Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Хърватинът Ваня Джаферович коментира пред БЛИЦ СПОРТ успешното представяне на родината си на Мондиал 2018. След като елиминираха и домакините от Русия, на "шахматистите" предстои полуфинал с Англия - в сряда от 21:00 часа. Джаферович се надява да не се стига до изпълнение на дузпи и в този двубой, тъй като преживява нещата много емоционално и се опасява, че сърцето му няма да издържи. Направилият успешна кариера в Берое и Локомотив (София) бивш защитник с удоволствие отговори на въпросите на БЛЦИ СПОРТ: 

- Ваня, поздравления за успешното представяне на Хърватия на Мондиал 2018. След елиминирането и на Русия сигурно вече мечтаете и за световната титла? Може ли наистина да ликувате в неделя?
- Е, чак за световна титла... Разбира се, че всеки хърватин мечтае за това, но сме реалисти. Голямо постижение е самото ни достигане до полуфинала. След Мондиала 1998 година, когато станахме трети, това е най-голямото ни постижение. Само можем да се надяваме сега да го подобрим и да стигнем до финала. Англия има добър отбор, но не е непреодолим. В мачовете ни досега с тях сме показвали, че можем да им се противопоставим. Те няма да се затворят, това не е техният стил, също като нас. Очаквам да се получи открит мач с атакуващ футбол. Ще се откриват повече пространства за нашите футболисти, защото англичаните също ще нападат. Да, нашите играчи са поуморени, след като последните два мача бяха по 120 минути, спечелихме с дузпи, но това не е оправдание, защото си на полуфинал на Световно. Нашите със сигурност осъзнават какъв шанс им се открива. Кога пак ще играеш полуфинал на Мондиал? Стискаш зъби и даваш всичко от себе си за родината си. Всичко е възможно, не се знае какво ще се случи в сряда. Срещу Русия беше изключително трудно, все пак са домакин, но ето, че се справихме. Бях убеден, че няма как да стане съдийски гаф и да ги подкрепят. Ние сами си направихме мача труден. Ако си бяхме вкарали шансовете, нямаше да се стига до продължения. Просто за пореден път се видя, че играем трудно срещу отборите, които са затворени. Срещу Англия ще е съвсем различно. А и те са фаворит, което е добре за нас. По традиция при тях има големи очаквания преди всяко голямо първенство. Засега добре се представят, приятно изненадан съм. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Би ли прогнозирал точен резултат за полуфинала в сряда?
- Първо трябва да изиграя мача на "Плейстейшъна", за да видя какво ще стане. Да, имаме шанс да спечелим, нищо чудно пак да се стигне до продължения. Бих прогнозирал 2:0 или 2:1 за Хърватия, това ми е мечтата. Само не искам трети пореден път да се стига до дузпи, защото пак няма да съм добре с нервите. Но ако и този път бием с дузпи и се класираме на финала, ще бъда страхотно. 

- Преживяваш много емоционално победите, което личи от публикациите ти в социалната мрежа. Къде и с кого гледаш мачовете на Хърватия?
- Срещу Русия го гледах с приятели, а с Дания у дома, че се грижех за децата. В сряда ще бъдем голяма компания, но малко ще ми е неприятно, защото ще има много англичани. Ако загубим, ще ми е много неприятно, ще ме пукнат от бъзици. Но пък ако ние спечелим, аз ще ги бъзикам. Надявам се на втория сценарий. Много се радвам, че ще играем точно с Англия. Това е класика в жанра, истински мач. По-добре е, отколкото Русия - Швеция, например. Нека по-добрият победи в сряда. За нас самото достигане до полуфинал е успех. Сега мечтаем за нещо повече. Този отбор има качествата и потенциала да постигне още по-голям успех. А и Модрич и Ракитич го заслужават.  

- Това ли са най-добрите играчи на Хърватия?
- Да, дори мога да кажа, че Модрич е най-добрият футболист на Хърватия за всички времена. Ако се класираме за финал, Модрич заслужава "Златна топка", при положение, че спечели Шампионска лига, един от най-добрите халфове в света е, а и щом извежда Хърватия до финал или полуфинал - това е голям успех. Предполагам, че това е последното му участие на световно първенство. 

- Кой е изненадата в състава на Хърватия?
- Категорично Анте Ребич. Той е голямата изненада до момента, прави страхотно първенство в Русия. Ребич не е футболист за модерния футбол в момента. Той е от типа играчи, които бяха навремето. Все едно гледаш някакъв бик, който ги мачка. Много е силен, а и притежава страхотна скорост. Не спира да тича, постоянно тормози защитниците. Също така Ракитич и Модрич. Определено Модрич е лидерът на отбора. 

- Познаваш ли някой от националите на Хърватия?
- От сегашните никой не познавам. Те са малко по-млади от мен. Познавам се с Нико Кранчар и Едуардо Да Силва. С тях съм играл. С Дарио Сърна също се познаваме, но той приключи с националния отбор. 

- Предполагам, че контактуваш с познати и приятели в Хърватия?
- О, постоянно се чувам с познати. От Хърватия ми пращат клипчета, съпричастен съм с емоциите. Ако се класираме на финала, може би ще отида в Загреб и там ще гледам. Дори не мога да си представя каква лудница ще бъде, всичко ще гърми. За мача с Дания жена ми Жени беше в Загреб по работа, разказа ми колко яко е било. 

- Как би отпразнувал световна титла на родината си?
- Вече не го крия, обещах го пред познати - ще тичам гол по "Витошка", ако станем световни шампиони. Е, няма да съм чисто гол, ще сложа слипове или чорап. Но ще го направя наистина, ако Хърватия ликува в неделя и постигне нещо толкова велико. Ще ви споделя и какво ми написа един познат: "Пожелавам ти от сърце Хърватия да стане световен шампион. Да, ще тичаш гол, срамът ще е кратък, но емоцията ще бъде завинаги!". И си е наистина така. Ще стана за резил за 10-15 минути, докато тичам гол по "Витошка", но поне ще е голям кеф. Ще трябва обаче преди това да изпия малко повечко, за да се престраша да го направя. 

- Внимавай обаче с емоциите и много не вдигай пулс, както те предупреждава и доктор Костадин Ангелов - шефът на Александровска болница.
- Не мога наистина. Просто преживявам мачовете на родината ми много емоционално. Благодарен съм на д-р Ангелов, който все ме успокоява, казвайки ми, че ще победим. Големи приятели сме. Все ми звъни след мач на Хърватия и ме пита "Жив ли си? Дишаш ли?". 

- Кристиано Роналдо или Меси?
- И двамата са големи футболисти, но повече съм за Роналдо. Меси е романтиката във футбола, а при Кристиано е изцяло физика, упоритост и много тренировки. 

- С какво се занимаваш, май се отказа да бъдеш футболен мениджър?
- Да, не съм мениджър. Видях, че няма смисъл. С Димитър Господинов работим по новия проект - предаването "Maximal Revenge" ("Максимално Отмъщение"), като вече заснехме първия епизод. Смятаме да се излъчва онлайн. Опитваме се да бъдем едни от първите в България, които ще предоставят на зрителите подобно риалити. Концепцията е много интересна. Предаването е насочено към спортуващите хора в България, всеки може да се пробва. Снимките на един епизод ще траят по 2-3 дни. Влизаш в сблъсък с двойка в различни игри, не само силови, на директна елиминация е. Не е казано, че трябва да си батка и щом блъскаш здраво, ще можеш да победиш. Например, победителят от първия епизод, ако го видите в началото, няма да предположите, че точно той ще спечели. Наистина ще бъде много интересно. Предаването наподобява "Легион Рън", но е по-различно. 

- Женен си за наше момиче - Евгения, имате две прекрасни дечица, които също подкрепят Хърватия на Мондиал 2018? А кога ще викат и за българския национален отбор?
- Къде да викат? Засега го правят само в квалификации и контролни мачове. Надявам се България по-скоро да се класира на голям форум, защото вече много години станаха без Световно и Европейско. Докато Хърватия винаги е на голям форум. Малките са запалени, гледат футбол, кефят се. Знаете ли кое ми е странно на мен? Недоумявам как може да има българи, които викат за други държави? Всеки трябва да си подкрепя родината. При положение, че страната ти има успехи, няма как да видиш за Англия или Испания, например. Лошото е, че хората тук се примиряват с това, че България все не може да се класира. И не виждам как ще се класира в следващите още 20 години. Дано не съм прав. 

- Как са нещата в Хърватия със следващото поколение? Има ли добри играчи? 
- В Хърватия винаги излизат добри футболисти. Да, Модрич приключва скоро, но Ракитич ще продължи. Матео Ковачич пък е още на 24 години, Анте Ребич също. Това е бъдещето на Хърватия. Смея да твърдя, че следващото ни поколение също е добро. Винаги ще имаме добри футболисти, разбира се, ако не направим вашата грешка от 1994 година насам, откогато българският национален отбор няма успехи. Но не вярвам това да се случи, защото в Хърватия има съвсем различно мислене как трябва да се случват нещата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ