашно си се заврял и чакаш малко да си подадеш муцунката и ако някой те подкрепи да кажеш: „Аз съм“. Грозна работа.
–В същото време вие сте един от най-големите критици на сегашната власт, на това статукво…
-Виж сега, аз си казвам мнението, това, което мисля и не ме е страах от нищо. Но аз няма да се кандидатирам за президент на БФС, защото не мисля, че мога да направя нещо повече от това, което е сторил Боби. Нито да дам повече. Всеки човек си има кусури – аз имам, вие имате, другите също. Боби също има. Лошото е, че все гледаме негативното. Дали бил танцувал, дали имал перука…Еми, ето – и аз, ако на моята плешива глава си сложа перука, и на мен сигурно ще ми се смеят. Има право човекът – хапне, пийне… Какво лошо има? Да не е бил Господ с камъни? Не е „мека китка“, не е „вътрешна гума“, живее си живота и това е. Оставате го на мира.
–Някои хора очакваха и вие да се присъедините към лагера на опозицията…
-Към кой? Няма такова нещо. Вижте, нормално е да каажеш какво искаш да се промени и да се опиташ, заедно с останалите, да го промениш. Обаче само заради това, че на някои не им бил симпатичен Михайлов да излезеш и да искаш да го сваляш от власт не върви. Не виждам кандидатура, която да е по-подходяща от него.
–Вярвате ли, че наистина е имало заплахи за живота на шефа на Съдийската комисия Петър Петров?
-Абе, какво да ти кажа…Всеки може да се обади и да заплашва. Човекът е малко по-възпитан, не е конфликтна личност, не е минал през „мелницата“ на 90-те години на миналия век, когато качваха съдиите по багажниците и ги водеха да дишат чист въздух горе – в планината. Гледам го – интилегентен човек, с вратовръзка. Може и да се е поуплашил.
–На няколко пъти отправяхте остри критики към съдиите. Вече виждате ли подобрение в тяхната работа?
-Знаеш ли какво казват старите хора: „Това слънце грее, ама не топли“. Убеден съм, че има някои момченца, които уйдисват там, на „Краля Слънце“. И оттам тръгват всичките батаци. Защото ти като си подложиш задницата на едно място и хората вече знаят, че от тебе нищо не става. Ти си един…ясно какъв.
–Оптимист ли сте за световната квалификация с Франция?
-Да, оптимист съм. Такъв бях и преди мача с Швеция, а никой не ми вярваше. Сега също имам приятно усещане. Абе, тия с какво са повече от нас? Малко по-чернички са, по-тъмнички (смее се).
–Е, „петлите“ разполагат с десетки звезди в отбора…
-Да, малко по-скъпи са от нашите герои. И тъмният цвят – това е единственото, с което ни превъзхождат.
–Славия отново има национал – нападателят Ивайло Димитров…Може да претендира и за титулярното място…
-Не знам, това ще си го реши Петър Хубчев. Да ти кажа, може би имаме национал, защото това е първият треньор, на когото не могат да му се обадят и да му кажат: „Абе, вземи тоя, вземи оня.“ Не е имало друг такъв, може би с изключение на Ицо Стоичков. Всички останали бяха на „постоянно повикване“. „Червеният телефон“ звънне и те тичат. Веднага изпращат „Х“ и „Y“. Почнахме даже да натурализираме бразилци, етиопци, и какви ли не…
–Последният натурализиран е Фернандо Каранга от ЦСКА…
-А, този ли? Ще го видим. Не вярвам да стане национал. Ама нищо не се знае.
–Бившият селекционер на националния ни отбор Лотар Матеус беше казал в едно интервю, че е имал доста проблеми тук. Още като кацнел от самолета и на летището му се носел списък с играчите, които да повика…
-(Прави отегчена гримаса) Виж, Матеус беше много голям футболист, чест му прави, шапка му свалям. Ама иначе – тука треньорството мисля, че беше само нещо ако може да…Сещаш се. Селектираше, ама не футболисти. Гледаше само нещо по „тънката част“ да забърше. Да се разходи по дискотеките, да щрака с пръсти…Знаеш ли колко го интересуваше Матеус състава и кой ще играе и кой няма да играе? Идваше, взимаше си парите…“Довиждане, Гергино“ и край. Този обаче е кривак, Хубчев имам предвид. Дано той нещо да направи.
–И вие по едно време обаче не му бяхте от големите фенове?
-Кога? Не забравяй, че Пепи започна в Славия българският период в треньорската си кариера. А не съм му бил фен, и сега не съм му такъв, защото ние не сме гаджета. Ние сме мъже. И каквото имам, му го казвам в очите. И той от негова страна постъпва по същия начин към мен. Така смятам, че е редно. Обаче го виждам, че с националите не е послушен, не слуша Сульо, Пульо и Мульо какво му казват. Съберат се три-четири „дупета“ и ти нареждат: „Аз искам тоя, аз не искам оня“. Предишните треньори ги слушаха. Обаче Петър ги реже: „Като искаш много, айде у лево.“
–Не е ли странно, че шампионите и хегемони през последните години в нашия футбол от Лудогорец нямат нито един представител в националния тим. Даже и капитанът Светослав Дяков вече не го викат…
-Това е добре, абсолютно дава положителен резултат. Дава, защото там беше „Мексико в пламъци“…Имаше такава книга навремето.
–Един от предишните селекционери на „лъвовете“ – Любо Пенев, се усъмни, че е бил подведен, или по-точно предаден от част от своите играчи в мача срещу Малта (1:1). Съмненията му бяха насочени най-вече съм футболисти от Лудогорец…
-Ами добре, де, защо се е надупил? Защо ги е взел? Знаеш ли кога ще взема футболисти на Лудогорец? Трябва да падне небето отгоре. С разградчани трябва да си взема и трима съдии с мене. Те си вървят комплект.
Милен ДИМИТРОВ/"Витоша Нюз"