Президентът на Витоша (Бистрица) Сергей Ташков - Бейката даде интервю за „Тема Спорт“, в което говори за това как клубът е постигнал промоция в елита и какво предстои оттук насетне. Ташков разясни ситуацията около домакинствата на отбора в Първа лига и разкри колко му е струвало влизането в групата на майсторите. Разговаряме с президента на Витоша минути след като е провел среща с работници на стадиона в Бистрица, където вече текат ремонти.

- Г-н Ташков, каква е ситуацията около Витоша, къде ще играете домакинските си мачове в Първа лига?
– Като начало започваме на „Васил Левски“ и до края на август мисля, че ще се върнем на нашия стадион в Бистрица.

- Какво е необходимо да се направи там, за да бъде съоръжението готово да приема мачове от елита?
– Нужно е осветление, трябва да поставим още малко седящи места, което не е проблем, както и нова съблекалня. Даже по нея се работи. Така че се надявам дори в началото на август да сме готови.

- Разкажете как започнахте да се занимавате с Витоша, от колко време сте в клуба? И допускали ли сте, че ще стигнете до Първа лига?
– Съвсем честно – изобщо не съм очаквал, че ще стигнем до тази ситуация. Още повече предвид, че тези момчета, които спечелиха промоцията, са тръгнали с отбора още от аматьорския футбол. Ние играчи не освобождаваме. Някои се отказват, а попълненията са по едно-две на сезон. Почти всичките ни футболисти са дошли от аматьорския футбол освен Данчо Върбанов, Николай Христозов, Четин Садула... Но те опитните са на по 36-37 години. Нашия отбор никой не го броеше за жив, а видяхте какво направихме. Иначе с Витоша се занимавам от над 20 години. По всички дивизии сме били, даже аз съм играл в повечето (смее се). Бил съм и футболист, и ръководител на Витоша.

- Как стои въпросът с финансирането, ще се справите ли в елита?
– Абсолютна изненада беше промоцията и направо не мога да ви кажа нищо в момента. Ще видим докъде ще ни стигнат силите. Но по принцип ние с тези момчета сме се разбрали да играем и в Първа лига, така че няма да ми скочи кой знае колко много бюджетът. Само съдийски такси и други подобни разходи ще се увеличат. Повечето пари отиват по заплати. Ние сме може би с най-ниските заплати въобще в професионалния футбол. Не искам да се хваля, но като видите с какъв бюджет сме влезли... Заплатите ни са между 500 и 700 лева максимум.

- Колко ви струваше промоцията?
– За заплати разходите са към 220 000 лева за изминалия сезон.

- Значи наполовина на Септември, чийто президент Румен Чандъров обяви, че му е струвало „по-малко от половин милион“…
– Според мен техните са много повече. Аз съм чувал, че там момчета взимат по 7-8 хиляди лева, което при мен го няма. Е, може и половин милион да им е излязло, но се съмнявам.

- Какво можете да кажете за работата с Костадин Ангелов, който е начело на отбора вече две години?
– Мога само да го поздравя за това, което постигнахме. Момчетата си заслужиха промоцията и продължават да са част от отбора и в елита. Без никакво напрежение влязохме. Нито ни е било цел, нито нищо. Играем си докъдето стигнем и се случи.

- Как стои въпросът със селекцията и ще има ли напускащи?
– Това не мога да ви кажа, защото Коце Ангелов си прави селекцията. Аз не се бъркам, където не ми е работа. Обсъждаме някои футболисти, но никога не взимам отношение с приказки от типа: „Този става, онзи не става“. Никога не съм го правил, никога няма и да го правя.

- Към какви играчи се ориентирате – опитни или млади?
– Ако ще взимаме, ще гледаме да са млади. Като цяло това ни е посоката на клуба. Неслучайно дългосрочната ни цел е да развиваме школата си.

- А каква е целта в елита?
– Да се закрепим, ако можем. Не си правим някакви празни илюзии, но се надяваме да се представим на ниво и да покажем, че неслучайно сме спечелили промоция.