Николай Михайлов се завърна в Левски 12 години след като си тръгна от родния клуб. Днес той подписа договор със "сините" и сподели пред БЛИЦ как се чувства и какви са целите му на "Георги Аспарухов".

- Честито! Как се чувстваш отново в родния Левски?
- Рано или късно нещата се получават както трябва да се случат. Имах разговори и с предишното ръководство, но ето, че от третия път нещата се случиха. За мен всичко е съдба в този живот. Рано или късно всички се връщаме към родната действителност. Искам да благодаря на г-н Спас Русев и цялото ръководство, заедно с треньора, за доверието и за поканата. Естествено, нямаше как да откажа. Радвам се, че съм част от Левски. Утре ще ми бъде първата тренировка и имаме изготвена програма, по която да работим. Има три седмици до края на шампионата, а в тях ще работя по доста ясна програма как да тренирам. Все пак последният ми мач беше на 2 май, мина доста време. Знам какво трябва да постигна и за колко време трябва да го постигна. Ще работим тренировка след тренировка за това.

- Приемаш ли това като знак от съдбата, която ти дава шанс да се реваншираш за случилото се преди години срещу Вердер?
- Със сигурност в живота има баланс и равновесие. Ако върна лентата назад, 3 или 4 години след онзи злополучен мач с Вердер, се изправих срещу тях в групите на Шампионска лига. Побиха ме тръпки в момента, в който видях екипите им в тунела преди да излезем (б.р. - докато играеше в Твенте). Преодолях тази емоция, победихме ги и в двата мача, и се класирахме директно за осминафиналите на Лига Европа. Доста безсънни нощи изпитах на гърба си, бях в много тежко положение, но тогава с подкрепата на съотборници и треньори успях да изляза от това положение. Беше тежко за мен, защото този отбор ми беше кошмар. Но това са неща, които отдавна са забравени и са останали в историята. Аз не мога да го променя и не бих искал да го променя. След това ми се случиха много хубави неща. Излязох в чужбина, станах шампион, спечелих купа, суперкупа, станах най-добър вратар на Холандия. Опитах футбола в доста първенства и натрупах много опит в тези 12 години. Колкото до феновете на Левски – аз винаги съм обичал този клуб, сърцето и всичко в мен е синьо. Ще дам всичко от себе си, за да бъда пример на терена и извън него, както и да помогна за постигането на всички цели. Защото вече 10 години  на „Герена“ не е имало трофей. Имам високи цели за себе си и за клуба да постигнем нещо голямо в следващите месеци.

- Разговаря ли вече със Славиша Стоянович?
- Разговаряме няколко дни с него. Исках да го направим този разговор преди да подпиша договор, да се запознаем. Видяхме се и останах с отлични впечатления. Голям специалист, прям, искрен. Разбрахме се много бързо. Благодаря на него, на Спас Русев и на всички в клуба за доверието, което ми гласуваха. Надявам се да го оправдая на терена.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Бързо ли се разбра със Спас Русев за договора?
- Разбрахме се точно за 10 минути. Много неща се изписаха и изговориха, но не е имало никакви изисквания. Никога връщането ми в Левски не е било възпрепятствано заради финансови претенции от моя страна, да съм искал много пари или нещо такова. Това са абсолютни небивалици. Аз съм дошъл в Левски да помогна на себе си и на клуба. Взаимно да си помогнем. Парите никога не са били за мен на дневен ред. Преди 12 години аз още нямах професионален договор с клуба, а Левски изкара във времето близо милион лева от мен. С продаването ми в Ливърпул, а след това и с процент от трансфера ми в Твенте. За мен никога не ми е било на дневен ред и същина на въпроса колко пари ще получавам в Левски. Други неща, други клаузи и точки забавяха договора, но аз със Спас Русев се разбрах за 10 минути. Много държа да се знае, че никога финансовите условия не са били пречка Ники Михайлов да се завърне в Левски.

- Кога по план можем да те видим отново на терена?
- Сега ще направя мини подготовка преди подготовката. Във футбола много неща се случват, а като цяло нашата договорка в тези три седмици е да тренирам наравно с вратарите на отбора, да се включвам в игрите и според това как тялото ми реагира, ще преценим кога ще започна. Идеята е да направя една много добра подготовка, да си върна формата със здрава работа и да съм готов за пролетния дял на шампионата.

- Изгледа последните мачове на Левски. Как ти се стори отбора?
- Изгледах контролата с Монтана, но такива мачове никога не се коментират. Тези приятелски срещи са за изпробване на нови неща от треньора. В мача с Ботев (Враца) Левски изигра много добро първо полувреме, изпуснаха се няколко чисти положения. Още първото полувреме можеше мачът да приключи. Първият гол на Ботев малко разклати нещата и след това падна самочувствието и настроението на футболистите, незнайно защо. Получиха се пробойните, а след това дойдоха и головете на Божинов и Домовчийски, които бяха от много висока класа. За никого не е приятно Левски да губи на „Герена“, но това е част от футбола. Барселона и Реал също губят мачове, както и всеки друг отбор в света. Естествено, всички искат Левски да побеждава непрестанно, това е и в ДНК-то на този клуб. А такива мачове са абсолютно задължителни за спечелване. Една такава загуба рефлектира, има голям отзвук, но се случват и такива неща. Понякога нещата просто не се получават. Много скоро Левски ще излезе от тази ситуация и с добра подготовка ще се атакува челното място. Докато има шанс за титлата, Левски ще се бори.

- Седем точки разлика от първото място много или малко са?
- Постоянно се говори за място в класирането, точки, разлика. Това е толкова години вече. Мисля, че Левски трябва да гледа първо себе си, да не губи точки от такива отбори, да получава максимално малко голове. Отпред нещата все повече ще се отпушват и ще се вкарват все повече голове. Нека не броим точките. Не са малко, да. Лудогорец е седем пъти шампион, хегемон е, има много добър състав. Но на „Герена“ няма купа или титла вече 10 години и трябва да се концентрираме върху нашия клуб. Остават четири мача до Нова година, трябва да се вземат максимален брой точки от тези мачове. След Нова година да се направи една хубава подготовка, да се направи една генерална картина за април. Всички ще губят точки – ние, Лудогорец, ЦСКА. Надявам се в края на април да сме максимално близко до първото място и конкурентите. Но трябва да се концентрираме изцяло върху нашите сили, нашите мачове и нещата, които правим на терена.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019