Легендата на Левски и българския футбол Николай Илиев коментира представянето на отбора до момента, както и изрази очакванията си за мача с ЦСКА в събота - от 16:00 часа на "Васил Левски". Първият български футболист, играл в италианската Серия "А", даде интервю за БЛИЦ СПОРТ: 

- Г-н Илиев, защитникът Давид Яблонски се превърна в голмайстор на Левски с петте попадения, които има на сметката си до момента. Очарован ли сте от представянето му и смятате ли, че ще успее да подобри рекорда ви за най-много попадения, вкарани от защитник в рамките на един сезон?
- Не знам за този рекорд, но знам, че аз съм защитникът с най-много голове за Левски за всички времена. Радвам се, че момчето бележи. Донякъде е жалко, че защитник е голмайстор на тима. Да, част е от отбора и който и да вкарва е без особено значение. Важно е Левски да побеждава. Но в случая той върши задачата на нападателите. Те трябва да започнат да вкарват. Не знам докога Левски ще издържи по този начин - да побеждава само с по 1:0. С идването на Делио Роси промяната е очевадна.

- Каква промяна наблюдавате?
- Вижда се, че в дефанзивен план отборът играе много компактно. Добре играе. Трябва да се наблегне повече на владението на топката, на офанзивната игра. Но е ясно, че се изисква време, няма как от днес за утре. Личат наченки, вижда се колко е важно да има италиански специалист начело на отбора. Неприятното за момента е това, че побеждаваме с по 1:0. И срещу Етър във Велико Търново се рискуваше да не се получи изравнителен гол в края. По мое време, когато играехме, гледахме до 20-ата минута да сме решили мача с два-три гола. Иначе е хубаво, че вече десетина мача Левски не пуска гол. Това потвърждава мнението ми, че играем много компактно в защита. И това не се дължи само на защитниците, а на целия отбор. Това е положителната промяна. 

- Върху какво още Роси трябва да наблегне?
- Не си мислете, че идва човек от Италия и с магическа пръчка ще промени нещата. Трябва време. Знаете, че той не прави селекцията. Убеден съм, че ще има още нови футболисти. За да бъде Левски класа като Лудогорец, трябват класни играчи. За да надмине Лудогорец, трябва да се направи инвестиция в добри футболисти. 

- Може би визирате привличане на звезди като Габриел Обертан и Жорди Гомес, които вече защитават екипа на Левски?
- Да, Левски има добри играчи, но липсва качеството в голяма част от тези, които са сега в състава. И Роси много добре го знае това. 

- Успяхте ли да се видите с него и да се запознаете?
- Да, миналата седмица. Първо се видях със семейството му на мача с Черно море. Запознахме се и им казах, че ще се срещна и с него. След това при срещата ми с Роси, той се обърна към мен с "фамозния Илиев". Разговорът ни така започна. Радвам се, че се запознахме. 

- Какво говорихте?
- За ситуацията в Левски. За мен беше много приятно да поговорим, макар и само за половин час. Говорихме относно бъдещите планове. За половин час си казахме доста неща. Той обаче от семейството си разбра кой е първият български футболист, играл в италианското първенство, и че е юноша на Левски. Така се представих на тях и те са му разказали след това. А беше редно да разбере за мен от ръководството на клуба. Но явно някои хора не знаят историята на Левски. По всяка вероятност пак ще се виждаме. Казах му, че когато му трябват съвети и идеи, съм насреща. Колеги сме все пак, въпреки че проблемите със сърцето не ми дадоха възможност да правя треньорска кариера след завършването в Коверчано. С него имаме много общи виждания. Харесва ми начинът, по който Роси действа. Знам как се мисли в Италия, как се подхожда в работата с футболистите. 

- Каква е прогнозата ви за вечното дерби в събота?
- Задавате ми грешен въпрос. Това е новото дерби, а не вечното. Мачовете между Левски и ЦСКА винаги са непредсказуеми. В събота предстои четвъртото издание на новото дерби. Мач между два софийски отбора. Ще бъде интересно, най-вече за публиката.

- Ще бъдете ли на трибуните на "Васил Левски"?
- Да, ще отида на стадиона. Очаквам да спечели този, който влезе по-мобилизиран, независимо от моментната ситуация. Който повече се раздава на терена, той ще спечели. Надявам се Левски да е победител, но всичко е възможно. В никакъв случай загуба за единия или другия отбор, няма да е пагубен, тъй като до края на сезона предстоят много мачове. Четвъртото издание на новото дерби не е важно за крайното класиране, а за това да даде насока кой отбор към какво ще се стреми този сезон. 

- Постижима цел ли е за Левски да спечели шампионската титла още този сезон?
- Първата индикация дали Левски ще има възможност още тази година да вземе титлата са точно предстоящите два мача - с ЦСКА и след това с Лудогорец. Не е нужно и треньорите и ръководителите постоянно да бъдат питани какви цели си поставят. Левски, ЦСКА, и този ЦСКА винаги гонят първото място, докато имат реален шанс. Винаги се иска титла и Купа на България, незасивисимо с какви играчи разполагат. Това е манталитетът на тези клубове. 

- Имате редица дербита с ЦСКА зад гърба си, дори сте част от паметната серия от седем поредни успеха над "армейците". Как печелехте дербито тогава?
- Бяхме такива пердета, че срещу който и да играем, вярвахме до последно, че можем да победим. Даже и да ни поведат с 3:0, знаехме, че имаме сили да обърнем до 4:3. Винаги бяхме абсолютно сигурени в себе си. Играехме срещу уникален отбор на ЦСКА. Отборът им побеждаваше европейски шампиони, а ние ги биехме с по шестима юноши в състава. Левски имаше страхотни футболисти. Цесекарите като излизаха на терена имаха комплекс към нас и се притесняваха. С цялото си уважение говоря за ЦСКА. Отборът им беше наистина много силен. Седемте ни поредни победи над тях бяха много ценни. Постигнахме ги срещу големи футболисти. Винаги съм имал уважението и респекта към ЦСКА. Но на терена всичко остава на заден план и всеки до последно се бори за фланелката и за публиката. Този мач се играе най-вече заради феновете. Дори да не си играл добре през годината, да си падал тук-там, когато спечелиш дербито с ЦСКА, настроението у хората се променя на 180 градуса.

- Вие обаче играехте пред пълни трибуни, а сега не е така... 
- Трибуните не се пълнят, защото няма качество на терена. Това нещо се наблюдава не от една или две години, а от повече. Може би откакто дойде променята, липсва качеството, липсват талантите. Има футболисти, но явно няма такъв талант, който да бъде като от нашето поколение. 

- В Антонио Вутов не виждате ли талантът, който може да реши срещата с ЦСКА в събота?
- Надявам се да го направи. За него беше изключително полезно това, че натрупа опит в Италия, независимо, че не игра на високо ниво. Той трябва да се превърне в основна фигура в Левски. Качествата ги има, трябва му постоянство. Стискам му палци, дано вкара в събота в новото дерби. Това е истината - ново дерби си е. Пожелавам на нашите футболисти един ден да играят срещу истинския, историческия голям отбор на ЦСКА. Всички знаем историята на вечния съперник на Левски. Емблема може да се купи, но история не.

- Следите ли изявите на Андрей Гълъбинов в Серия "А"?
- Радвам се за него. Гледах първата победа на Дженоа, при която успя да вкара (б.р. - 3:2 над Каляри). Може да бележи и в националния отбор. В последните два мача от квалификациите направи фрапантни пропуски. Трябва да има и малко спортно щастие в такива моменти. Гълъбинов има качества, може да бъде от полза на националния отбор. Все пак трупа опит и рутина в Италия. Само той и още няколко от играчите ни са в елитни първенства. Другите са в отбори, които дори футболни хора трудно биха назовали. Подкрепям Петър Хубчев, но в изминалите квалификации трябваше да се обиграва отбор за следващите. Победите над Швеция и Холандия не трябва да ни заблюждават. Видяхте, че първите 20 минути срещу Франция като котка с мишка си играеха. Дано в следващите квалификации се представим по-успешно и най-после България отново се класира на голям форум.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ