Наскоро Константин Папазов вдигна поредния си трофей в баскетбола. Тити триумфира в НБЛ с Левски Лукойл. Заедно със „сините" печели два пъти Купата на България. През 2009-а е обявен за треньор №1 на България. А преди три години на пресконференция оповестява за оттеглянето си от треньорството. Но отказът му трае само два сезона. Връща се отново начело на Левски, който след година работа отново е на върха. В интервю за „Труд" наставникът изказа мнение за подготвяните промени в Закона за хазарта:
 
- Доста пари влизат от спорта от хазартни и лотарийни игри. Как гледате на идеята те да бъдат забранени да рекламират в спорта?
- Световна практика е компаниите за залози да дават пари за спорт. След общините те са вторите, които помагат най-много. И е нормално, защото там е техният бизнес, в самите спортове, където има възвращаемост. Същите тези фирми спонсорират и клубове от Шампионската лига по футбол, най-комерсиалния турнир в света. И ако ние се опитаме да ги забраним това ще е пагубно за българския спорт, който в момента е в тежко състояние.
 
- А държавата не помага ли достатъчно?
- Тя помага с инфраструктура, но не и на клубовете. Вероятно и привържениците на идеята да се забранят подобни игри имат своите аргументи. Затова трябва да се седне на масата и да се изложат всички аргументи "за" и "против" и да се вземе най-доброто решение за спорта.
 
- Имате ли поглед как е в другите страни?
- В Унгария, например, тези компании финансират самите федерации. Да, разбира се трябва да има определени правила и условия как това да се случи. Но и да се използва всяка възможност за подпомагане. Защото подобно крайно решение ще се отрази и на класата на всички спортове, не само на баскетбола. Не си представям как българския спорт ще си запази нивото, ако се лиши, например от 5-10 милиона лева годишно. От конфронтация нямаме нужда. Държавата си има приоритет - образованието, здравеопазването... Спортът и културата са някъде по-назад. И след като има възможност за спонсориране нека да я използваме. Определено това, което променя класата на българския спорт е финансирането.
 
- Как се намират пари за голям отбор?
- Единици са като нашия тим, които имат шанс да ги спонсорира такава голяма компания като „Лукойл". А рекламата само помага на баскетбола. И ще ви дам пример, когато две години бях председател на Националната баскетболна лига. Тогава само с един разговор с „Ефбет" компанията се съгласи да ни помага. Подходиха с невероятен хъс и желание. И съм сигурен, че финансирането, което ни дадоха тогава надвишаваше многократно, това което те получиха от нас като потенциални клиенти - реклама... Затова смятам, че да се забрани фирмите за залози да рекламират в спорта е твърде крайно. И съм изненадан, че подобни намерения има в страна от Европейския съюз. Всеки краен негативизъм е губещ. Трябва да има добър диалог между едната и другата страна, така че вълкът да остане сит и агнето цяло. Все пак живеем в 21 век, където самаряните са на изчезване. Ето същите тези фирми подпомогнаха световното и европейско първенство по волейбол. Но за съжаление в България първо гледаме приходите, кой колко е взел, но не и колко е дал.
 
- И да ви върна към чисто спортните теми. Вдигнахте купата на НБЛ, какъв сезон изпращате?
- Труден. За пет месеца сформирахме отбор и ето го резултатът. Постигнахме целта си да станем шампиони и да си осигурим участие в Шампионската лига. Стигнахме финала за Купата на България и спечелихме Балканската лига. Трудно се прави класен отбор за толкова кратко време.
 
- След триумфа споменахте, че сте отбор с най-много българи на терена. Това ли е пътят на българския баскетбол?
- Симбиозата българи и чужденци е сложна. Но когато българите имат такова значимо присъствие то трябва да се отбележи.
 
- От дистанцията на времето как гледате на ексцесиите, които станаха по време на плейофите в зала „Универсиада" - като грешка на клуба или така е трябвало да стане.
- Да, инцидентът е факт. За щастие без сериозни последствия. Отчитаме го като наш пропуск. Надявам се повече да не се повтори. И феновете трябва да са спокойни.
 
- За новия сезон предвиждате ли нови попълнения?
- Нашият отбор си поставя високи цели, спонсорът ни също има големи амбиции, така че нормално е да имаме и по-добра селекция. А тя минава през привличането на чужденци. Но за тях е все още рано да говорим.
 
- Задават се световни квалификации на националния ни отбор. Очакванията ви?
- Имаме и загуби до момента, но отборът играе стабилно, има добра атмосфера. Ние не сме баскетболен гигант. Имаме обаче своите шансове. В квалификациите до момента ни липсваше късмет. Сега ни очакват важни мачове с Исландия, отбор който гостува в Ботевград. Там имаме невероятна публика. После гостуваме на Чехия, от който загубихме в първия сблъсък. Не е невъзможно.