Петър Атанасов е новият герой на Първа лига. Изненадващ, но напълно заслужил! От началото на сезона нападателят на Ботев (Враца) има 5 попадения от 5 мача и е лидер в голмайсторската листа, изпреварвайки даже новата звезда на ЦСКА Мауридес. Пепи, който е роден на 13 октомври в град Раковски, даде интервю за БЛИЦ.

-Започна с летящ старт сезона – 5 мача, 5 гола. Имал ли си друг такъв случай в кариерата?
- Не. За първи път ми се случва в Първа лига. Виж в по-долните дивизии съм имал такива избухвания. Например с Раковски, както и с Брестник. Но сега е по-сладко. Много по-вълнуващо е да започнеш по такъв начин в елита.

-Имаш ли сили за още голове и даже за приза „голмайстор на Първа лига”?
-Доста е рано, защото са изминали едва пет кръга от началото на сезона, но имам сили и амбиции. Но чак за голмайстор на Първа лига - не. Просто искам да продължа по същия начин, за да помогна на отбора ми да върви напред. Имахме нужда от двете поредни победи, които записахме, и това ни даде повече увереност и самочувствие.

-Как се осъществи трансферът ти през януари от Монтана в Ботев (Враца)? Знаейки за съперничеството между двата града, това си е все едно преминаване от Левски в ЦСКА.
- След края на есенния полусезон на миналия шампионат договорът ми с Монтана изтече. Реших, че няма да го подновявам. От Ботев (Враца) ми се обадиха. Звънна ми г-н Калин Каменов. За две минути се разбрахме. Имаше по същото време интерес и от Царско село, който също като врачани се целеше във влизане в елита. Но

шефът на Ботев (Враца) се
оказа много читав човек

А отделно треньорът Сашо Ангелов ме искаше в тима от година и половина. Поради тези причини избрах да премина във врачанския отбор.  

-Строг треньор ли е Сашо Ангелов?
-За тренировките е доста строг. Заниманията са ни тежки. Но извън терена Сашо Ангелов е обикновен човек и се държи добре с нас. Позволява шегите и закачките. Създава настроение. А това е от изключително значение, за да се поддържа добър колектив. Радващото е, че обстановката в отбора е перфектна. Нали знаете – където няма добър климат, нещата не вървят. При нас не е така.

-Ботев (Враца) да не изпадне – това ли е целта пред вас през настоящия сезон?
-По принцип, да. Ние сме новак в групата и не си правим някакви големи илюзии. Враца от доста време не са били в елита. Искаме да се утвърдим, а но ако не минаваме през баражите, ще е най-добре.

-Това, че играете домакинските си мачове в Монтана, вероятно ти помага?
-На новия терен съм изиграл само два мача. Така че – едва ли ми помага. Но хората ме уважават в града и ме подкрепят. Ако обаче се преместим във Враца, което ще се случи един ден, ще е много по-добре за феновете. Те много ни подкрепят и с тяхна помощ ще бъдем още по-силни.

-Носил си екипите на доста отбори. Къде си се чувствал най-добре и къде най-неуютно?
-Навсякъде, където отида, гледам да се впиша в колектива, да няма дрязги. В Ботев (Пловдив) имам най-много приятели и най-добре се чувствах там. За лош престой – нямам такъв. Навсякъде успявах да се адаптирам - и в Локо (Пд), и в Черноморец, и в Славия. Аз съм такъв човек – бързо се аклиматизирам в новата обстановка.

- Как се запали по футбола и кой ти помогна, за да направиш първите си стъпки на терена?
- Бях на 7-8 годинки, когато в моя роден град Раковски откриха футболна школа. Пламен Джундрин ме взе да тренирам.

Той е човекът, който
ми подаде първи ръка

Много ми хареса и всеки ден бях на стадиона, за да тренирам с пълни сили.

-Това, че си от Раковски, означавал ли, че си католик?
- Да, така е. Аз съм католик и вярвам в Бог.


-От какво семейство си? Имаш ли братя или сестри?
-От бедно семейство. Мама и татко са разделени. Баба и дядо ме отгледаха, за което съм им много, много благодарен.  Нямам братя и сестри.  

-А с дамите как си?
- (Смее се). Имам сериозна приятелка, но не искам да разкривам нито името й, нито с какво се занимава. С нея се чувствам прекрасно.

-През октомври ще навършиш 28 години. Не е ли време и за нещо друго?
- За сватба ли?! Ееее, надявам се един ден и това да стане...

-На кои отбори у нас и в чужбина симпатизираше като малък?
- На Левски. Закърмен левскар съм със „синьо” сърце”! Помня и до днес „кървавия” гол на Гонзо срещу ЦСКА през месец май 2000 година. Гледах мача по телевизията и се радвах  много след края, защото Левски стана шампион. После помня и незабравимата синя приказка начело с Мъри Стоилов и Наско Сираков – четвъртфинал за Купата на УЕФА, влизане в групите на Шампионската лига.  В чужбина съм само за Барселона!

- Не е ли имало шанс да преминеш в Левски?
- Когато бях на 18 години, играхме с Брестник срещу Левски за Купата. Представих се добре, а след няколко дни във вестниците писаха, че има интерес към мен. Но до сериозни разговори не се стигна.  

-Кои са футболистите, на които си се възхищавал навремето?
- От чуждестранните няма да е изненада, ако посоча Меси. Той е уникален. Също така харесвах много  Иниеста и Роналдиньо. В България най-много съм се възхищавал на Бербатов, Мартин Петров и Стилян Петров. Въпреки че са цесекари, аз ги аплодирах, защото бяха страхотни футболисти и представяха на високо ниво България в Западна Европа. Разбира се уважавам и Стоичков, но за съжаление не помня неговите силни години – нито в ЦСКА, нито в Барса, нито в националния отбор, тъй като по време на световното първенство в Щатите не съм имал навършени четири години. А от играчите на Левски

на първо място
поставям Гонзо,
който ми беше идол!

-Травмите са най-големия враг на играчите. Имал ли си такива?
-Да чукна на дърво, не съм имал сериозни травми, които да ме извадят от игра за дълго време. Нито операции, нито някакви други интервенции не съм претърпявал. Леки контузии - да. Но да чукна на дърво – нищо по-опасно.

-Сега е модерно да имаш татуировки и да си слагаш гел на косата. При теб как е?
- Категорично не съм фен на татуировките. Нямам такива по нито една част от тялото ми. Гел – чат-пат си слагам на косата. Човек, както се казва, трябва да се „барне” малко понякога, за да изглежда по-добре. Но не прекалявам с геловете.

-Имаш ли хоби? Каква музика слушаш? Любими филми и актьори?
- Откровено казано, нямам време за хоби покрай професионалните ми задължения като футболист. Харесвам най-много поп-фолк, а любимият ми актьор е Джейсън Стейтъм.

- Да се върнем отново към футбола. Смяташ ли Лудогорец отново ще бъде хегемон в първенството и за осми пореден път ще спечели титлата?
- Мисля, че този път ще има голяма интрига. ЦСКА и Левски имат добри отбори и се надявам да е интересно в битката за върха. И ми се струва, че или „червените”, или „сините” този път ще свалят Лудогорец от трона. Надявам се това да е Левски.

- Последен въпрос. Как се чувстваше по време и след мача Ботев (Враца) – Левски, който загубихте с 0:2?
- О, бях много мотивиран. Още повече, че имаше доста фенове на мача. Беше ми неприятно, че загубихме. Вижте, аз съм фен на Левски, но на терена няма такова нещо! Категоричен съм. Играя за Ботев (Враца) и искам да вървим напред!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ