Нефтохимик спечели купата на България по волейбол. На финала тимът победи с 3:0 гейма Монтана. Ето какво каза пред БЛИЦ шефът в Лукойл Сашо Везенков, който ръководи волейболния проект на Нефтохимик:

-Господин Везенков, Нефтохимик спечели купата на България. Очаквахте ли да бъде толкова убедително?
-Благодаря на всички, които са част от този проект. Имаме пълната подкрепа на Валентин Златев, както и на кмета на Бургас. Със завършването на новата зала нещата ще придобият съвсем завършен вид. Благодаря на Огнян Томов, на Теди Салпаров, на Найден Найденов, както и на момчетата. Видяхте, че ние сме направили отбор, в който играят волейболисти на по 17, 19 и 21 години. Залагаме едновременно на младост, но и на опит – не може само едното в нито един колективен спорт. Показахме, че нещо хубаво започва да се случва.

-Треньорът на Монтана Даниел Пеев каза, че Нефтохимик е на друго ниво...
-Тука няма ниво. Във всеки мач излизат еднакъв брой играчи от двете страни на мрежата. Нашите волейболисти трябва всекидневно да се доказват, за да може проектът да върви напред и така да повишим нивото на клубния ни волейбол.

-Със сигурност феновете искат да виждат братята Георги и Валентин Братоеви, Теди Салпаров...
-Затова сме ги привлекли в нашия отбор. Но покрай тях целта е да израстват и останалите момчета.

-Какво е бъдещето на братята Братоеви, ще останат ли в Нефтохимик?
-Нашата основна цел е да останат. Затова поставяме основите на нещо голямо, за да може крайният успех да е повишаване на нивото на волейбола. Другите отбори също могат да върнат от чужбина български волейболисти и така ще стане нещо прекрасно.

-Може ли да се направи сравнение между Нефтохимик и баскетболния Лукойл Академик, който вие дълги години успешно ръководихте? Имам предвид, че доста често не оставяхте шанс на конкуренцията?
-Сега виждате, че успяхме без чужденци. Защото българските волейболисти са много по-конкурентни и разпознаваеми в цяла Европа. Смело мога да кажа, че нашите момчета диктуват темпото във волейбола навсякъде, където играят. А що се отнася да конкуренцията във волейбола? Тя е по-сериозна. През годините винаги е имало въпроси относно начина, по който трябва да се гради един отбор. Ако залагаме на чужденци, защо ги привличаме. Ако сме само с българи, защо сме само с българи. Моето мнение е, че за да пробием в Европа това е пътят, който ние с Нефтохимик вървим. Тук е мястото да благодаря и на кмета на Монтана Златко Живков, който е изключително спортен човек. Въпреки че залата беше само за 1000 места, бе препълнена. Ако беше с капацитет от две или три хиляди, отново щеше да е пълна.

-Какво е мнението ви за треньора Найден Найденов?
-Найден е треньор, който се е доказал във времето и с не толкова именити играчи. Стана няколко пъти шампион на България с Марек и доказа, че е един от най-добрите специалисти. Найден показа, че може да се справи, много му благодаря за цялата работа, която върши.

-Каква е мечтата ви, свързана с волейболния Нефтохимик?
-Искам 7000 души да гледат отбора в бъдещата нова зала в Бургас. Това ми е мечтата. Аз не съм толкова голям волейболен специалист, затова разчитам на Теди Салпаров, на Найден Найденов, както и естествено на Огнян Томов. Бих се радвал, ако нашият проект, естествено с помощта на Валентин Златев и кмета на Бургас, продължи да се развива възходящо. Когато залата в Бургас се напълни, тогава може да съм спокоен.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ