Младата надежда на Септември (София) Асен Чандъров се развива много успешно и тепърва ще попада под светлината на прожекторите. 20-годишният атакуващ халф е основен играч в състава на Христо Арангелов и Мариян Христов, като в сряда се разписа и при победата с 2:0 над Локомотив (Пловдив) на "Лаута". 
От началото на сезона в Първа лига Асен има 4 попадения и 6 асистенции, като е амбициран със сърцатата си игра да продължи да помага на столичния клуб, който е собственост на баща му Румен Чандъров.   

Атакуващият халф на Септември даде откровено интервю за БЛИЦ, в което говори и за първите си стъпки във футбола. А те са не къде дa e, а в Барселона. Още като малък Асен успява да се докосне до големия си любимец - Лионел Меси. Талантът разказа и за този паметен миг:

- Асене, поздравления за силния старт през 2019 година - победихте Берое (1:0) и Локомотив (Пловдив) (2:0). Докъде може да стигне Септември този сезон?
- Продължаваме да трупаме точки, все пак се борим за оцеляване в Първа лига. Всяка точка е важна. Първоначалната цел е да не изпаднем, а след разделението на първа шестица и втора осмица да попаднем в първата четворка от долната половина на таблицата. От там ще можем да атакуваме бараж за Лига Европа, което, ако се сбъдне, ще бъде бонус за нас. 

- Разписа се от дузпа на "Лаута", сам ли пожела да я изпълниш?
- Треньорът Христо Арангелов ме посочи за изпълнител. Нито за миг не трепнах. Имам самочувствието и винаги съм уверен преди изпълнение на дузпи. Дo момента този сезон вкарах три от три. Надявам се да продължа с точните изпълнения. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Имаш 4 гола на сметката си този сезон в Първа лига, поставил ли си си за цел колко да отбележиш до края? 
- Желанието ми е да завършва сезона с повече от 10 гола. Към това се стремя и мисля, че мога да успея, защото има още доста мачове до края. Десет гола за полузащитник е добро постижение. 

- Първото си попадение в родния елит вкара при победата с 4:2 над Етър във Велико Търново на 19 април миналата година. На кого го посвети?
- Toзи гол беше за всички, които ме подкрепяха, особено след тежката контузия, заради която пропуснах Европейското за юноши до 19 години в Грузия. Точно преди първенството скъсах вътрешна връзка на коляното. Но това вече е минало, не се връщам назад. 

- На коя позиция на терена се чувстваш най-ефективен?
- На тази, на която играя в момента - зад нападателя. Схемата ни е с един опорен халф и двама пред него, като единия съм аз. 

- Срещу кой съперник се играе най-трудно?
- Срещу Лудогорец, защото контролират топката през цялото време, а като е в теб не ти оставят никакво време, трябва предварително да си взел решение как да я отиграеш. В противен случай веднага ти я отнемат и си връщат владението. Просто в мачовете срещу Лудогорец е нужно да реагираш на секундата. 

- Как би коментирал подмятанията, че се ползваш с протекцията на баща ти, който е собственик на Септември - Асен Чандъров? 
- Тези коментари ги слушам още от малък, но никога не им обръщам внимание. Баща ми не играе, аз съм на терена и играя. А и няма на кого да се доказвам, освен на себе си. Не баща ми отбеляза четирите гола и направи шестте асистенции от началото на този сезон, а аз. Баща ми дори е човекът, който най-много ме критикува след грешка и загуба. И най-големият ми фен е, разбира се. Винаги се вслушвам в съветите му.

- Започваш с футбола в Барселона, където израстваш, след което минаваш и през школата на Левски. Как се запали по любимата игра? 
- Като много малък тренирах в Барселона и играех в училището, в което бях, докато живеехме в Испания. Като всяко момче обичах футбола, както и в момента. Бях четири годишен, когато заминахме в Барселона. Като се върнахме в България, вече бях 12-годишен, тогава започнах в Левски. 

- Във "Фейсбук" имаш снимки с Лионел Меси и други звезди на Барселона...
- О, да. Беше незабравим спомен. Докато живеехме в Барселона, изгледах доста мачове на "Камп Ноу". След една от тренировките им се снимах със звездите. Да се докоснеш до най-големия - Лео Меси, е велико преживяване.

- А какво си спомняш от първия ден на "Герена"?
- Почти нищо, беше отдавна. Горе-долу познавах някои от момчетата, с които заиграх тогава. Нашият набор 1998 година бяхме много силни, побеждавахме всички отбори наред, мачкахме ги. И тогава играех полузащитник, както сега. Първият ми треньор беше Александър Георгиев.

- В момента имаш ли приятели на "Герена"?
- Нямам, тъй като от съотборниците ми от набор 98 никой не е в клуба в момента. Всички сме в други отбори. Неприятно е, че в Левски не се дава шанс на кадрите от школата. Когато си юноша и играеш на "Герена", работиш ежедневно с една-единствена цел - да стигнеш до мъжкия отбор. Всеки юноша на клуба мечтае да играе за първия тим, но в повечето случаи не се получава това, което искаш. Тогава всеки тръгва нанякъде, за да играе и да се развива. 

- Aко вкараш на Левски, ще се зарадваш ли бурно? 
- Радвам се винаги, когато отбележа, независимо на кой отбор. Нямам сантименти към Левски. Искам да вкарвам срещу всеки отбор. 

- От кои специалисти най-много си научил?
- Имал съм доста треньори. От всеки съм научил по нещо. Най-голям ефект върху развитието ми е оказал Румен Павлов - шефът на школата на Септември. Както и от Ники Митов, при когото направих първите стъпки в мъжкия футбол, и от Христо Арангелов. Настоящият ми наставник в Септември също ме познава отлично, тъй като ми беше треньор и в школата. Също така съм научил много от Борис Галчев, който притежава богат опит. Съотборници сме вече трета година, играхме заедно и в "Б" група. Помогнал ми е доста за развитието ми. Галчев е легенда за българския футбол, сред най-добрите ни халфове е. Винаги съм гледал как тренира и играе, учейки се от него. 

- Меси ли е големият ти любимец?
- Той е единственият, най-великият - не само в момента, а и за всички времена. Гледал съм го как играе на живо, на "Камп Ноу", страхотна атмосфера. 

- А любимият ти отбор? 
- Много голям фен съм на Арсенал. Те са на първо място, а след тях стискам палци на Барселона.

- Би ли живял отново в Барселона?
- Нямам подобни намерения. Ще живея там, където играя.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка