Ден след като България записа най-успешното си участие на европейско първенство по бокс при жените, "Меридиан Мач" разговаря с една от шампионките от "Асикс Арена" - Станимира Петрова. Родената в Асеновград състезателка грабна второ злато на Стария континент, като триумфира в категория до 57 килограма, която се очаква да бъде направена олимпийска за Токио 2020. Първата й титла отново е от София - през 2016 г., но в кат. до 54 кг. Иначе, освен Станимира, златни медали сега взеха Мелис Йонузова (64) и Стойка Петрова (54), като последната получи и предложение за брак на почетната стълбичка. Ето какво каза 27-годишната Станимира, която бе избрана и за боксьор номер 1 на турнира, по-малко от 24 часа след триумфа.

- Как си, след като емоциите поутихнаха?
- Уморена. Напрежението мина и сега се отпускам. Осъзнавам какво съм направила. Купата и медалът са при мен, така че съм супер!

- Боксираш се в нова категория, как се чувстваш?
- Това са нормалните ми килограми, така че ми е много по добре. След тренировка дори съм под категорията си и не ми се налага да свалям. Това беше проблем в предишните години. 57 килограма обаче става много силна категория, така че трябва здрава подготовка.

- Как усети самото първенство? Като че ли в първия мач бе леко неуверена...
- Да. В първия мач винаги ми е било по-трудно, докато се наглася към обстановката. Смятам обаче, че след това всичко се нареди. Пък и първата ми съперничка (б.р. - хърватката Сара Берам)  беше много корава. Иначе като цяло шампионатът бе организиран прекрасно от федерацията ни по бокс. Нямаше никакви оплаквания и всичко беше подсигурено.

- През 2016-а имахте търкания със Стойка Петрова, а сега отношенията в отбора са прекрасни. Как ги изгладихте?
- Няма какво да делим. Вече сме в различни категории и всяка една от нас мисли за собствените си съпенички. Тук е моментът да я поздравя за титлата и годежа, както и Мелис за златото и изобщо всички момичета с медали - Деница Елисеева, Габриела Димитрова и Севда Асенова. Обичам ги всички.

- По доста необичаен начин Стойка получи предложение за брак. Ти как би реагирала на нейно място?
- Ами, като ми се случи, ще разберем!

- А има ли кандидати?
- (Смее се) Не знам.

- На трибуните имаше колоритна подкрепа и от кучето ти, което се казва Майк Тайсън. Разкажи повече за него.
- Породата му е померан и стана талисман на целия отбор. То по принцип е на майка ми, но аз избрах името му. Първо го бяха кръстили Майки, но реших, че Майк Тайсън повече ще му отива.

- Предстои световно първенство. Намеренията предполагам са за титла?
- Естествено, но нека първо да се види къде ще бъде шампионатът. Трябваше да бъде през ноември в Индия, но пропадна. На този етап няма насрочена дата и място. А и не искам да тръгвам към такива състезания с големи очаквания, защото имам горчив опит с олимпиадата в Рио. Важното е да съм добре подготвена.

- Легендата Петър Лесов вече ти е личен треньор. Какво промени в стила ти?
- Първо искам да кажа, че се чувствам перфектно под негово ръководство. Като стил може би ме направи по-хитра. Научи ме да използвам предоставените ми възможности.

 

- С кого отпразнува успеха?
- С Петър Лесов, Стойка Петрова и мелис Йонузова. Само те бяха останали в хотела. Сега ще има празненства и с близките ми.

- Кога подновяваш подготовка?
- Все още не знам. Мисля да си почина още десетина дни и след това с треньора ми ще обсъдим програмата.
НИКОЛА ШЕНТОВ/"Mеридиан Мач"