Собственикът на Левски Спас Русев, който с рекордните 424 гласа от 428 възможни влезе в новия Изпълком на БФС след преизбирането на Борислав Михайлов за президент, изрази вижданията си за бъдещето на родния футбол, за клуба от "Герена", както и по други теми. Успешният бизнесмен даде ексклузивно интервю за "Новспорт":  

- Г-н Русев, бяхте избран за нов член на Изпълкома на БФС по време на осмия конгрес. Как се стигна до поканата към шас и имахте ли колебания да я приемете?
- Несъмнено футболен клуб Левски е един от най-големите футболни клубове в страната и ми се струва нормално да има представител в Изпълкома на БФС. Поканата и избирането ми за член са свързани с голяма отговорност, защото аз вярвам, че мисията на всеки футболен съюз е да се грижи, да работи в посока повишаване професионалното ниво на футбола. За мен е въпрос на лична кауза да работя в тази посока. Мечтата ми остава една – да видя пълни стадиони и красив футбол на терена.

- Кое е първото нещо, което ще предложите на колегите си в Изпълкома?
- Красивият футбол на терена, за който говоря, спортсменското решаване на битката между два отбора – това са все неща, които изключват каквито и да било порочни практики. Такива съществуват навсякъде по света вероятно, но за мен от първостепенно значение е да се налагат много високи санкции, да се работи в посока прекратяване на евентуално купуване на мачове, играчи, съдии. Подобни неща са пагубни за всеки спорт и ако такива има в България, наша задача е да ги спираме в зародиш, да работим максимално ефективно за предотвратяването им. Възможно е да съм идеалист, но аз наистина вярвам, че резултатът се решава на терена, а не извън него. Затова е създаден футбола, поради тази причина е най-успешната и красива игра, неслучайно има толкова фенове – от малки до големи.

- Говорихте ли с президента на БФС г-н Борислав Михайлов за евентуални ресори за членовете на новия Изпълком?
- Не, не съм разговарял.

- Като уважаван бизнесмен имате ли идеи за по-добро финансово осигуряване на футбола ни и развитието на рекламния и маркетингов пазар около него?  
- Футболът е голяма индустрия в световен мащаб. През последните години обаче в България се наблюдава една тенденция, която не бих казал, че одобрявам, да не говорим, че тя няма как да бъде успешна в дългосрочен план. На футболните клубове в България понякога се гледа като на трофеи. Нещо като онази черешка на тортата, закичена в портфолиото на крупен бизнесмен, която би следвало да завърши картинката, да затвърди представите за успех, така както се разбира на родна почва. Във футбола трябва да бъдат следвани бизнес принципи, които да осигуряват и гарантират издръжката на отбора, така че да не бъде зависим от един човек или неговия бизнес. Аз така разбирам нещата, така е цивилизованият, модерен подход. Принципно футболът се издържа от продажба на билети, от приходи от тв права, от продажба на футболисти и футболни аксесоари на феновете. Липсата на модерна спортна инфраструктура донякъде възпрепятства пълненето на стадионите, а и оттам продажбата на билета. За изграждането на модерна инфраструктура разчитам на по-активна роля на държавата. При телевизионните права нещата са трагични. Само си представете – в съседна Румъния приходите от тв права са около 33 милиона евро. Знаете ли тук колко са? Почти десет пъти по-малко, около 3,5 милиона евро. Без да съм експерт по тв програмиране, разбирам, че рейтинга на българските мачове е изключително висок, по-висок на моменти и от този на английското първенство. Това е аномалия. Изискванията са за качествен футбол, но той – качественият футбол – се случва, когато бизнес машината работи то световно утвърдената логика. Не може да искаме първокласен футбол, а клубовете непрестанно да са изправени пред сериозни финансови проблеми. 

- Как виждате развитието на българския футбол в следващите години?
- Продължавам с отговора от предишния въпрос. За да заключа – ключът към успеха наистина е създаването на условия за самоиздръжка на клубовете. 

- Защо срещу признат в УЕФА ръководител в лицето на Борислав Михайлов тук се изля толкова много мръсотия в последните месеци?
- Знаете ли, изливането на мърсотия е наша запазена марка. Няма какво повече да добавя. Това се случва всеки път, когато избираме нещо – управници, политици, митрополити...

- Къде сгреши претърпелият пълно фиаско кандидат Любослав Пенев, за да получи само 36 гласа от делегатите?
- Опасявам се, че не мога да отговоря пълноценно на въпроса ви, тъй като не съм следил отблизо кампанията на господин Любослав Пенев. Няма как да направя въпросните изводи.

- Направихте много сериозна селекция от лятото насам. Кога очаквате това да даде чаканите от всички фенове на Левски резултати?
- Когато започнах да работя с Левски подчертах, че изграждането на един отбор е продължителен и последователен процес. Съставянето на успешна селекция е е само един от елементите. По-добре от мен знаете, че има редица водещи клубове със страхотни селекции, които обаче не съумяват да бъдат успешни в даден сезон. Не се получава спойката между играчите, други причини. Работим в Левски последователно, не бързаме, а трябва лично за мен да призная, че също като почитателите, съм не по-малко нетърпелив за големи успехи на клуба. Вярвам, че сме на прав път и силно се надявам, че през пролетта ще се радваме на хубави победи. 

- Предстоят пет дербита с ЦСКА. Каква програма минимум и максимум си поставяте в тях? И мачовете за първенството или купата срещу „червените“ ще бъдат приоритет? 
- Няма да е пресилено, ако заявя, че нашата философия винаги ще бъде да се борим докрай за победата във всеки мач, независимо от съперника. За нас всеки мач е дерби. Стремим се да постигаме винаги победа – това е философията на клуба, желанието на треньора и на играчите, това е очаквано от нас и от феновете.

- Кога Левски отново ще вдигне трофей, след като не го е правил от 2009 година насам?
- Силно се надявам това да се случи още тази година.

- Докъде стигнаха плановете за реконструкция на стадион „Георги Аспарухов“ и кога той ще бъде напълно завършен като модерно съоръжение?
- Не бих желал да се ангажирам с конкретни срокове, за да не допусна грешка. Работим усилено. Когато сме напълно готови и мога да ви съобщя повече, веднага ще го направя.

- Напусналият поста си Асен Букарев говореше за Левски „гнила ябълка“. Как ще отговорите на това обвинение?
- Отнасям се с уважение към Асен Букарев. Искрено съжалявам за напускането му. Както навярно помните, аз лично го промотирах да заеме тази длъжност. Също така, искам да подчертая, че аз съм в Левски от година и половина. И действително, имате думата ми, действително се опитвам да “лъсна” ябълката, ако трябва да вляза в тази терминология. Но ако той е знаел, че ябълката е гнила, би трябвало да оповести това, да алармира, да бие камбаната още при започването на гниенето, не смятате ли?

- Кога във времето очаквате Левски да настигне и да бъде поне на едно ниво с Лудогорец и ЦСКА, които са лидери в Първа лига?
- Тази пролет ни предстоят достатъчно мачове с преките ни съперници. Очаквам те да покажат къде стои Левски като отбор. 

- Доволен ли сте от работата на Делио Роси и колко голям е неговият лимит за работа и резултати в Левски?
- Треньорът на Левски Делио Роси, искам дебело да подчертая това, се ползва с пълното доверие на ръководството на клуба. Подкрепяме го. Няма как да бъде другояче, защото само по този начин, с една дългосрочна и постоянна подкрепа, той може да развие качествата си, да докаже визията си, да изгради приоритетите си. Иначе се случва една неприятна картинка, позната у нас – честа смяна на треньори, през няколко месеца, това не е добре нито за клуба, нито за футболистите, нито за ръководството. Ако сменяме често треньорите, кой сериозен треньор би се съгласил да работи тук, да работи в несигурна среда.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ - ТРАНСФЕРИ И ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2018