Марица стана първият български отбор, класирал се за груповата фаза на женската волейболна Шампионска лига. Историческото постижение стана факт, след като пловдивчанки победиха като гост Енисей (Красноярск) с 3:2 и "златен гейм", завършил 15:11 в тяхна полза. Една от основните състезателки на българския шампион е Нася Димитрова, която води индивидуалната класация за най-резултатен блокировач до момента в Шампионската лига. Националката беше любезна да даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Нася, поздравления за големия успех! Отмина ли вече еуфорията? Сигурно сте впечатлени от посрещането, което феновете ви организираха при завръщането от Русия?
- Благодаря, посрещането наистина беше страхотно. Еуфорията още ни държи, но трябва да позабравим празненствата, защото още утре ни предстои нов мач - приемаме ЦСКА. Посрещането беше уникално. Много се радваме, че успяхме да се класираме в груповата фаза на Шампионска лига. Щастливи сме от факта, че зарадвахме феновете. Благодарим на привържениците и на шефовете на Марица.

- Как успяхте да сторите чудото в Красноярск, след като загубихте драматично у дома с 2:3 гейма, след което изоставахте с 0:2 на реванша? 
- С голямо себераздаване. Ние много добре бяхме разучили Енисей - играта им и определени състезателки също. Предварително знаехме, че ще ни бъде много трудно. Това, че изоставахме с 0:2 гейма не означаваше, че ще се предаваме. Напротив - нямаше какво да губим, а само можехме да спечелим от мач като този. Дадохме всичко от себе си и успяхме. 

- В труден момент като този, в който изоставате с 0:2 гейма, какво си казвате и как се вдигате духом? 
- Събрахме се и просто си казахме, че трябва да дадем всичко от себе си. Да забравим кой какво го боли, че трябва да се борим за всяка една топка. Мотивирахме се просто, това беше.

- Сбъднат сън ли е за теб класирането в груповата фаза на Шампионска лига?
- Това беше целта ни. Още миналата година искахме да се класираме  вгрупите, но тогава нямахме голям късмет при жребия. Сега като се паднахме с Енисей знаехме, че са преодолим отбор. Разучихме ги добре и сме много щастливи, че ги елиминирахме. Сбъднахме една мечта. Въобще тази година шансовете ни провървяха. Със сигурност не сме разчитали на късмета. Да, имаше доза късмет, особено в края на геймовете, но не е само това. В дадени ситуации ние така направихме нещата, че рускините да блокират. Toва се случи и ние се възползвахме и ги победихме.

- Жребият за груповата фаза ще се тегли в четвъртък. Имате ли предпочитани съперници?
- Надяваме се да се паднем с отбори, които са от нашата черга. Знаем, че всички тимове са силни и ще ни бъде много трудно. Целта ни е да продължим да надграждаме и да радваме феновете на Пловдив и цяла България с нови победи. Сред евентуалните ни съперници има отбори, които съм сигурна, че имаме сили да надиграем. 

- Очакваш ли "Колодрума" да се понапълни за домакинските ви мачове в най-силния клубен турнир?
- Силно се надявам да се пълни залата. Феновете трябва да знаят, че ние ще направим всичко възможно да ги радваме. Няма да играем бездушно и безхарактерно, ще сме много мотивирани във всеки мач. Осъзнаваме какъв отличен шанс за нас е участието в груповата фаза на Шампионска лига и искаме да се възползваме от него. 

- Това лято привлякохте нови състезателки, как се вписаха в колектива? 
- Атмосферата е много добра, тренираме усилено, за да сме подготвени и за българското първенство, което не си мислете, че е на заден план. 

- Но все пак едва ли ще отречеш, че ще се концентрирате повече към мачовете от европейската сцена. Възможно ли е да подцените някой от мачовете във вътрешния шампионат?
- Едва ли ще има подценяване. Със сигурност ще се дава шанс на всички момичета да играят в първенството. Всяка от нас си заслужава мястото в Марица и трябва да се докосне до играта, а не да гледа отстрани. 

- Тежко ли ти е, когато си отвън, а не на полето, въпреки че това рядко ти се случва? 
- Кофти е, когато си отвън, а гориш, но няма как да помогнеш. Просто съм такъв тип характер и човек. Искам да съм вътре, макар че в националния отбор бях отвън по време на европейското първенство.

- Поздравления и за още едно постижение - №1 си в индивидуалната класация за най-резултатен блокировач до момента в Шампионската лига. Ще успееш ли да задържиш първото място?
- Надявам се, все пак това е важно за визитката ми. Най-важното обаче е Марица да побеждава. След това логично аз и други мои съотборнички ще сме на челни места в класациите, както е в момента. (б.р. - Кремена Каменова например е на престижното второ място в две индивидуални подреждания – при реализаторите и при нападателите).

- С класирането в групите на Шампионска лига смяташ ли, че ще се повишат очакванията към вас и феновете на Марица ще станат по-претенциозни?
- О, да, със сигурност ще е така. И пак ще има да ни оплюват. Свикнали сме с това. Едните ще ни критикуват, другите ще ни хвалят. Но се надявам, а и съм убедена, че повече ще е положителното към нас. Иначе негативните коментари са много лесни, най-лесно е да ни оплюват. 

- Ядосваш ли се?
- Не, свикнала съм на такива коментари, въобще не се дразня дори. Тези, които ни критикуват, са хора, които не са на моето място, не тренират като мен по няколко пъти на ден, нямат моите лишения, изобщо не знаят за какво става въпрос. Просто виждат, че сме загубили и най-лесно е да критикуват. Търпим критика, няма начин. Ние нито ще си вирнем носовете след класирането, нито ще полетим в облаците. Феновете да бъдат сигурно, че ще продължим да даваме всичко от себе си за нови победи. Само да сме здрави - най-важното. Пожелавам го на всички.

- Спокойни ли сте за първото място в България и реално имате ли конкуренция у нас?
- Не подценявам другите отбори, но ще е по-добре да бъдат по-силни. Нямам нищо против това, което правят в повечето клубове - да налагат млади състезателки. В Марица сме събрани волейболистки с мног опит. Основната ни цел е да играем в Европа. Мачовете на международната сцена са мачовете на истината за нас. Не разбирайте обаче, че отписваме родното първенство. Няма да подценим нито един противник. Ще се радвам обаче, ако Левски и Берое, например, бъдат по-силни, за да се засили интригата в България.  

- С каква музика се надъхвате преди мачовете?
- Аз слушам DJ Маscota.

- А съотборничките ти?
- Те не слушат чак толкова много DJ Mascota. Пускат си чалгичка и Слави Трифонов. Аз слушам често и народна музика. Не е тайна, че обичам народната музика. 

- Убеден съм в това. А и да припомним на читателите, че неведнъж си обличала народна носия, когато си посрещала празници при родителите си в село Тенево, Ямболско. За Бъдни вечер ще го направиш ли отново?
- Не знам дали този път ще бъда с народна носия. Планирам да бъдем на вила с близки и приятели. Програмата на Марица е доста натоварена и едва ли ще имам време за някакви по-специални приготовления. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ