Новият силен човек в Левски Асен Букарев даде първото си интервю за медия, откакто получи по-сериозни отговорности в "синия" клуб. Пред камерата на БЛИЦ TV и специално за читателите на БЛИЦ СПОРТ Букарев отговори на всички въпроси - за първите си действия, равенството с Витоша (Бистрица), Делио Роси, изтичащите договори и предконгресната ситуация в БФС.

- Г-н Букарев, какво означава за Вас понятието „най-силен човек в Левски“?
- Просто едно понятие.

- Какво се крие зад това понятие?
- Етикет, създаден от други хора, не от клуба и не от мен. Не знам какво се крие зад това понятие. Силен си с дела, а не с думи. Ако някой ден заслужа да бъде определен като силен човек ще се радвам, защото това означава, че Левски е силен.

- Какво ще промените в клуба, след новите функции, които получавате?
- Изненадан бях от доверието, което получих, но благодаря за него. Моята цел е всяко звено на този клуб дали ще е академията, първият отбор или скаутските звена е да създадат качествена продукция, която може да върне дивиденти на клуба, а не обратното – да трупаме дългове или да правим грешки, които ни излизат скъпо.

- Идеята на собственика Спас Русев, която той сподели в интервю пред БЛИЦ е Левски да се самоиздържа. Смятате ли, че това е възможно в държава като България, в която по стадионите има все по-малко, но по-капризна публика, а големите инвеститори се оттеглят?
- Не смятам, че публиката е по-капризна откъдето и да било другаде. Публиката, говоря не само за Левски, но и за националния отбор, страда от липса на добри  поколения и на качество. Публиката беше свидетел на едни тежки времена за футбола ни, в които много ог хубавите неща се затриха и ги загубихме. Започнахме да копираме някакви модели, които явно не са положителни. Публиката е нетърпелива да види нещо истинско и стъпки в правилна посока, които може да са бавни, но в градивен план.

- Първият Ви мач с по-висока длъжност беше равенството с „Витоша-Бистрица“. След мача коментирахте, че фатална е само смъртта. В единствения смисъл ли цитирахте това определение или имахте друго предвид?
- Под съзнателно, за да кажа тези думи ми повлия внезапната смърт на един голям левскар – Александър Чакъров. Той почина внезапно преди мача. Този човек е помагал много на Левски.

Отговорих по този начин по отношение на фаталността. Във футбола най-хубавото е клишето, че Винаги има утре, идва следващ мач и можеш да подобриш представянето си и да поправиш грешката си.

Няма фатални неща при нас, стига да си направим изводите и да не се спъваме в един и същи камък по няколко пъти.



- За първи път от много години Левски започна сезона с привличането на скъпоструващи футболисти и очакванията бяха много високи. Но виждаме, че отборът изостава на 10 точки от Лудогорец и на 6 от ЦСКА. Смятате ли, че Левски има сили да е конкурентноспособен в битката за титлата?
- Да, смятам. Има възможности за това. Левски ще бъде конкурентноспособен на Лудогорец, когато спре да се спъва в такива камъни като Витоша-Бистрица, Верея и т.н., без да подценяваме нашите противници в България.

На нас ни трябва много последователност. Трябва да печелим мачовете си задължително. В дербитата всичко може да се случи.

Но мачове като тези с Витоша са в графа „задължителни“ за Левски.

Когато печелиш с лекота такива мачове, значи имаш солидна основа и можеш да гониш по-големи цели. Но когато се спъваш в такива препятствия, със сигурност не си готов да се бориш за финала.

- На някои от футболистите на Левски – Пиргов и Прохазка изтичат договорите. Започнахте ли преговори за подновяването им?
- В това число е и Божидар Митрев. Започнали сме разговори с въпросните футболисти.

И тук пред Вашата медия и пред теб лично искам да заявя, че приоритет в моята дейност в първите дни е да им бъдат предложени договори. Левски застава твърдо зад тези футболисти.

Ще им бъдат предложени договори, защото те са направили много за Левски, особено това важи за Роман Прохазка, който е една от емблемите на клуба в момента. Имаме нужда от такива позитивни фигури, оценяваме тяхното представяне и на тях ще им бъдат предложени договори.

Ще вземем предвид и личното им желание дали искат да се развиват някъде другаде.

Роман Прохазка например е достатъчно дълго време в клуба и може да има в личен план други приоритети и желания.

- Кога ще спре порочната практика относно голямото текучество на футболисти в Левски? На практика всяка година отборът е почти нов.
- Най-вероятно порочната практика или кръг, в който едно куче си гони опашката, може би ще бъде приключена, когато намерим точният човек за Левски на треньорския пост, който да изгради един боеспособен отбор, който да се харесва на публиката. Това е най-важното и тогава няма да има нужда от треньорска смяна през 3-4 или 6 месеца и няма да има необходимост и от смяна на толкова много играчи. Защото всеки следващ треньор не харесва играчите на предшественика си. От там идва и това нещо с подмяната на футболисти.

Много е важно също клубът да има собствена философия за това как да изглежда отбора, която да не е свързана с конкретна треньорска личност, а самият треньор да се подбира спрямо визията на клуба и той да работи с играчите, които клубът има визия да привлича.

- В този смисъл отговаря  ли Делио Роси за завършен треньор на Левски, който да получи дългосрочен шанс да работи в клуба?
- Делио Роси е един много добър специалист с много дълбоки познания във футболната игра. Но не аз трябва да отговоря  на този въпрос. Делио Роси сам трябва да отговори на този въпрос, защото е изправен пред първото си сериозно изпитание – миникриза в Левски. Не искам да я обявявам официално, въпросът е, че нашите резултати не са задоволителни в момента, особено след равния мач с Витоша – Бистрица – един много скромен, но същевременно много смел отбор.

Така че Делио Роси сам трябва да отговори на твоя въпрос и се надявам да го направи по положителен начин.

- Какво смятате за ежедневните скандали между футболни деятели, президенти и клубни легенди?
- Не са приятни със сигурност. Колкото и да апелираме в рамките на синята общност, легенди и бивши футболисти към търпение, те са си заслужили мястото в историята на Левски и имат право да отправят критики.

Ще се радвам и ще намеря време за всеки един на сегашната ми длъжност да дойде и в личен разговор да сподели вижданията си за Левски.

Отворени са вратите ни за всички, които са писали историята на Левски.

Устите се затварят с много работа и с резултати.

- Разговаряли ли сте с колегите Ви от ръководството на Левски за това дали клубът ще има собствен кандидат на конгреса на БФС или ще застане зад една от двете кандидатури?
- До този момент има едно изказване по тази тема на г-н Русев, който каза, че уважава всички кандидати.

Левски в момента е в една позиция на изказване докато се видят окончателния брой кандидати.

Най-вероятно тази тема ще се дискутира в бъдеще.

- Вие сте юноша на ЦСКА. Играл сте за „армейците“, а след това в Левски. Мислил ли сте, че ще станете футболист на „сините“, а след това и голям началник в клуба?
- Много голям началник, наистина. (усмихва се). Благодаря ти за определението. Пак ме връщаш към тези неща.

Конкретно на въпроса – Не, никога не съм си представял какво ще ми предложи живота. Беше много интересен този път и не съжалявам, че се стигна до тук. В нито един момент не съм съжалил.

Благодаря на всички мои треньори, които са се грижили за мен като малко момче в ЦСКА и на всички останали, които са изградили моя път като личност. Освен в ЦСКА и Левски бях и в Черно море, така че поклон пред всички.

Сега работя за Левски с пълното си сърце и душа. Станах шампион с Левски като футболист и тук се чувствам много добре.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма