Председателят на Асоциацията на българските треньори Стефан Грозданов даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ във връзка с предстоящата среща между Етър и Левски. 71-годишният специалист е легенда на „болярите“ и бивш треньор на „сините“.

- Г-н Грозданов, как виждате Етър и Левски преди мача помежду им в неделя?
- Ще започна с домакините от Велико Търново. Мисля, че като нов отбор досега в първенството се справя много добре. В началото може би имаха колебания, но сега не е така. Имат опитни футболисти, които не могат да излязат от равновесие толкова лесно. В Етър работят в една правилна линия, имат сплотен колектив и трудно могат да бъдат преобърнати. Това показват и последните им мачове. Двубоят с ЦСКА беше нещо, което отдавна не се е случвало в Търново – да идва голям отбор и да стане празник. Сега пък е ред на Левски. Като новак Етър наистина се представя много добре.

Класата на Левски е по-голяма от тази на Етър. „Болярите“ ще разчитат много на колектива, на всеотдайна игра. Така могат да измъкнат нещо. Ще им бъде трудно обаче, защото особено във фаза защита Левски е безпогрешен.

- Може ли Етър да повтори играта и резултата срещу ЦСКА в мача с Левски?
- Много трудно, но не казвам невъзможно. Този мач се оказва решаващ за Левски. Те ще направят всичко възможно, за да го вземат, за да не може да се отвори голяма разлика от Лудогорец и ЦСКА. При резултат различен от победа за „сините“, шансовете им да достигнат целите, които преследват ще се сведат до минимум. Много трудно ще бъде Етър, но тук е и въпрос на шанс, както беше срещу ЦСКА. Ако нямаха този шанс гостите да си вкарат автогол, може би „виолетовите“ щяха да загубят този мач.

- Наблюдавате ли работата на треньора на Етър Станислав Генчев и неговото развитие?
- Ние наблюдаваме всички млади треньори. Разчитаме на тях. Явно е, че Генчев показва неща от занаята, които не са му чужди. Той беше футболист на доста добро ниво, взел е доста неща от всички треньори, с които е работил. Отборът му е много организиран, не изпада в паника, трудно се пречупва. Явно и по селекцията работят добре. Прави ми впечатление Бадана, в когото има много добри качества. Това показва, че привличането на футболисти в Етър не е стихийно, а се работи правилно по селекцията.

- Срещу Станислав Генчев застава Делио Роси. Какви са ви наблюденията върху работата на италианеца в Левски?
- Следя го добре. Левски върви в правилна посока. Поставят се основите на един отбор с дълготрайна визия. Разбира се, винаги се започва от най-основното – защитата, организацията на играта. Явно е, че имат проблем с реализирането на голове, но това не е само при тях. Доста отбори имат тези проблеми. Струва ми се, че с привличането на някои футболисти и с отписването на други, Левски ще започне да бележи. Ще трябва време на „сините“ да станат един истински отбор, но пътят е правилен. А и Делио Роси е треньор с много голям опит и не може да го изплашат някои елементарни пропуски и слабости, които има отбора.

- Да разбираме, че не споделяте критиките това, че Левски набляга главно на защитата?
- Правилният път винаги започва от работата в защита. Това е и по-лесният път. Защото ако се действа емоционално. Роси работи по план. До края на сезона ще се покаже дали този отбор се развива и надгражда. Ще се види дали има промени в игровия почерк. Досега Левски показва една организирана игра и добра защита, а напред има доста слабости.

- Кого ще подкрепяте в мача между Етър и Левски?
- Не симпатизирам на конкретен отбор. Наблюдавам развитието и на тимяа от Велико Търново и на „сините“. Ще се радва ако и двата отбора вървят напред. Това е добре, защото българският футбол има нужда от силен Левски. Така ще се създаде по-добра конкуренция. Докато Велико Търново е футболен град, който е имал изключителни успехи, които са несравними с някои отбори, които сега играят в Първа лига. Голям град с футболна история. Били са шампиони, бронзови медалисти, имат много мачове. Имали са много успехи. Много е добре, че Етър се развива правилно. Първата година е ясно, че ще има проблеми, но със сигурност ще остане в елита. И след това вече трябва да се надгражда, за да играе важна роля през следващия сезон.

- Казахте вече за Станислав Генчев, имаме и други млади треньори в елита. Оптимистично ли сте настроен за бъдещето на тази професия у нас?
- Тези млади треньори сега навлизат и им се дава възможност, и то много голяма, защото преди години беше много трудно млад наставник да вземе отбор. Повече се въртяха треньори с имена, които имат и опит. Сега им се дава възможност на младите и това е хубаво. Трябва да знаят, че тази професия е много тежка. Особено в България. Трябва да прескачат много препятствия. Едни ще успеят, другите ще отпадна – както в живота.

- Май в България няма много търпение към треньорите…
- Това е лошо. Но ако погледнем в Европа и там има случаи, в които след 5-6 мача махат треньора. Дори в големите отбори с един негативен резултат може да се загуби работата. Не е само в България това. Но тук е малко поизострено, защото самите президенти не защитават достатъчно треньорите. Договорите на наставниците също не са направени много правилно и нямат допълнителна защита.Ако в договорите има такава защита като в Европа, трудно ще ги махат толкова лесно.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма