Гръцката тенис сензация Стефанос Циципас застана пред медиите ден преди старта на участието си в София Оупън. 12-ият в света ще играе днес срещу Ян-Ленард Щруф, като бе категоричен, че дошъл в „Арена Армеец" само и единствено за трофея. Стефанос говори и за победата си над Роджър Федерер в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия?

- Какви са впечатленията ти от България?
- За втори път съм тук и ми харесва повече, защото преди две години имаше много сняг. Разбрах, че ще има фенове от Гърция, което много ме радва. Благодаря на организаторите, че ме поканиха. Всичко е чудесно. Кортът е голям, храната е хубава, физиотерапевтите са чудесни. Надявам се да стане страхотен турнир.

- Преди две години отпадна в първия кръг на квалификациите на Sofia Open. Какво се промени от онзи мач срещу Милян Зекич досега?
- Много неща се промениха. Това беше една от загубите, от която трябваше да извлека ползи. За да станеш добър, трябва да се научиш да губиш. Пораженията те карат да тренираш по-здраво, да подобряваш всеки елемент от играта си. Загубите те карат да мислиш за победи.

- Очакванията към теб тук са големи. Готов ли си психически и физически след дългия турнир в Мелбърн?
- Нямах много дни да почивам. Може 4-5 дни не съм се занимавал с нищо, след което отново започнах с тренировките. Ако трябва да бъда честен, не съм на 100 процента готов. Аз никога не влизам в турнирите с големи очаквания. По този начин няма толкова напрежение. Но мисля, че с решителността ми на корта мога да стигна далеч в турнира. И се надявам да го направя.

- Какво е чувството да победиш Федерер?
- Невероятно. Като сбъдната мечта. След последната точка имах чувството, че мозъкът ми ще експлодира. Невероятно е да победиш идола си. Следващия път, когато се срещнем, знам, че той ще бъде по-добре подготвен. Това бе един от тези мачове, след които научаваш по нещо ново за себе си.

- След загубата от Надал беше доста съкрушен. Сега, две седмици по-късно, как приемаш това поражение?
- Тренирам, за да побеждавам, топ играчите като Надал, Федерер и Джокович. Защото тези тенисисти ще ме направят по-добър. Наистина след мача с Надал не се чувствах добре и го казах на пресконференцията. Позволих му да спечели лесно. Исках победата, защото знаех, че ако победя, мога да стана шампион. Тогава играех на 100 процента от своите възможности.

- Имаш страст фотографията. Ще добавиш ли няколко кадъра от София към колекцията си?
- Имам проблем с техниката. Сензорът на камерата ми е изключително замърсен и тук нямам необходимата екипировка да го поправя. Но, ако имам време, ще трябва да разчитам на телефона си.

- Какви са очакванията ти от турнира и кой е фаворит за титлата според теб?
- Не съм тук, за да играя втори кръг или четвъртфинал. Тук съм за трофея.

Следете с БЛИЦ: София Оупън 2019 - програма и резултати