Българският вратар Николай Банков направи официален дебют за полския втородивизионен Рух Хожув. Новият клуб на бившия страж на Локомотив (Горна Оряховица) е рекордьор по шампионски титли на Полша (14). Това лято Банков подписа договор с Рух, след като беше одобрен от треньора и местна легенда Кшищоф Важиха. 26-годишният страж от Добрич даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Какво е чувството да дебютираш за Рух (Хожув) - 14-кратния шампион на Полша?
- Много хубаво, въпреки че загубихме. Паднахме с 0:1 от Олимпия Грудзендз. Имахме шанс да вземем нещо, но отново не се получиха нещата. Чувствам се горд, че съм част от Рух. Клубът е със славна история, а и като знаеш какви футболисти са носили екипа му?! Треньор ми е най-голямата легенда на полския футбол - Кшищоф Важиха, който ме хареса по време на пробите през лятото.

- В лоша серия сте обаче - 6 загуби в изминалите 7 кръга. Обяснението ти за слабия старт?
- Започнахме трудно, но има обяснение за това. Заради финансови проблеми клубът, който през миналия сезон беше в Екстракласата, започна новия сезон с минус 5 точки, както и със забрана да картотекира нови футболисти в първите 4 кръга. Точно поради тази причина се забави и дебютът ми. В първите мачове Важиха залагаше предимно на юноши. От миналогодишния състав почти всички футболисти са напуснали след изпадането. Другото неприятно беше, че в първите 7 мача имаше 6 дузпи срещу нас. При дебюта ми паднахме след гол от дузпа. Смятам, че след като новите футболисти вече са уредени, ще заиграем по-добре. Нужни са ни победи, за да излезем от тази психологическа дупка. Реално Рух (Хожув) започна от нулата този сезон. 

- Каква е целта пред отбора?
- В началото беше да върнем Рух в Екстракласа, но нещата се промениха. Вече основното нещо е да обиграем отбора.  
 
- Как се стигна до трансфера ти и имаше ли други варианти пред теб?
- Разглеждахме вариантите с агента ми, на когото бях казал, че искам да изляза извън България. Имах предложения и от наши отбори, но Рух е име в Полша и реших да опитам. Това е ново предизвикателство за мен. Смятам, че направих правилен избор. Преминаването в Рух е добра стъпка в моята кариера. Вече захапах, надявам се да се утвърдя и да постигам успехи тук. Радваме се на голяма фенска маса. Договорът ми е за две години с опция за удължаване с още една.  

- Голяма ли е конкуренцията на вратарския пост? 
- Да, трима сме, конкуренцията е сериозна. Единият е от миналогодишния състав от Екстракласата - словак, другият е младо момче - поляк. Плюс е за отбора, че има добри вратари. Постоянно тренирам на максимум и давам всичко от себе си. 

- През миналия сезон пази вратата на Локомотив (Горна Оряховица), но изпаднахте от елита. Какво не ви достигна, за да запазите мястото си в Първа лига?
- Не ни достигна опит. Локомотив не беше в елита от много години. Сега се представят добре, следя мачовете във Втора лига. Има шанс за връщането в Първа лига. Пазя само хубави спомени от Горна Оряховица. 
 
- По-трудно ли е в Полша?
- Навсякъде е трудно, докато свикнеш. Попаднах в различна държава, но вече свиквам с живота тук. Няма българи край мен. Дружа повече с двама съотборници - хърватин и босненец. В четвъртък ни предстои домакински мач срещу Тихи. Надявам се отново да пазя и най-после да спечелим. Само с победи ще потръгнат нещата. След тези слаби резултати има напрежение и атмосферата в съблекалнята не е добра, но ще натрупаме самочувствие и ще качим Рух нагоре в класирането. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ