Сняг по високите части на Пирин е много вероятно да изненада участниците в тазгодишното издание на Пирин Ултра. Стартът на ултрамаратона е в петък в 6:00 часа от центъра на Банско, където ще бъде и финалът на двете дистанции - 150 км и 70 км. Рейс директорът и главен организатор на събитието Димитър Димитров от XCoSports България даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ, в което отправи и съвети към близо 150-те бегачи, които се включват в състезанието: 

- Как протича подготовката?
- В момента работим по маркировката. Екип от десет човека ще маркира, за два дни ще обходят целия маршрут. Четвъртък вечер маркировката ще е готова за старта. В четвъртък ще бъде регистрацията и техническата конференция в центъра в Банско, пред читалището.

- Колко бегачи застават на старт? 
- Близо 150, 50-ина на дългата 150-километрова дистанция и около 100 на късата (70 км). Участниците са от десет държави, има от Китай, Канада, Ирландия, Чехия, Унгария и др.

- Вие ли сте им отправили покани или сами проявяват интерес към Пирин Ултра?
- Имаме много голяма аудитория от Унгария, Чехия и Румъния. Хората знаят планината, Пирин е много известна дестинация. А и предизвиква интересът им и благодарение на кадрите от миналата година. Имат информация, за да проявят такъв голям интерес. Смятам, че състезанието тепърва ще расте международно и ще се развива.  

- Намирате ли подкрепа и кой ви помага за провеждането на това мащабно събитие?
- Основната и много важна подкрепа е от Министерството на околната среда и водите, Национален парк "Пирин", Община Банско, хижа "Вихрен", хижа "Демяница", хижа "Пирин", хижа "Беговица", хижа "Загаза", която е основен пункт, през който се минава два пъти, село Сенокос, хижа "Яворов"... имаме и 40 човека доброволци.

- Много ли са трудностите около организацията?
- Не е чак толкова трудно, но е свързано с това, че трасето е много дълго, а в планината всичко се прави пеша. Няма моторизиран превоз, всичко се носи на гръб. Имаме и много голяма подкрепа от компании, свързани с храната, напитките... Например, някой ни дава грозде, друг домати, всички искат да се включат и да помагат по един или друг начин, за което много сме благодарни. 

- Има ли опасения, че може да бъде премахвана маркировка по трасето и това да затрудни участниците?
- Миналата година голяма част от маркировката беше открадната. Сега имаме специални табели, които разказват за състезанието, какъв е маршрутът, каква е целта на маркировката и кога ще бъде премахната. Ясно сме написали на табелите, че за премахване на маркировка ще търсим съдебна отговорност по наказателния кодекс. Имаме достатъчно летателна техника и доброволци, и в моемнта, в който видим, че някой се разхожда с такава табелка, директно вземаме мерки. Не може повече да продължава това нещо. Веднага след състезанието ще съберем маркировката. 

- Какво ще посъветвате участниците?
- Времето ще бъде много студено, може и сняг да завали. Да бъдат с добра екипировка. Не е казано, че трябва да носят само минимума. За Пирин Ултра е много важно правилното разпределение на силите. Има хора, които се втурват в началото и не могат да стигнат до средата. Ако искат да финишират - да си разпределят силите, защото 30 часа са страшно много за 70-километровата дистанция, а 50 часа са още повече за дългото трасе. Има състезатели, които се борят за първите места. Тези, които се борят за завършване да не се надъхват, че ще им се получи много лесно и да стигнат до момента, в който удрят стената. Не го пожелавам на никого. Може да има лед по камъните посред нощ, трябва много да се внимава. Изисква се планиране на усилията. Така еуфорично просто хвърляне в състезанието, няма да стане. Миналата година доста хора отпаднаха по средата на трасето. Сега условията ще бъдат по-тежки, студено ще е в началото, но времето ще се подобрява в хода на състезанието.

- Победителите от миналата година Антония Григорова и Кирил Николов - Дизела сега няма да участват. Помагат ли по някакъв начин с организацията? 
- Да, Кирил отговаря за част от маркировката. Той ще работи в бивака - в централата на състезанието в Банско. Антония ни помага също по трасето. Сега двамата имат друга състезателна програма, в която Пирин Ултра просто не се вписва, но това не значи, че състезанието няма да бъде интересно.

- Кои са фаворитите за спечелване на Пирин Ултра 2017?
- Не се ангажирам с прогнози. Има чужденци, за които изобщо нямам представа какво ще направят. От България също има няколко силни имена. Надявам се на всички да им хареса.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ