Габриел Донев спечели титлата от Държавното лично първенство по тенис на закрито, след като победи на финала в четвъртък Александър Лазаров с 6:4, 6:4. Това е първа титла при мъжете за 22-годишния спортист от Сливен, израснал на кортовете в града под Сините камъни.

Донев даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което разказа колко трудно се пробива в тениса, говори за предстоящото му първо участие в силния турнир София Оупън, който предстои от 3 до 10 февруари в зала "Арена Армеец", сподели амбициите си за новия сезон, както и говори за приятеля си Григор Димитров.

Габриел разкри и интересен факт - побеждавал е новата сензация в световния тенис Стефанос Циципас на турнир в родината му Гърция.

- Честита титла от Държавното! Колко трудно беше да я завоюваш? 
- Благодаря, изключително съм радостен от успеха, но беше доста трудно. Най-вече психически, защото имах контузия. А и конкуренцията беше много силна. Имах труден жребий, още във втория кръг трябваше да се изправя срещу Алекс Донски - шампионът на закрито от 2017 и 2018 г. Запазих концентрация, успях да победя и това ми даде самочувствие. След като елиминирах Донски си повярвах, че имам сили да спечеля титлата. На полуфинала се справих и с Васил Кирков от Америка. Неговият стил на игра е коренно различен от този на Донски. Александър играе много агресивен тенис, а Кирков е като мен - обича по-бавната развръзка. 

- Каква беше контузията, която наруши ритъма ти?
- Два месеца се подготвях на хард специално за държавното първенство, но на тренировка изкълчих глезен. Крайно неприятната случка наруши ритъма ми, не бях сигурен дали ще бъда в оптимална форма, за да дам най-доброто по време на турнира. Тогава се появи Алгис Христов - отличен физиотерапевт, с когото се свързах с молба да ми помогне. Със специални процедури успя да закрепи глезена ми. 

- Казваш, че си тренирал специално на твърда настилка. Трудно ти е на нея ли?
- Да, аз по принцип не обичам хард. Срещам много трудности на нея. Силата ми е на клея, израснал съм на него. Целогодишно съм по турнири на клей. 

- Разкажи повече за себе си, как се запали по тениса?
- Родом съм от Сливен, баща ми ми е треньор още от дете - Тодор Донев. Използвам случая да благодаря на него, на цялото ми семейство, че постоянно са зад мен и ми помагат. В Сливен имаме малка база с два корта. На нея съм израснал и тренирам от съвсем малък. Започнах от 4-годишен, а по-сериозно от 6 г. Тенисът страшно много ми харесва. Удоволствие е да съм по кортовете. Тенисът е моят начин на живот. Просто не мога да си представя живота ми без любимата игра. Работя ежедневно с единствената цел - да успявам, да продължавам да се развивам и да пробивам нагоре.

- Кога за първи път беше на турнир в чужбина?
- Когато бях на 9 години. Играх на турнир във Франция, който беше за до 12-годишни. Съперниците бяха по-големи от мен. Спомням си, че победих един от първите поставени в схемата, след което загубих във втория мач. Трудно беше за мен, защото бях без родителите ми. Пътувах с треньор и още един негов състезател.  

- Освен родителите ти, кои са другите хора, които са зад теб и ти помагат?
- От скоро ме подготвя Радослав Лукаев - един от най-добрите ни тенисисти, кондиционният треньор Кирил Симеонов, както и Алгис Христов, който ми е физиотерапевт (б.р. - Христов се грижи и за Григор Димитров). Всеки професионален тенисист като мен постоянно пътува и се стреми да участва в колкото се може повече турнири, за да се развива и усъвършенства. При мен обаче е доста трудно. Ако повечето ми колеги играят между 20 и 30 турнира на сезон, то аз участвам в едва 10-15. Щеше да е съвсем друго, ако имах нужните възможности и екип за възстановяване. Сам си покривам участията по турнири и наистина е доста трудно. Именно заради това не играя всяка седмица. 

- Какви са целите ти през този сезон?
- Държавното първенство беше основното и класирането на София Оупън. Постигнах това, което се искаше. Сега се концентрирам към дебютното ми участие в София Оупън, след което заминавам за Анталия, където ще се подготвям и ще бъда на няколко турнира. Искам този сезон да вляза в световната ранглиста на АТП, в момента съм в ITF ранглистата. За да се случи това, трябва да участвам в повече фючърси, това ми е целта. 

- Вярно ли е, че си играл срещу новата сензация в световния тенис Стефанос Циципас - големият гръцки талант, който преди дни достигна до полуфинал в Аустрелиън Оупън?
- Да, дори го победих в два сета. Играх срещу Циципас на турнир до Атина преди три години. Бяхме на подготвителен лагер, той тъкмо изгряваше в тениса. Радвам се, че сега ще го видя на турнира в София. Също така съм побеждавал и Матеo Беретини от Италия. Tой също ще участва в София Оупън. Беретини е колкото мен - на 22 години. Играхме един срещу друг в Германия на турнир от първа категория, победих го на финала в два сета.

- Каква е целта ти в дебютното участие на София Оупън?
- Искам да покажа това, което демонстрирах на Държавното, да остана спокоен, да играя това, което мога. И разбира се - да преодолея квалифициите и да вляза в основната схема. Вярвам, че мога да победя всеки, ако играя моята си игра. 

- Кой е идолът ти?
- Роджър Федерер и Стан Вавринка са любимците ми. Радвам се, че Вавринка ще участва в София Оупън и ще имам възможност да се докосна до него. Има голяма вероятност да играя срещу него, което ще бъде сбъдната мечта. За мен, Александър Лазаров и Алекс Донски - тримата, които взехме "уайлд кард" за силния турнир от категория АТП 250 е отличен шанс да се докоснем до големите. Да си покрай тях, да ги виждаш ежедневно как се хранят, как тренират... това е плюс за нас - младите, които се стараем да се развиваме. Надявам се до два дни да подновя тренировки. Сега се възставновявам се, правя физиотерапия на глезена. 

- Познаваш ли Григор Димитров?
- Семейни приятели сме. Тренирал съм с Григор на доста ранна възраст, преди да замине в чужбина. Родителите ни се познават. Той е отличен спортист, от топ играчите е. Григор е голяма личност, идол за мен и колегите ми. Гришо движи тениса в България, запалва децата по спорта. Страхотно е, че имаме такъв тенисист, който да прославя родината по цял свят. Надявам се поколението след Григор да минем успешно по стъпките му и също да бъдем успешни тенисисти.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ