Бившият треньор на Левски Славиша Стоянович даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за периода си на "Георги Аспарухов" и събитията около раздялата му с клуба. Сега словенецът е селекционер на Латвия. 

- Г-н Стоянович, как се чувствате като селекционер на Латвия?
- Добре. Работим по план, който имаме. Тепърва ще видим какво ще стане. Сега съм малко на почивка в Любляна. Вече водих Латвия в два мача. Единият не беше добър, но от втория съм доволен. Играхме добре, показахме, че има потенциал и съм доволен от видяното.

- Липсва ли ви Левски?
- Липсва ми! Тази любов на феновете, това желание за победи и трофеи във всички, тази подкрепа. Това може да се види много рядко. Липсват ми хората, атмосферата на мачовете. Левски е нещо специално.

- Изгледахте мача с ЦСКА, след като вече не бяхте треньор на Левски. Много фенове се снимаха с вас. Какво си говорихте с тях?
- Аз бях обещал, че ще направя всичко възможно, за да дойда на първото дерби. И успях. Бях щастлив, защото видях отново тази любов, тази атмосфера, а и Левски победи. Беше наистина много приятно да бъда отново сред тези хора.

- Веднъж завинаги да уточним нещо. Имахте ли предварителен договор с Латвия, докато още бяхте начело на Левски?
- Нямах никакъв договор! Подписах с Латвия на 24-25 февруари. Аз не съм малоумен, че да подписвам договор с Латвия при положение, че съм треньор на Левски и работя за този клуб, правя план за развитие. Бях много ядосан на всички неща, които се изписаха. Пълни лъжи и дезинформация! Започнах подготовка с Левски, исках да направя отбора по-добър и окомплектован, да заиграем по-добър футбол. Оказа се, че новият собственик има други планове за треньорското място и се разделихме напълно цивилизовано и нормално. Предложението от Латвия дойде 10-15 дни, след като прекратих договора си с Левски. Имах оферти от други места, хубави предложения, но не ги приех. 

- Кои бяха най-хубавите ви моменти в Левски?
- Много са. Направихме хубави мачове, записахме добри резултати, изпитахме приятни емоции. Накрая малко имаше проблеми. Контузиха се част от играчите, имаше психологически проблеми заради контракти на някои от футболистите. Отразиха се тези неща. 

-Имахте ли любимци в клуба?
- Гледах на всеки един играч като на отделна личност, защото така трябва. Всеки си има силни и слаби страни. Всеки е различен. Знаете, че имахме французи, бразилци, португалци... много националности. От теб се изисква да направиш сплотен колектив, да постигнеш хармония между тях.

- Оставихте всички в Левски с много добри чувства...
- Да, това беше много хубаво. Получи се спонтанно. Всички се отнесоха към мен много добре-  играчи, щаб, лекари. За мен беше голяма емоция да видя как тези хора ме изпращат. Явно съм успял да достигна до тях.

- Бихте ли се завърнали един ден?
- В момента съм селекционер на Латвия, но ако говорим за някой ден... Левски е моя голяма любов. За кратко време изградихме силна връзка. Подобно нещо се случи и в Цървена звезда. Имам желание да се върна един ден, за си довърша работата. Имам недовършени неща... Всичко е възможно в този живот. Сега имам план и работа с Латвия. 

- Взехте ли си китара с вас?
- Тази китара... Аз свиря само вкъщи или когато сме с компания. Мога да свиря, но не съм професионалист.Ако някой ден се случи нещо голямо, постигнем голям успех с някой отбор - сигурно бих изсвирил нещо на фенове и на футболисти. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ